keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Mukavasti turta: Kannabiksen käyttö vähentää yksinäisyyden aiheuttamaa tuskaa

Kannabiksen käyttö suojaa ihmisiä kokemasta yksinäisyydestä ja ulkopuolisuuden tunteesta johtuvia emotionaalisia kipuja. Näin väittää 14.5. Social Psychological and Personality Science –lehdessä julkaistu laaja tutkimus.

AloneTimothy Deckmanin tutkimusryhmä Kentuckyn yliopistosta kirjoittaa, että "aiempi tutkimus on osoittanut yleisesti käytetyn kipulääke parasetamolin – joka vaikuttaa suoraan CB1-kannabinoidireseptoriin - vähentävän sosiaalisen eksluusion, eli ulkopuolisuuden tai syrjäytyneisyyden, aiheuttamaa tuskaa". Uusi tutkimus osoittaa, että myös kannabis vaimentaa negatiivisia vaikutuksia, joita ulkopuolisuuden tunne aiheuttaa.

Neliosaisessa tutkimuksessa oli 7040 koehenkilöä ja siinä käytettiin kolmea erilaista tutkimusmenetelmää.

Ensimmäisessä tutkimuksessa, jossa aineistona oli USA:n kansallisen mielenterveyskyselyn tilastot, havaittiin kannabista käyttävillä itsensä yksinäiseksi raportoineilla henkilöillä olevan parempi itsetunto ja mielenterveys kuin niillä yksinäisillä, jotka eivät käyttäneet kannabista.

Toisessa tutkimuksessa käytettiin samoja kansallisia tilastoja ja siinä huomattiin, että sosiaalista kipua kokeneet kannabiksen käyttäjät eivät olleet sairastuneet vaikeaan masennukseen kuluneen vuoden aikana yhtä usein kuin ei-käyttäjät.

Kolmannessa tutkimuksessa selvitettiin ensin lukiolaisten kokemaa yksinäisyyttä, kannabiksen käyttöä ja masennusta. Kaksi vuotta myöhemmin tutkijat huomasivat, että kannabiksen käyttö ennusti vähäisempää masentuneisuutta niiden oppilaiden kesken, jotka olivat kokeneet yksinäisyyttä. Kannabiksen käytöllä ei havaittu juurikaan olevan yhteyttä masennukseen niiden oppilaiden välillä, jotka eivät yksinäisyyttä kokeneet.

Neljännessä tutkimuksessa simuloitiin sosiaalista ulkopuolisuutta ja torjuntaa laittamalla koehenkilöt pelaamaan Cyberball–tietokonepeliä. Kolmen henkilön peli on suunniteltu tuottamaan ulkopuolisuuden tunteita jättämällä pelaaja jatkuvasti huomiotta. Kannabiksen käyttäjillä pelin pelaaminen aiheutti itsetunnon laskua vähemmän kuin ei-käyttäjillä.

Tutkijoiden mukaan kannabista on käytetty fyysisen kivun hoitamiseen ja uudet löydökset viittaavat siihen, että sen käyttö voi vähentää myös emotionaalista kipua.

Lähde: Medical Daily 16.5.2013

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...