sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Uruguayn uusi presidentti painaa jarrua uudistukselle

Uruguayn uusi presidentti lykkää apteekkimyynnin aloittamista, jotta laillistaminen ei pykisi kiireessä. Juan Vaz nousi vankilasta Uruguayn laillistamisliikkeen johtoon, suurimmaksi kannabiksen kasvattajaksi ja kansainväliseksi kannabissankariksi.

altUruguayn uusi presidentti Tabaré Vázquez aloitti virkakautensa maaliskuun alussa. Hän on luvannut jatkaa kannabiksen laillistamisprosessia mutta hän päätti lykätä kannabiksen apteekkimyynnin aloittamista, mikä on keskeinen osa edellisen presidentin, Jose "Pepe" Mujican, aloittamaa kannabiksen laillistamissuunnitelmaa.

Vázquez on julkisesti kertonut, ettei hän kannata kannabiksen käyttöä ja että kannabiksen käyttäjien rekisteriä voitaisiin käyttää heidän “rehabilitointiin”, mikä ei suinkaan lisännyt kansalaisten innostusta rekisteröitymiseen.

Mujica sai koko maailman huomion kiinnittymään Uruguayhin laillistamalla kannabiksen kasvatuksen ja kaupan vuonna 2013 ja ottamalla sen kokonaan valtion valvontaan. Lain mukaan kansalaiset saavat kannabiksensa kolmella eri tavalla: kasvattamalla itse, liittymällä kannabisklubiin tai ostamalla sitä apteekeista.

Uruguayssa toimii tällä hetkellä 15 kannabisklubia ja noin 2000 rekisteröityä kasvatusoperaatiota. Vázquezin hallinto ilmoitti, ettei valtio ole vielä valmis aloittamaan apteekkimyyntiä.

“Haluan tämän projektin onnistuvan. Jos me teemme virheitä kiirehtimällä, koko projekti epäonnistuu”, hallituksen uusi huumepolitiikasta vastaava virkamies Milton Romani kertoi haastattelussa.

Romanin mukaan kannabiksen kasvatuksen hoitavat yritykset eivät ole toimittaneet kaikkia tarvittavia asiakirjoja ja kannabiksen myynnissä tarvittavat tietokoneohjelmat eivät ole valmiita.

“Tehtäväni on taata huumepolitiikan jatkuvuus”, Romani lisäsi.

“Pelkään huumekauppiaita, en kannabista”

Huumeiden käyttöä ei ole koskaan kriminalisoitu Uruguayssa mutta kannabiksen kasvatus ja myynti olivat kiellettyjä, minkä Juan Vaz joutui katkerasti kokemaan vuonna 2007. Kahdeksan aseistautunutta huumeyksikön sotilasta rynni hänen kotiinsa eräänä iltapäivänä pidättäen Vazin, joka joutui kasvatuksesta vuodeksi vankilaan. Siellä hänellä oli aikaa opiskella ja vapauduttuaan hän oli päättänyt muuttaa tilanteen.

Vaz perusti kasvatuskaupan Montevideoon ja kansalaisjärjestön Uruguayn kannabistutkimusliitto, AECU, joka on taistellut kannabiksen tuotannon laillistamiseksi.

Lukuisien mielenosoituksien ja reggaekonserttien jälkeen presidentti Mujica otti aktivistien asian omakseen vuonna 2012. Mujica ei ole koskaan käyttänyt kannabista mutta hän sanoi pelkäävänsä huumekauppiaita eikä kannabista. Loppu on historiaa ja Vazista on tullut kansainvälinen kannabisjulkkis.

Lähde: Vice News 5.3.2015

 

Juan Vaz, Uruguayn suurin kannabiksen kasvattaja


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...