keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Ajat ovat muuttuneet Yhdysvalloissa

CNN:n mielipidemittaus vahvistaa Yhdysvaltain kansalaisten selvän enemmistön siirtyneen kannabiksen laillistamisen taakse. Useissa osavaltioissa viritellään laillistamishankkeita. Ruotsalaisen oikeusministerin kannabisvastaisen sekoilun aiheuttama reaktio yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä vahvistaa sen, minkä kansalaisten enemmistö jo tietää: keisarilla ei ole vaatteita.

altCNN:n saama tulos on jo toinen mielipidemittaus, joka todistaa aikojen muuttuneen Yhdysvalloissa. 55% mittaukseen osallistuneista kannatti laillistamista ja vain 44% vastusti laillistamista. Sama mittaus osoittaa enemmistön myös näkevän kannabiksen käytön moraalisesti hyväksyttävänä. Syksyllä Gallupin tekemä mittaus osoitti 58%:n kannatuksen laillistamiselle.

Suuntaus on ollut todella selkeä kun sitä tarkastelee 25 vuoden aika-akselilla CNN:n tekemien mielipidemittausten valossa. Vuonna 1987 eli Reaganin kaudella kannatus oli todella alhaalla eli 16%. Vuonna 1996 26%, 2002 34% ja 2012 43%.

Aihe kuitenkin jakaa vielä väestöä.

”Mielipidemittaus paljasti suuria eroja iän, asuinalueen, puolueuskollisuuden ja sukupuolen mukaan vanhempien, republikaanien ja eteläisten osavaltioiden asukkaiden ollessa merkittävimmät kannabiksen laillistamista vastustavat väestöryhmät”, CNN:n mielipidemittauksen johtaja Keating Holland.

18 - 34 vuotiaiden keskuudessa kannatus on jo 66%, 34 - 49 vuotiaiden keskuudessa 64%, 50 - 64 vuotiaiden keskuudessa 50% ja yli 65 vuotiaiden keskuudessa 39%. Demokraateista 62% kannattaa laillistamista, sitoutumattomista 59% mutta republikaaneista vain 36%. Miehistä 59% kannattaa laillistamista ja naisista 51%.

”Asenteet kannabiksen vaikutuksia kohtaan ja moraalinen asenne kannabiksen käyttöä kohtaan ovat muuttuneet dramaattisesti. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kannabiksen käyttöä ei enää pidetä niin isona juttuna”, Holland luonnehtii.

Vuosi sen jälkeen kun presidentti Richard Nixon julisti huumeet ”yhteiskunnan viholliseksi numero yksi”, piti 65% kannabiksen käyttöä hyvin vakavana uhkana Yhdysvalloille. Nyt tätä mieltä on enää 19%. Suurin muutos on tapahtunut siinä, pidetäänkö kannabiksen käyttöä moraalisesti vääränä. Vuonna 1987 70% piti sitä syntinä tehden siitä paheksutumman asian kuin abortti tai porno. Nyt enää 35% on tätä mieltä.

”Edelleen kannabista kohtaan on jonkin verran asenteellisuutta mutta alkuperäisen huumesodan laajalle levinnyttä pelkoa ei enää ole”, Holland täsmentää.

Tämä moraalisen kannan muutos on voinut olla se laillistamisliikkeen tärkein vipuvoima.

Onko Alaska seuraava laillistaja

Alaskassa kansalaisaktivistit ovat keränneet yli 45 000 allekirjoitusta kannabiksen laillistavan lakialoitteen saamiseksi äänestykseen tämän vuoden marraskuussa. 30 000 hyväksyttyä allekirjoitusta riittää. Lakialoite on samanlainen kuin Coloradossa hyväksytty sallien kannabiksen viihdekäytön yli 21 vuotiaille. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 54% alaskalaisista kannattaa sitä.

alt”Lakialoitteella on tarkoitus ottaa kannabiksen myynti pois laittomilta markkinoilta ja tehdä siitä kunnollinen veroja tuottava liiketoiminta. Kieltolain korvaaminen verotus- ja valvontajärjestelmällä kohentaa Alaskan taloutta luomalla työpaikkoja ja tuottamalla kassavirtaa osavaltiolle”, aloitteen yksi puuhamies Tim Hinterberger täsmentää.

Vuoden 2016 vaaleihin on näillä näkymin tulossa laillistamisaloitteita Arizonassa, Kaliforniassa, Mainessa, Massachusettsissa, Montanassa ja Nevadassa.

Delawaressa hyväksyttiin äskettäin kannabiksen lääkekäyttö mutta aktivistit odottavat osavaltion edustajainhuoneen laajentavan tätä lakia myös viihekäyttöön. Delawaren osavaltiossa ei ole käytössä kansalaisaloitetta.

Hawaijilla on toimiva lääkekannabisohjelma, jota juuri laajennettiin. Myös siellä odotetaan kansanedustajien laillistavan kannabis. 57% kansalaisista kannattaa sitä.

Marylandissa oli edellisellä istuntokaudella käsiteltävänä sekä dekriminalisointi- että laillistamislakialoite mutta ne eivät päässeet äänestykseen saakka. Osavaltiossa ei myöskään tunneta kansalaisaloitetta mutta mm. demokraattien kuvernööriehdokas seuraaviin vaaleihin on ilmoittanut kannattavansa laillistamista. Kansalaisten enemmistö kannattaa sitä.

New Yorkiakin on veikattu seuraavaksi laillistajaosavaltioksi. Osavaltiossa ei ole kansalaisaloitetta vaan laillistamisen täytyy tulla lainlaatijoilta. New Yorkissa dekriminalisoitiin juuri kannabiksen käyttö mutta lakiin jätettiin porsaanreikä, joka kieltää julkisen käytön tai edes kannabiksen julkisen näyttämisen ja sallii poliisin edelleen ratsata ihmisiä julkisilla paikoilla. Kuvernööri Andrew Cuomo kertoi äskettäin kannattavansa lakien lieventämistä ja hän antoi toimenpideohjeen, jonka mukaan vakavasti sairaat potilaat saavat käyttää kannabista lääkkeeksi. 82% New Yorkin asukkaista kannattaa kannabiksen lääkekäytön laillistamista mutta viihdekäytön kannatuksesta ei ole erillisiä tietoja.

Oregonissa laillistamista ajetaan sekä kansalaisaloitteella että lainsäätäjiä lobbaamalla. Vuoden 2012 aloite kaatui huonoon valmisteluun ja nyt aktivisteilla on uusi hanke nimeltään New Approach Oregon, jolle etsitään varakkaita tukijoita. Oregon on laillistanut kannabiksen lääkekäytön, dekriminalisoinut muun käytön ja laillistamisen kannatus on 57%.

Rhode Island voi myös laillistaa seuraavassa aallossa. Osavaltiossa ei ole kansalaisaloitetta mutta aktivistit uskovat lainlaatijoiden toteuttavan enemmistön eli 52%:n tahdon laillistaa viihdekäyttö.

Pääkaupunki Washington D.C. ei ole osavaltio mutta kannabiksen lääkekäyttö on laillista ja sen odotetaan dekriminalisoivan viihdekäyttö vielä tämän vuoden alussa. Kaupungin valtuustossa on käsitelty laillistamisaloitteita aiemminkin mutta niistä ei ole äänestetty. 63% asukkaista kannattaa laillistamista ja aktivistit ovat viemässä laillistamisaloitteen välivaaleihin myös tämän vuoden marraskuussa.

Asennemuutos näkyy uutisissa

Coloradon kauppojen aukaisemisen jälkeen pilalehti Daily Currant julkaisi perinteisen näköisen kohu-uutisen kannabiksesta, jonka mukaan ensimmäisenä päivänä olisi kuollut jo 37 ihmistä kannabiksen yliannokseen.

AskRuotsin oikeusministeri Beatrice Ask kiirehti kommentoimaan sitä omaan Facebook-profiiliinsa ”Tyhmää ja surullista. Ensimmäinen tekemäni aloite puolueemme nuorisojärjestössä oli nimeltään ”Krossa knarket”. Tässä asiassa käsitykseni ei ole muuttunut lainkaan”.  

Vielä pari vuotta sitten tiukka ja moralistinen ruotsalainen huumepolitiikka toimi esikuvana Yhdysvaltain tiukalle linjalle. Nyt kansa nauraa sen edustajalle. Mm. Huffington Post, Washington Post ja Britanniassa The Guardian liittyivät naurukuoroon. Tähän ei auttanut edes Askin lehdistösihteerin epätoivoinen yritys selittää ministerin tuominneen sarkami vakavalla asialla. Askin tapaus nosti julkisuuteen sen, minkä USA:n kansalaisten enemmistö jo hyvin tietää: kieltolaille ei ole järkeviä perusteita. 

CNN:n toimittaja Randi Kayen tutustumiskierroksesta Denverin kannabiskauppoihin on sen sijaan tullut hitti sosiaalisessa mediassa. Kayen lähtee mukaan limusiinilla tehtävälle turistikierrokselle, jonka aikana käydään neljässä kaupassa ja välillä mässyillä. Ruotsin oikeusministerin ja CNN:n toimittajan asennoituminen on aivan eri vuosituhansilta. Vuoden 2014 alku on selvä kulminaatiopiste kannabiksen laillistamisessa.

Lähde: CNN 7.1.2014CNN 9.1.2014The Huffington Post 8.1.2014Hemp News 8.1.2014

CNN:n toimittaja Randy Kayen kannabiskauppakierros


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...