keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Kiinan pitkä hamppumarssi

Kiina on huumepolitiikaltaan ankara maa ja asenteita leimaa vieläkin 1800-luvulla käytyjen oopiumsotien aiheuttama kansallinen häpeä. Tästä historiasta huolimatta Kiina voi nousta johtavaksi valtioksi kasvavilla kansainvälisillä kannabismarkkinoilla.

altKannabiksen laillistuessa kansainvälisesti markkinoille astuu sellainen peluri, jota kukaan ei olisi voinut ennakoida, Kiina! YK:n alainen Maailman henkisen omaisuuden järjestö, World Intellectual Property Organisation, Wipo, ilmoittaa, että 606:sta sille ilmoitetusta kannabispatentista 309 eli yli puolet kuuluu kiinalaisille yrityksille.

5000 vuotta sitten kiinalaiset lääkärit suosittelivat hampputeetä lukuisiin vaivoihin ja sairauksiin. Tällä hetkellä kannabiksen globaalit markkinat ovat kokemassa aivan uudenlaista nostetta ja kiinalaiset ovat valmiina valloittamaan ne.

Tämä voi kuulostaa yllättävältä maasta, jossa huumekaupasta rangaistaan edelleen kuolemantuomiolla ja pelkkä kannabiksen hallussapito voi johtaa pitkään vankeustuomioon.

Aika on nyt kypsä kiinalaisten vallata kannabismarkkinoita, koska Yhdysvaltain osavaltiot sekä muut valtiot Uruguayn lailla ovat alkaneet kokeilla laillistamista ja dekriminalisointia. Yhdysvalloissa julkinen keskustelu on siirtymässä pois rikos- ja turvallisuusteemoista edistyksellisempiin aiheisiin kuten huumepolitiikan rasismiin, massavangitsemiseen ja henkilökohtaisiin vapauksiin.

Tämän trendin lisäksi länsimaisessa terveydenhoidossa on alettu suhtautumaan yhä vakavammin perinteisiin kiinalaisiin parantamistaitoihin. Osana tätä perinnettä on kannabiksen käyttö erilaisiin vaivoihin masennuksesta ummetukseen.

Kiina on jo nyt hampun suurin tuottaja maailmassa ja siten hyvissä asemissa hyödyntääkseen kannabiksen tulevaa noususuhdannetta. Kiina valvoo tiukasti patenttejaan ja sen lääketuotanto ylittää länsimaisen lääketeollisuuden tuotannon.

“Koska kannabis on nyt hyväksytty länsimaisessa lääketieteessä, voimme kiinalaisten patenttien ylivoimasta päätellä, että Kiinan lääketutkimus päihittää länsimaisen”, arvioi tohtori Luc Dechesne.

Tohtori Duchesne, biokemisti ja liikemies Ottawasta, kirjoitti tammikuussa InvestorIntel nettijulkaisussa, että “Perinteinen kiinalainen lääketiede, CTM, on valmiina ottamaan johtoaseman tässä nousevassa trendissä. Länsimaistettu CTM tulee lähimpään apteekkiisi ja luontaistuotekauppaasi !”

“Länsimaissa luontaistuotteet ovat jo nyt kasvuala. Markkinatutkimus osoitti vaihtoehtolääkinnän arvoksi Yhdysvalloissa jo 34 miljardia dollaria vuodessa.”

Kiinalaiset patentit perustuvat yrttihoitoihin. Yunan Industrial Cannabis Sativa -yhtiö on patentoinut kannabiksen siemenistä tehdyn ravintovalmisteen immuunijärjestelmän tehostamiseksi. Keksijä Zhang Hongqi on patentoinut vatsahaavojen hoitoon mm. kannabista sisältävän valmisteen, “joka on tehokas eikä aiheuta haittavaikutuksia”. Yhdessä ummetuslääkkeessä on ainesosina mm. “fructus cannabis” ja “immature bitter orange” ja se "vaikuttaa ummetuksen perussyihin".

Vasta yksi yhtiö maailmassa on kehittänyt sellaisen kannabispohjaisen lääkkeen, jonka länsimaiden valvontaviranomaiset ovat hyväksyneet kalliiden potilaskokeiden jälkeen, GW Pharmaceuticals. Sen valmistama Sativex on toistaiseksi hyväksytty MS-taudin oireiden ja syöpäkipujen hoitoon sekä Epidiolex lasten epilepsian hoitoon.

Yhtiön tiedottaja tietää Kiinalla olevan pitkät yrttilääkinnän perinteet.

“Tätä taustaa vastaan tieto Kiinan kannabispatenteista ei tule yllätyksenä. Maassahan on harjoiteltu vuosituhansia kasvien kanssa lääkitsemistä.”

Joulukuussa Jamaika ilmoitti perustavansa ensimmäisen lääkekannabisyrityksen, MediCanja. Yhtiön puheenjohtaja Henry Lowe kertoo kannabislääkkeiden auttavan maan taloutta.

“Jamaikalla on pitkä historia ganjan käytöstä ja maasta voi tulla Latinalaisen Amerikan ja Karibian kannabiksen lääkekäytön keskus”, Lowe avasi Jamaikan suunnitelmia.

Brittiläisen aktivistijärjestön Cannabis Law Reform, Clear, puheenjohtajan Peter Reynoldsin mukaan Kiinalla on myös se valtava etu, että se on jo maailman suurin teollisen hampun tuottaja. Länsimaiset hamppuvaatevalmistajat käyttävät kiinalaista hamppua ja kiinalaisia alihankkijoita.

“Kiinalaiset ovat viisaita ja he huomaavat hyvät ideat. Kannabiksen lääkinnällinen potentiaali on valtava”, Peter Reynolds jatkaa.

Kannabiksen päihdekäyttö on rikos Kiinassa. Vankeuden uhasta huolimatta tiedotusvälineissä uutisoidaan, että se on suosittu huume nuorison keskuudessa.

Julkkikset huumekampanjan kohteena

Kiinan tiukka huumepolitiikka on kehityksen esteenä juuri tällä hetkellä. Nykyinen presidentti Xi Jinping käy korruption vastaista kampanjaa kaikkea yhteiskunnallista pahaa vastaan ja siihen kuuluu myös prostituutio ja huumeiden käyttö.

Kuuluisimpia tämän tuoreen huumesodan uhreja ovat Jackie Chanin poika, näyttelijä ja laulaja Jaycee Chan ja taiwanilainen näyttelijä Kai Ko.

altJaycee Chan ja Kai Ko pidätettiin elokuun 14. päivänä Chanin Pekingin asunnosta, josta löydettiin myös 100 grammaa kannabista. Molempien huumetestit olivat kannabispositiiviset.

Kai Ko pääsi vapaaksi 14 päivän vankeuden jälkeen, mikä on normaali tuomio kannabiksen käytöstä. Lisäksi hän joutui esittämään televisioidun anteeksipyynnön vankilasta ja myöhemmin vapauduttuaan nöyrtymään managerinsa kanssa julkisessa lehdistötilaisuudessa.

Chan nuorempaa uhkaa pitkä vankeus, jopa teloitusryhmä.

Muita kuuluisia huumeista kiinnijääneitä ovat mm. kirjailija Chen Wanning, ohjaaja Zhang Yuan ja näyttelijä Gao Hu. Tällaisten julkkisten kiinnijääminen ja tämän uutisointi ovat vain lisänneet asian saamaa huomiota Kiinassa.

Tarvitaan vielä yksi kulttuurivallankumous 

Huumevalvontaviraston johtaja Liu Yuejin kertoi, että suurin osa heroiinin ja oopiumin käyttäjistä tulee köyhien ja työttömien keskuudesta, ja uusien huumeiden käyttäjät ovat hyvin erilaisia taustoiltaan kuten yrittäjiä, artisteja ja huippu-urheilijoita.

“Uusien huumeiden käyttö on kasvussa aivan kuten monessa muussakin maassa”, hän kertoi tiedotustilaisuudessa.

Yleisönosaston kirjoittelussa kannabiksen laillistajat leimataan tietämättömiksi.

“Kysymys ei ole mielipiteen vapaudesta tai ihmisoikeuksista. Kysymys on siitä, salliiko valtio ihmisten sekoittaa totuus valheisiin. Meidän ei enää pidä alentua Aasian sairaan miehen asemaan”, laukoo kirjoittaja viitaten Kiinan häpeälliseksi kokemaan asemaan oopiumsotien jälkeen 1800-luvulla.

Joissakin kiinalaisissa tiedotusvälineissä on uutisoitu kannabiksen laillistamisesta muutamissa maissa mutta samalla niissä varoitetaan ottamasta samanlaisia askeleita Kiinassa.

“Joissakin maissa on laillistettu marihuana mutta se ei ole mikään syy siihen, että meidän pitäisi sokeasti seurata esimerkkiä”, kirjoitti Beijing Times.

Politiikka seuraa rahan perässä ja lääkekannabismarkkinat odottavat Kiinan panosta. Pekingiin ei varmaan ole odotettavissa kannabisapteekkeja aivan lähitulevaisuudessa. Kiinassa perinteisesti hyljeksitään huumeiden vapauttamista ja se varmaan jatkaa vielä pitkään armotonta huumesotaansa.

Mutta jossakin vaiheessa Kiinan on tehtävä välinsä selviksi historiansa kanssa kiinalaisten huomatessa olevansa hyvissä asemissa kasvavilla markkinoilla.

Lähde: The Diplomat 11.11.2014, BBC 21.8.2014, Guardian 13.8.2014Independent 5.1.2014


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...