torstai 19. huhtikuuta 2012

OAS:n huippukokous asettaa asiantuntijaryhmän tutkimaan huumesotaa

Amerikan 33:n valtion päämiehet kokoontuivat viikonloppuna 14. - 15.4. kuudenteen mantereen huippukokoukseen Cartagenassa Kolumbiassa. Kokouksen isäntä, Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos on jo pitkään kampanjoinut huumesodan nostamiseksi kokouksen asialistalle ja tässä hän onnistuikin.

500 375 6709 Americas Summit Obama Colombia Juan Manuel Santos B 120414 AapSantos vertasi puheessaan huumesotaa kuntopyörään, joka ei ponnisteluista huolimatta etene.

"On tullut aika tutkia, onko tekemämme työ parasta, mihin kykenemme vai onko mahdollista löytää joku vaihtoehto, joka olisi tehokkaampi eikä rasittaisi yhteiskuntiamme niin paljon. Tämä aihe on poliittisesti hyvin herkkä."

"Yhdessä ääripäässä voimme laittaa kaikki huumeiden käyttäjät vankilaan. Toisessa ääripäässä laillistamme kaikki. Näiden välissä voisi olla erilaisia käytännöllisempiä politiikan muotoja, kuten käytön dekriminalisoiminen ja kaikkien resurssien laittaminen salakuljetuksen valvontaan."

Obaman vastaus oli sama, mitä hän on toistanut eri yhteyksissä vastauksena Latinalaisen Amerikan johtajien esittämään huumesodan kritiikkiin:

"Mielestäni on täysin oikeutettua käydä keskustelua siitä, aiheuttavatko nykyiset lait enemmän haittaa kuin hyötyä joillakin alueilla. Henkilökohtainen ja hallintoni kanta on se, ettei laillistaminen ole ratkaisu."

Presidentti Santosin käytännön ehdotus on huumeongelman asiantuntijoista, talousasiantuntijoista ja tutkijoista kootun työryhmän perustaminen analysoimaan huumeriippuvuuden, salakuljetuksen ja huumekaupan tuottaminen voittojen todellisuutta tavoitteena nykyisen strategian muuttaminen.

Mauricio Rodriguez, Santosin läheinen avustaja sekä Englannin suurlähettiläs, sanoi tämän "tarkoittavan mitä tahansa täydestä laillistamisesta uuteen ja erilaiseen huumesotaan. Me emme tiedä ennekuin olemme keränneet tietoa, tutkineet avoimesti kaikki vaihtoehdot ja meillä on kokonaiskuva tilanteesta, jonka ovat laatineet alan asiantuntijat, joita eivät henkilökohtaiset edut, ideologia eikä tunteet motivoi. Sen pitää olla todellinen muutos, joka perustuu uusiin lähtökohtiin."

"Miksi Kolumbia johtaa tätä? Koska me olemme oppineet kantapään kautta ja meillä on moraalista auktoriteettia asiassa. 1980-luvulla epäonnistuimme todellisuuden kohtaamisessa ja sen takia yhteiskuntamme ajautui kuilun partaalle ja väkivalta ja huumekartellit melkein tuhosivat sen. Me emme halua, että yksikään toinen valtio Keski-Amerikassa tai Afrikassa joutuisi käymään läpi saman tuskan. Heidän - ja meidän kaikkien - pitää toimia nopeasti, koska monipäinen hirviö kasvaa ja tuhoaa nopeasti."

Chavez Skips Summit Citing Doctors Orders 5d1abd8i X Large"Vuosikymmenten ajan länsimaiden poliitikot ovat voineet syyttää huumeita tuottavia maita kuten Kolumbiaa ihanien lastensa myrkyttämisestä. Tuloksena on ollut Kolumbian leimaaminen. Mutta tämä peli, tämä farssi, on nyt ohi. Me emme osoittele, eikä Kolumbia toimi yksipuolisesti. Mutta me haluamme tuoda esille sen, että kuluttaja- ja tuottajamaiden täytyy jakaa vastuu ja toimia yhteistyössä maailmanlaajuisesti huumeiden aiheuttaman tuhon pysäyttämiseksi yhteiskunnissamme."

Rodriguez otti esille Googlen ja Youtuben esittämän huumekeskustelun esimerkkinä "miksi emme ole päässeet siinä minnekään: tunteet, loukkaukset ja julkkikset värittävät sitä".

Hänen mukaan Kolumbian esittämä työryhmä pitää koota "todellisista asiantuntijoista, ihmisistä, jotka tuntevat huumeiden todellisuuden, sosiologian ja antropologian, huumetalouden, salakuljetusreitit ja rahanpesun - sekä ihmisiä, jotka tietävät, miten huumeet vaikuttavat katutasolla."

Työryhmän tulisi tutkia "yhteiskunnallisia asioita, syitä siihen, että ihmiset käyttävät huumeita: köyhyys, yhteiskunnan hajoaminen, hyväksikäyttö ja häiriökäyttäytyminen."

Rodriguez otti esimerkiksi Medellinin, joka on välillä ollut maailman murhapääkaupunki, mutta nyt uudistettu: "Meidän pitää tutkia sellaisia urbanismin muotoja, joita olemme soveltaneet Medellinissä eristämällä rikolliset ja antamalla kansalaisille muuta tekemistä, kuin huumeiden käytön aloittamisen."

Kolumbiassa julkaistiin ennen kokousta tutkimustuloksia, joiden mukaan vain 5% Kolumbian huumekaupan voitoista jää maahan. Satoja miljardeja dollareita huumerahaa päätyy kuluttajamaiden jakeluverkoille ja kansainväliselle pankkijärjestelmälle.

"Huumeiden arvo ei koidu tuottajamaiden hyväksi, vaan tuotteen päädyttyä markkinoille sen tuottama raha jää Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Siksi on päivänselvää, että meidän pitää lisätä ponnisteluja kansainvälisen pankkijärjestelmän tekemää huumevoittojen rahanpesua vastaan."

Katso MSNBC:n uutinen Santosin ja Obaman tiedotustilaisuudesta.

Lähde: Guardian ja CNN 15.4.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...