maanantai 16. huhtikuuta 2012

Kanadassa hyväksytty kannabistee ja -leivokset lääkkeeksi

Kanadan läntisimmän osavaltion Brittiläisen Kolumbian korkein oikeus hyväksyi kannabiksen käytön lääkkeenä myös teen tai leivoksien muodossa. Lääkekäyttäjillä on nyt laillinen mahdollisuus käyttää lääkkeitään muutoinkin kuin kuivaamisen jälkeen polttamalla.

Tuomari Robert Johnston totesi, että Kanadan terveysministeriön säädökset ovat perustuslain vastaisia. Tuomarin mukaan lääkekäytön rajoittaminen vain kuivattuun marihuanaan rikkoo yhtä perustuslain oikeuksia ja vapauksia koskevaa kohtaa.

27. huhtikuuta Johnston kuulee perusteluita säädöksiin tulevien muutosten muodosta ja ajankohdasta. Valtio on pyytänyt tuomaria pysäyttämään päätöksensä täytäntöönpanon vuoden ajaksi. “Muutokset tulevat olemaan kaikkea muuta kuin yksinkertaisia. Tarvitsemme aikaa varmistaaksemme, että kaikki ohjelmassa mukana olevat tuntevat ohjeet ja noudattavat niitä”, sanoi liittovaltion syyttäjä Peter Eccles. “Olemme tekemisssä lääkinnästä aiheutuneiden rikosoikeudellisten seuraamusten kanssa.”

Tilanne sai alkunsa kun Kanadan kannabiksen ostajien klubin (Cannabis Buyers’ Club of Canada) pääleipuri Owen Smith päätti lähteä testaamaan oikeuksiaan perustuslakiin vedoten. Smithiä, 29, syytettiin 2009 marihuanan laittomasta hallussapidosta ja salakuljetusaikomuksista. Voimakas haju oli saanut kiinteistönomistajan valittamaan poliisille, joka hankki etsintäluvan ja löysi suuria määriä kannabista sisältäviä oliivi- ja viinirypäle siemenöljyjä sekä leivonnaisia. Syytteen saadessaan Smith tuotti syötäviä kannabispohjaisia tuotteita klubin kautta myytäväksi.

Smithin oikeudenkäynti alkoi tammikuussa voir dire -tilanteella eli oikeudenkäynnillä oikeudenkäynnin sisällä. Perustuslain tulkintaan vetoava hakemus haastoi terveysministeriön säädökset, joiden mukaan valtuutetut käyttäjät saavat pitää lääkekannabista hallussaan vain kuivatussa muodossa.

Puolustusasianajaja Kirk Tousaw väitti lakien olevan perustuslain vastaisia ja mielivaltaisia eivätkä ne edistä hallituksen tavoitteita terveyden suojelemiseksi tai kansalaisten turvaamiseksi. Sen sijaan ne pakottavat kriittisesti ja kroonisesti sairaat pääosin polttamaan lääkekannabiksensa, joka on käyttötavoista epäterveellisin savukaasujen mahdollisesti aiheuttaessa haittoja. Erityisesti tämä korostuu hengitystieongelmista ja keuhkosairauksista kärsivillä, joiden tulisi välttää polttamista ja suosia höyrystämistä sekä syömistä ja juomista.

“Edes Kanadan terveysministeriön hallinnon lääkekäyttäjäksi valtuuttama henkilö ei pysty tuottamaan kannabisvoita tehdäkseen keksejä, joita hän voisi syödä ennen nukkumaan rupeamista tai heti herättyään sietääkseen kroonisia kipujaan”, Tousaw kertoi oikeudelle. Voir diren aikana kannabista lääkkeeksi käyttävät potilaat todistivat haluavansa mahdollisuuden juoda kannabisteetä, syödä kannabiskeksejä ja soveltaa kannabista sisältäviä öljyjä. “Nämä muut lääkkeiden nauttimisen muodot ovat tehokkaampia ja vähemmän haitallisia verrattuna kuivatun marihuanan polttamiseen tai höyrystämiseen”, Tousaw sanoi.

Oikeuden päätöksestä kuultuaan Tousaw oli hyvin kiitollinen. “Tämä avaa mahdollisuuden luvan saaneille käyttäjille pitää hallussaan ja tuottaa tätä lääkeainetta muussakin kuin kuivatussa muodossa. Luvan saaneet lääkekäyttäjät voivat juoda teetä tai kokata siitä ruokaöljyjen avulla”, hän kuvaili.

Lähde:

The Province


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...