sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Obama: meillä kaikilla vastuu löytää uusia ratkaisuja!

Barack Obama aikoo tehdä kriminaalipolitiikan uudistamisesta ja varsinkin huumesodan lopettamisesta virkakautensa lopun pääteeman. Hän itse näytti esimerkkiä armahtamalla juuri ennen pääsiäistä 22 huumerikoksista jopa elinkautiseen tuomittuja, mm. yhden kannabiksen kasvattajan.

altUSA:n presidentti Barack Obama julkisti torstaina 26.3. jälleen uuden haastattelun, jossa käsitellään hänen hallintokaudellaan alkanutta laajaa huumepolitiikan suunnan muutosta. Tämä tuli vain kuukausi Vice.Com haastattelun jälkeen.

Obama keskusteli legendaarisen maineen saavuttaneen The Wire TV-sarjan luojan David Simonin kanssa. Keskustelun aluksi Obama kertoo fanittavansa sarjaa, joka kuvaa huumesodan vaikutuksista yhteiskunnan kaikilla tasoilla kuvitteellisessa Baltimoren kaupungissa.

David Simon on kertonut aikovansa tuottaa vielä kuudennen tuotantojakson, jos Obama lopettaa huumesodan. Hän sanoo, että lukuisissa yhteisöissä huumesota on tuhonnut sen, mitä huumeiden käytöltä on jäänyt jäljelle.

Obama uskoo huumeiden käyttöä ja ihmisten massavangitsemista koskevien käsityksien ja lakien muuttamisen vievän pitkän aikaa.

“Jos aloitamme nykyistä luovemman ajattelun huumeista ja miten niitä käsitellään lain toimeenpanossa, niin joskus kahdenkymmenen vuoden päästä voimme olla hieman viisaampia. Emme päätyneet nykyiseen tilanteeseen parissa päivässä eikä tätä politiikkaa muuteta parissa päivässä.”

Keskustelu esitettiin ennen sen julkistamista molempien pääpuolueiden rikosoikeudellisessa seminaarissa. Obama kertoi haluavansa tehdä yhteistyötä molempien puolueiden kanssa rikoslainsäädännön muuttamiseksi kahden viimeisen virkavuotensa aikana.

“Poliittisen skaalan vasemmalla siivellä sekä yhä laajemmin myös oikealla ymmärretään että politiikkamme ei palvele tarkoitustaan. Libertaarien näkökulmasta käsittelemme väkivallatonta rikollisuutta ongelmallisesti ja talouden näkökulmasta politiikkamme romuttaa valtion talouden.”

“Meillä kaikilla on vastuu löytää tähän uusia ratkaisuja”, Obama tiivisti.

Hänen mielestä meidän pitää ensiksi nähdä nämä tiedotusvälineiden luomat hämärähahmot oikeina ihmisinä ja tuoda heidän tarinansa julkisuuteen ja toiseksi nähdä lain toimeenpano liittolaisena tässä uudistuksessa.

Obama kertoi hänen ja oikeusministeri Holderin pyytäneen syyttäjiä toimimaan harkiten syytteiden nostamisessa ja tuomioiden vaatimisessa, mutta viime kädessä ratkaisu on kongressilla.

“Syyttäjän tehokkuus tarkoittaa oikeudenmukaisuuden ja kohtuuden harkintaa näissä asioissa. Tätä voimme säätää hallinnollisesti. Mutta lopulta tarvitsemme myös lainsäädäntöä”, Obama täsmensi kongressin osuutta.

Obama armahti huumerikollisia

Obama kantoi oman kortensa kekoon armahtamalla 22 huumerikoksista ankaria tuomioita saaneita. Suurin osa oli saanut tuomionsa kokaiinikaupoista ja heidät oli tuomittu 1980-luvulla säädettyjen epäoikeudenmukaisten crack-kokaiinilakien perusteella yli 20 vuoden tuomioihin. Suurin osa tuomituista oli istunut tuomiostaan jo yli 10 vuotta

Kahdeksan armahdetuista oli saanut elinkautisen. Heidän joukossaan oli yksi Kentuckysta kotoisin oleva mies, joka oli saanut elinkautisen yli tuhannen kannabiskasvin kasvattamisesta.

Valkoinen talo perusteli armahduspäätöstä kohtuuden periaatteen ylläpitämisenä rikosoikeudellisessa järjestelmässä.

Lähde: Wall Street Journal 26.3.2015, Stop The Drug War 31.3.2015

 

Barack Obama ja David Simon 


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...