torstai 10. tammikuuta 2013

Tšekin tasavalta laillistaa kannabiksen lääkekäytön

Tšekin parlamentin alahuone laillisti joulukuussa kannabiksen ja siitä valmistettujen lääkkeiden reseptimyynnin apteekeista. Aluksi saatavilla on vain tuontimarihuanaa, mutta Tšekin huumevalvontainstituutti aloittaa myöhemmin kasvatuslupien myöntämisen paikallisille viljelijöille.

Czech"Aloitteen tarkoituksena on saada lääkekannabis sitä tarvitsevien potilaiden saataville sekä myös niille, jotka jo käyttävät sitä, vaikka se on vastoin lakia", selitti aloitteen tehneen ryhmän edustaja Pavel Bern.

Kannabiksen saamiseen apteekista tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti. Se ei kuitenkaan kuulu korvattavien lääkkeiden joukkoon ja potilas ei saa kasvattaa lääkettä kotonaan.

Tšekissä saa jo nyt kasvattaa, pitää hallussaan ja käyttää kannabista. Alle 15 gramman hallussapito on laillista, mutta myynti on kielletty. Laki sallii myös käytön pubeissa ja klubeissa, ja ihmiset käärivät ja polttavat sätkiään avoimesti sisällä ja ulkona.

Lakialoitteen takana oli 70:n eri alojen lääkärin lausunnot kannabiksen käytöstä lääkkeenä ja mielipidemittauksen mukaan 80% kansalaisista kannattaa kannabiksen lääkekäytön laillistamista. Parlamentin ylähuoneen odotetaan hyväksyvän lain, minkä jälkeen Tšekin presidentin pitää se vielä allekirjoittaa se.

Lähde: Reuters 7.12.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...