torstai 10. tammikuuta 2013

Venäjällä jo miljoonia huumeriippuvaisia - ongelmat edelleen kasvussa

Venäläisistä 18 miljoonaa on kokeillut laittomia huumeita ainakin kerran, melkein 9 miljoonaa käyttää niitä säännöllisesti ja 2,5 miljoonaa on huumeriippuvaisia, joista 90% on heroinisteja. Venäjän heroiinimarkkinoiden arvoksi arvioidaan 6 miljardia dollaria ja kannabismarkkinoiden arvoksi 1,5 miljardia dollaria.

PelleivanovVenäjän huumevalvontaviraston Viktor Ivanovin mukaan sisäministeriö aikoo ottaa ensi vuonna käyttöön huumerikoksiin syyllistyneiden huumeiden käyttäjien yhtenäisen tietokannan. Tästä tulee osa uutta valtion vieroitusohjelmaa, jonka on määrä alkaa maaliskuussa 2013.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 87% venäläisistä pitää huumeiden käyttöä "hyvin vakavana ongelmana" 55%:n pitäessä sitä myös "äärimmäisen vakavana ongelmana". Venäläisten mielestä ainoastaan Venäjän sisäinen korruptio yltää yhtä vakavaksi ongelmaksi.

Ennen Neuvostoliiton romahdusta vuonna 1991 huumeriippuvaisia oli vähän. Taliban-hallinnon nousu Afganistanissa avasi halvan heroiinin reitit Venäjälle entisten Keski-Aasian neuvosto-osavaltioiden kautta.

NATO-joukkojen saapuminen Afganistaniin vain pahensi tilannetta, koska liittouman joukkoja kiellettiin puuttumasta oopiumunikon viljelyyn, etteivät viljelijät siirry Talibanien riveihin.

Heroiinia on virrannut Afganistanista 1990-luvulta saakka niin vuolaasti, että Venäjä on sen tuottaman heroiinin suurin kuluttajamaa kulutuksen ollessa 70 tonnia vuodessa, mikä on viidennes maailman heroiinin kulutuksesta. Heroiiniin kuolee tällä hetkellä 80 venäläistä päivässä eli noin 30 000 vuodessa.

Vertailun vuoksi Saksassa on arviolta 150 000 ja Britanniassa 300 000 heroiininkäyttäjää. Vuonna 2009 Saksassa rekisteröitiin alle 1400 huumekuolemaa ja Britanniassa 2500.

Venäjällä leviävät uudet synteettiset kannabinoidit ja kodeiinista itsetehtailtu "krokotiili" tappavat lisäksi tuhansia.

HIV-tartunnat ovat kolminkertaistuneet kuluneen kymmenen vuoden aikana, mikä on YK:n mukaan  maailman nopeimmin leviävä HIV-epidemia. Arviolta 80% Venäjän 980 000 virallisesti rekisteröidyistä HIV-positiivisesta sai tartunnan jakaessaan neulan. Suurin osa Venäjän 2,5 miljoonasta huumeriippuvaisesta on iältään 18-39-vuotiaita.

Lähde: Daily Pioneer 28.12.2012 ja Huffington Post 7.12.2012

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...