keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Saksassa potilaat saavat alkaa kasvattamaan omat lääkkeensä

Saksan korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen nojalla lääkekannabispotilaat saavat alkaa kasvattamaan omat lääkkeensä - tosin tiukkojen ehtojen säätelemänä.

29211Sellaiset potilaat, jotka eivät ole saaneet hyötyä muista lääkkeistä kuin kannabiksesta, voivat hakea liittovaltion lääkintävirastolta lupaa alkaa kasvattamaan omaa kannabista lääkärin valvonnan alaisena. Aikaisemmin tällaiset hakemukset hylättiin automaattisesti, koska se oli aiemmalla oikeuden päätöksellä todettu laittomaksi.

"Tämä on merkittävä päätös lääkekannabiksen saamisen turvaamiseksi Saksan kansalaisille. Apteekeissa olevien kannabislääkkeiden hinta on usein liian korkea potilaan kannalta. Kotona kasvattaminen tarjoaa heille ensimmäisen kerran halvan vaihtoehdon. On ollut täysin kestämätöntä, että potilaat ovat joutuneet ostamaan ja kasvattamaan lääkkeensä laittomasti", selittää Saksan lääkekannabisyhdistyksen puheenjohtaja lääkäri Franjo Grotenhermen.

Tässä oikeustapauksessa MS-potilas hävisi oikeudessa kannabiksen kasvatusjutun liittovaltiota vastaan, koska hän ei oikeuden mielestä kyennyt osoittamaan itsekasvatetun kannabiksen olevan parempaa kuin dronabinolin, johon puolestaan saa lääkekorvauksia.

Oikeus kuitenkin hylkäsi liittovaltion lääkintäviraston argumentit kotikasvatuksen täyskiellosta. Oikeus totesi, että "jos sopivaa hoitomuotoa ei löydy, täytyy harkita kotikasvatuksen sallimista potilaalle ottaen huomioon liittovaltion lääkintäviraston asettamat rajoitukset".

Sairausvakuutukset eivät yleensä korvaa lääkekannabista, mutta tämän oikeuden päätöksen mukaan ne, jotka saavat korvauksia, eivät saa lupaa kasvattaa itse. Liittovaltion lääkintävirasto ei toisaalta saa vaatia potilailta samanlaisia turvallisuusjärjestelyjä kuin lääketehtailta.

Potilaan asianajaja Oliver Tolmein vaatii nyt lainsäätäjiltä toimintaa päätöksen jälkeen.

"Jos terveysministeriö ei halua potilaiden aloittavan kotikasvatusta, pitää sen tehdä laissa selväksi, että lääkekorvaukset ja sairausvakuutukset korvaavat myös lääkekannabiksen niissä tapauksissa, missä muut lääkkeet eivät toimi", Tolmein tiivistää oikeuden päätöksen.

Saksassa saa tällä hetkellä kahdenlaista lääkekannabista. Ensiksi tarjolla on nabilonia, dronabinolia ja suusuihke Sativexia. Toiseksi on saatavilla Hollannista tuotua lääketasoista kannabiksen kukintoa. Tähän vaaditaan kuitenkin erikoislupa liittovaltion lääkintävirastolta.

Oikeusasteissa on meneillään muitakin oikeudenkäyntejä lääkekannabiksen kasvattamisesta.

Lähde: Deutsche Hanfverband 20.12.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...