keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kööpenhaminassa tehtiin lääkekannabiskompromissi

Kööpenhaminan pormestari Frank Jensen on jo kolme kertaa yrittänyt laillistaa kannabiskaupan mutta samassa kaupungissa istuva Tanskan parlamentti on pistänyt hanttiin. Poliittisen skaalan molemmista päistä alkaa löytyä halua muuttaa huumausainelakeja.

altMaailman terveysjärjestö, WHO, julkisti heinäkuussa raporttinsa, jossa suositeltiin huumeiden käytön dekriminalisoimista.

“Valtioiden tulisi pyrkiä kehittämään sellaisia politiikan muotoja ja lakeja, joilla dekriminalisoidaan huumeiden käyttö ja vähennetään vangitsemista”, WHO:n raportti suosittelee.

Tämän jälkeen vallassa olevat sosiaalidemokraatit, liberaalit ja vasemmistopuolue ilmoittivat Tanskan huumausainelainsäädännön kaipaavan uudistusta.

Tuorein puolueiden torstaina 30.10. tekemä sopimus koskee kannabiksen lääkekäytön tutkimusta, johon sijoitetaan kokonaisuudessaan 115 miljoonaa euroa.

“Vähintään kuusi miljoonaa euroa osoitetaan terveyden, elämän laadun ja kliiniseen tutkimiseen, jotta saataisiin enemmän kokemuksia potilasta hyödyttävistä hoidoista. Tällaisia olisivat esimerkiksi kivun hoitokokeilut kannabiksella”, sopimuksessa kerrotaan.

Liberaalipuolue päätti kesällä pitämässään puoluekokouksessa kannattaa kaikkien huumeiden hallussapidon ja käytön laillistamista, kannabiksen lääkekäytön lisäämistä julkisen terveydenhoidon piirissä sekä ruiskuhuoneohjelman jatkamista.

Sosiaalidemokraattien edustaja Flemming Möller Mortensen ilmoitti vievänsä huumeiden dekriminalisoinnin parlamentin terveyskomitean käsittelyyn syksyllä 2014.

“Kannabis on laillista 2020”

Vaikka poliitikot edelleen torjuvat täyden laillistamisen, paikalliset aktivistit pitävät laillistamista koko Tanskan alueella vain ajan kysymyksenä.

“Vuonna 2020 minun kaupasta voi tulla ostamaan vaikka paunan verran kannabista", Khodr ‘Cutter’ Mehri ennustaa.

Mehri on Foreningen Propaganja -yhdistyksen puheenjohtaja. Siihen kuuluu 400 jäsentä, joista osa on muista pohjoismaista.

Mehri on taistellut jo vuosia kannabislakien muuttamiseksi. Hän pyöritti yhdeksän kuukauden ajan hollantilaistyylistä kannabiskahvilaa Smokenhagen.

Hänen oli pakko sulkea paikka vuoden 2013 alussa talon omistajan vaatimuksesta.

Mehrin harjoittama avoin kannabiksen polttaminen ja myyminen on saattanut hänet myös oikeudellisiin ongelmiin. Hänet pidätettiin vuonna 2013 kannabiksen myymisestä. Hän suoritti kuuden kuukauden tuomiosta yhden kuukauden ja odottaa nyt päätöstä loppuosan suorittamisesta.

Lähde: Local 7.7.201427.7.20144.8.201431.10.2014

Aktivisti Khodr ‘Cutter’ Mehrin haastattelu


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...