tiistai 24. huhtikuuta 2012

Slovakia seuraava dekriminalisoiva EU-valtio?

Slovakia saattaa olla seuraava EU-valtio, joka dekriminalisoi kannabiksen käytön. Tsekin tasavallassa käyttö on dekriminalisoitu jo vuosia sitten. Puola uudisti lainsäädäntöään viime vuonna kymmenen vuoden ankaran politiikan jälkeen mm. säätämällä tuomareille mahdollisuuden jättää käyttäjät rankaisematta. Uusi Slovakian hallitus voi mennä tähän suuntaan vielä tänä vuonna.

Robert FicoHallituksessa olevan, pienen liberaalipuolueen puheenjohtaja Richard Sulík ilmoitti vaalien jälkeen aikovansa dekriminalisoida kannabiksen käytön. Hallituksen suurimman puolueen, Direction - Social Democracyn (SMER), puheenjohtaja ja pääministeri Robert Fico vastustaa kannabiksen laillistamista, mutta on ilmoittanut olevansa avoin huumeiden käytön dekriminalisoinnille.

Hän kirjoitti tuoreessa blogikirjoituksessaan: "Meillä Slovakiassa on erikoinen asenne politiikkaan. Ongelman syntyessä teemme siitä rikoksen ja luulemme rangaistuksen uhan automaattisesti ratkaisevan ongelman, vaikka ratkaisu olisi jossain aivan toisaalla. Luulen, että rikosoikeuden soveltaminen kannabiksen käytön vastustamiseen aiheuttaa lisähaittoja ja on tehotonta."

Slovakian huumelait ovat Euroopan kovimpia. Sen mukaan pienten määrien hallussapidosta voi saada jopa kolme vuotta vankeutta. Pieni määrä tarkoittaa korkeintaan kolmen käyttöannoksen hallussapitoa. Alaikäisille rangaistus on 1,5 vuotta. Fico katuu nyt, että hänen hallituksensa kannatti ankaria rangaistuksia rikoslakia uudistettaessa vuonna 2005. Hän sanoo, ettei lakimiehenä ja alan ammattilaisena ole koskaan uskonut kriminalisoinnin ehkäisevään vaikutukseen. Hän tuo esille Slovakian täyteen ahdetut vankilat ja kuinka talouskriisissä päästään eteenpäin hakemalla vaihtoehtoja eikä lähettämällä vankiloihin vain lisää väkeä.

Lähde: Drogriporter 22.4.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...