sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Javier Sicilia vei rauhankaravaanin Yhdysvaltoihin

Javier Sicilia vei rauhankaravaanin Yhdysvaltoihin

Lähde: Huffington Post 10.8.2012, Democracy.now! 16.8.2012 ja Montgomery Advertiser 30.8.2012

Rauhankaravaanin kotisivut

http://www.caravanforpeace.org/caravan/

Mielenosoitus Phoenixissa Arizonassa

Rauhankaravaanin reitti ja ohjelma Laredossa

http://quefregados.files.wordpress.com/2012/08/postal-caravana1.jpg

Rauhankaravaani

http://pvangels.com/news-mexico/images/201206/mpjd-caravan.jpg

"Maailma ei ole sanojen arvoinen

ne tukehtuivat sisälleni

kuten he tukehduttivat sinut"

Tämä on meksikolaisen runoilijan Javier Sicilian viimeinen runo sen jälkeen kun hän kuuli poikansa murhasta. Sen jälkeen hän on omistanut aikansa rauhanliikkeelle, jonka sanomaa hän on nyt levittämässä Yhdysvalloissa. Washington DC:ssä rauhankaravaanin pitäisi olla tänään 12.9.

Yhdysvaltain ns. Merida-aloite, eli meksikolaisten huumejengien kimppuun käyminen Meksikon maaperällä, on vain aseistanut Meksikon armeijan ja huumejengit eikä lainkaan puuttunut itse huumekaupan rakenteisiin, kuten rahanpesuun.

Meksikolaisen rauhanaktivistin Javier Sicilian rauhankaravaani vaeltaa kuukauden ajan USA:n rajaosavaltioissa vaatimassa USA:n huumesodan lopettamista. Reitti kulkee 20 osavaltion kautta "vaatien muutosta kahden valtion harjoittamaan politiikkaan, joka sytytti jo kuusi vuotta kestäneen huumesodan, mikä on voimistanut järjestäytynyttä rikollisuutta, korruptoinut Meksikon hauraan demokratian, vaatinut ihmishenkiä ja raunioittanut ihmisoikeudet rajan molemmin puolin".

Sicilia organisoi rauhanliikkeen (Movement for Peace with Justice and Dignity) sen jälkeen, kun huumejengi tappoi hänen 24-vuotiaan poikansa Juan Francisco Sicilian Cuernavacan kaupungissa vuonna 2011. Viime vuonna samanlainen rauhankaravaani vaelsi ympäri Meksikoa. Huumesodan väkivalta on tappanut noin 60 000 ihmistä, joiden lisäksi 10 000 on kadonnut ja yli 160 000 on joutunut jättämään kotinsa.

Rauhankaravaanin tukena USA:ssa toimii suuri joukko paikallisia ja kansallisia kansalaisjärjestöjä kuten huumepoliittiset Law Enforcement Against Prohibition (LEAP) ja Drug Policy Alliance. Lisäksi useat ihmisoikeusjärjestöt, NAACP, rauhanliike, veteraanijärjestöt, ACLU sekä joukko kirkkokuntia ja uskonnollisia yhteisöjä ovat tukeneet kampanjaa julkisesti.

Seuraava Democracy Now! -kansalaisjärjestön haastattelu on tehty Phoenixissa, Arizonassa 16.8.:

Kysymys: Tervetuloa Democracy Now! -lähetykseen. Miksi olet tullut Meksikosta Yhdysvaltoihin haastamaan täällä käydyn huumesodan?

Javier Sicilia: Koska tässä huumesodassa, jota kaikki hallinnot aina Nixonin hallinnosta saakka ovat jatkaneet, USA on vastuussa Calderonin huumesodasta. Meidän mielestä huumeet eivät ole valtakunnan turvallisuuskysymys vaan kansanterveydellinen ongelma. Tämä sota perustuu idiotismiin aivan kuten alkoholin kieltolakikin. Tämän lisäksi USA:n aseet, todella tappavat aseet, hyökkäysaseet, joita on jaettu Merida aloitteen nimissä, ovat aseistaneet Meksikon asevoimat ja samalla Meksikon järjestäytyneen rikollisuuden asevoimat. Mutta näyttää siltä, että suuri osa Yhdysvalloista, USA:n hallitus, Barack Obama, eivät kanna vastuutaan tästä tilanteesta. Me olemme tulleet kertomaan sen, että he kantavat kaiken vastuun. Heidän huumeriippuvaisten ja aseiden seurauksena meillä kuollaan. Meidän pitää rakentaa rauha yhdessä, muuttaa tämä sotapolitiikka rauhan politiikaksi, reitiksi kohti rauhaa.

K: Mikä on mielestäsi se tärkein ongelma, mihin USA:n tulisi tarttua nyt heti? Sanoit, että aseet tulevat Meksikoon USA:sta ja siellä on myös huumeiden kysyntä. Kumpi on tärkeämpi ongelma?

Javier Sicilia: Mielestäni nuo molemmat asiat ovat tärkeitä rahanpesun lisäksi, josta ei puhuta juuri lainkaan. Kyseessä ei ole vain yksi asia. Kaikki nämä kolme kuuluvat yhteen. Ja lisäksi kaikki tämä on aiheuttanut afroamerikkalaisten ja latinoyhteisöjen kriminalisoimisen USA:ssa. Meidän näkökulmasta on tärkeää tuoda nämä isot ongelmat yhteen ja tarkastella niitä yhdessä.

Mutta niiden pohjana on vielä huumeiden tarjonta. Jos katsomme taaksepäin, jos aloitamme 1920-luvun alkoholin kieltolaista, on helppo havaita, että se kieltolaki lisäsi rikollisuutta, mafioita, lahjontaa, alkoholimyrkytyksiä. Sama on meneillään juuri nyt mutta kansainvälisellä tasolla huumeiden kieltolakina, huumesotana. Ainoat hyötyjät ovat kuoleman kauppiaat, sotalordit, rahamiehet ja tuottamaton peiteliiketoiminta, jotka eivät pysty tuottamaan mitään mutta ne tuhoavat demokratiamme ja vapautemme.

K: Viette sanomaanne Washington DC:iin presidentti Obamalle. Kuinka paljon ihmisiä on tulossa mukaan?

Javier Sicilia: Toivon, että mahdollisimman moni osallistuu. Kutsumme kaikkia tulemaan mukaan. Menemme Washingtoniin ja toivottavasti mahdollisimman moni tulee sinne nostamaan nämä kysymykset korkealle politiikkojen työjärjestyksessä.

Obama pystyisi tekemään paljon ilman, että hänen tarvitsee alistaa asiaa kongressille näiden kuolemankauppiaiden estämiseksi myymästä aseita, tappavia aseita, joita myydään laittomasti meksikolaisille murhamiehille. Ihmiset voivat osallistua myös tekstiviesteillä allekirjoitukseksi siihen adressiin, jonka olemme viemässä Presidentti Obamalle, jotta hän näkee meidän kannatuspohjan ja tekee tarvittavan muutoksen.

LEAP eli Law Enforcement Against Prohibition järjestön edustaja, entinen syyttäjä Jim Gierach on mukana saattamassa rauhankaravaania Chicagoon


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...