maanantai 20. toukokuuta 2013

Paras ja turvallisin tapa tehdä kannabisöljyä

Kannabisuutekonsentraatit, joita kutsutaan myös kannabisöljyiksi niiden ulkonäön ja koostumuksen takia, ovat tulleet yhä suositummiksi mm. syöpäpotilaiden itselääkinnässä. Yleensä kannabisöljyjen tekeminen on suhteellisen helppoa, eikä se vaadi erityisvälineitä. Uuttamisen tarkoituksena on saada kannabinoidit ja muut hyödylliset ainesosat, kuten terpeenit, tiiviimpään muotoon. Kannabisöljyä nautitaan yleensä suun kautta ottamalla muutama pisara useita kertoja päivässä.

MarioilKannabisöljyn valmistamiseksi on useitakin erilaisia menetelmiä. Tunnetuin on kanadalaisen ihosyöpäpotilaan Rick Simpsonin kuvailema menetelmä, jossa käytetään liuottimena petrolia. Simpsonin öljyn innoittamana on julkisuuteen tullut useita muitakin menetelmiä, joissa on kuitenkin vain pieniä eroja. Niissä neuvotaan käyttämään turvallisempia liuottimia tai sitten välttämään kokonaan niitä ja käyttämään oliiviöljyä.

Kaikki bensiinin kaltaiset liuottimet ovat haitallisia ja helposti syttyviä. Jotkin niistä ovat jopa neurotoksisia ja syöpää aiheuttavia. Moniin myynnissä oleviin liuottimiin on lisäksi sekoitettu lisäaineita, joilla on omia haittavaikutuksia.

Vaikka kannabisöljyt yleensä tiivistetään haihduttamalla uuttamisessa käytetty liuotin, ei liuottimia pystytä poistamaan kokonaan. Uutteen tiivistyessä liuottimet haihtuvat yhä huonommin ja lämpötilan nostaminen haihduttaa myös hyödyllisiä ainesosia niin että ne voivat lopulta haihtua kokonaan pois.

Tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin yleisesti käytössä olevia uuttamismentelmiä kannabinoidipitoisuuden, terpeenipitoisuuden ja jäännösliuottimien suhteen. Tämän perusteella voidaan antaa seuraavia suosituksia:

  • Etanoli ja oliiviöljy olivat parhaita liuottimia uuttaen kaikista tehokkaimmin kannabiskasvin kaikki terpeenit ja kannabinoidit. Nämä liuottimet ovat myös turvallisimpia.
  • Puhdas etanoli uuttaa valitettavasti myös paljon klorofylliä, mikä antaa uutteelle vihreän värin ja maistuu pahalta. Klorofylli voidaan suodattaa laskemalla liuos aktiivihiilen läpi, mutta se imee itseensä myös terpeenejä ja kannabinoideja. Lisäksi useissa maissa ihmiskäyttöön tarkoitettu etanoli on kallis liuotin sen hintaan lisättyjen verojen takia.
  • Oliiviöljy on siten optimaalisin valinta valmistaa kannabisöljyä itselääkintään. Oliiviöljy on halpaa, se ei syty helposti eikä se ole myrkyllistä. Se tarvitsee kuumentaa noin +100 C asteeseen asettamalla öljyastia kiehuvaan vesikattilaan 1 - 2 tunniksi, jolloin öljy ei saavuta syttymislämpötilaa. Viilennyksen ja suodattamisen jälkeen öljy on valmista käytettäväksi. Oliiviöljyä ei kuitenkaan voi tiivistää haihduttamalla, joten sitä tarvitsee käyttää suurempia määriä terveysvaikutusten saamiseksi.
  • Kannabiksen esikuumennus kannabinoidien "aktivoimiseksi" (dekarboksylaatio) voi haihduttaa terpeenejä. Jos kannabisöljyssä halutaan säilyttää terpeenien koko kirjo, voidaan kuivatut kukat ja lehdet uuttaa kuumassa oliiviöljyssä ilman esilämmitystä.

Lähde: International Association for Cannabinoid Medicines 8.5.2013 ja Luigi L Romano, Arno Hazekamp (2013) Cannabis Oil: chemical evaluation of an upcoming cannabis-based medicine

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...