sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Libanonin kannabiskauppa kukoistaa sodan varjossa

Huumevalistuksen mukaan nykyajan kannabis ei ole samaa, mitä isät ja äidit polttivat nuoruudessaan. Tämä pätee erityisesti libanonilaislaatuihin, joiden tuotantohuippu oli Libanonin sisällissodan aikoihin 1975 - 1990. Libanonilainen hasis on palaamassa markkinoille, koska naapurimaa Syyrian sisällisota vie viranomaisten resurssit muualle. 

altLibanonilainen kannabiksen kasvattaja Abu Sami myhäilee tyytyväisenä, koska naapurimaa Syyrin sisällissota on halvaannuttanut Libanonin viranomaiset ja läheistä rajaa ei valvo kukaan.

”Tämän vuoden sato on ollut runsas ja virkamiehet ovat jättäneet meidät rauhaan, koska heillä on muuta puuhaa”, Abu Sami kertoo asuinalueellaan Bekaan laaksossa Libanonin itäosassa. Aiemmin Libanonin armeija laskeutui vuosittain laaksoon tuhoamaan osan sadosta mutta tänä vuonna sato on saanut kukkia rauhassa. Alueella on pitkä ja vuotava raja Syyrian kanssa ja sen hallituksen rinnalla taisteleva libanonilainen shiia-järjestö Hizbollah pitää laaksoa tukikohtanaan.

Sadonkorjuun jälkeen kannabiskasvit kerätään kyliin kuivattavaksi ja edelleen hasikseksi jalostettavaksi.

Sisällissodan aikana 1975 - 1990 libanonilainen hasis, hyvästä laadustaan tunnettu ”liba”, tuotti satoja miljoonia dollareita vuosittain. USA:n painostamana Libanonin armeija hävitti tuhansia hehtaareja kannabisviljelmiä.

Viljelijät ovat tarttuneet usein aseisiin elinkeinoaan puolustaessaan ampuen vuonna 2012 mm. kranaatinheittimellä satoa tuhoamaan tulleita joukkoja ja vaatineet perinteisen kulttuurinsa laillistamista. Tänä vuonna armeijasta ei ole näkynyt merkkiäkään.

”Valtiovallalla on ongelmia Syyrian tilanteen takia eikä se halua tänne toista rintamaa. Muuten he olisivat täällä koko voimallaan”, yksi kyläläisistä selittää tilannetta.

Hallituksen virkamies tunnustaa saman.

”Tänä vuonna emme tuhonneet viljelyksiä ja Syyrian kriisi oli tässä tärkein tekijä”, huumeiden vastaisesta taistelusta vastaavan toimiston johtaja Joseph Skaff myöntää.

Konflikti ja laiton huumekauppa ruokkivat toisiaan

Libanonin epävakaisuus on ollut siunaus kannabisteollisuuden työntekijöille. Syyria on korvannut rajavalvontajoukot armeijan joukoilla estääkseen aseiden ja taistelijoiden tunkeutumisen alueelle eikä niillä ole aikaa partioida raja-alueilla. Syyrian raja ylitetään yhä useampia reittejä.

”Nykyään kaikki pääsee läpi, koska Syyrian puolella vallitsee kaaos. Missä raivoaa sota, siellä huumeet viihtyvät”, Abu Sami runoilee viitaten lattialla olevaan kannabiskasaan.

altMaanviljelijöiden mukaan paikallinen ja ulkomainen kysyntä on noussut yli 50% edellisvuodesta suurimman osa sadosta päätyessä Syyriaan. Syyrialaiset kauppiaat ostavat 30 - 100 kilon eriä vietäväksi edelleen naapurimaihin. Syyriasta on tullut Eurooppaan suuntautuvan kansainvälisen laittoman huumekaupan keskus.

”Turkista myydään eurooppalaisille salakuljettajille, ja Irakista ja Jordaniasta puolestaan Persian lahden maihin. Vaikka kaupassa on riskejä niin 40 gramman erä maksaa 20 dollaria Libanonissa, Syyriassa jo 100 dollaria ja Turkissa 500 dollaria. Syyriassa taistelijat ostavat pieniä määriä myös omaan käyttöön”, Abu Sami analysoi kauppaketjua.

Hinnat ovat olleet korkeita mutta tämän vuoden runsas sato on painanut niitä alas, jopa puoleen edellisvuoden 1000 dollarin kilohinnasta.

Kukaan ei halua kommentoida Hizbollahin osuudesta. Virallisesti se vastustaa huumekauppaa mutta arvostelijoiden mukaan se katsoo kaupankäyntiä läpi sormien yhdellä vahvimmista kannatusalueistaan.

Kannabiksen tuotanto vetää puoleensa paljon syyrialaisia työntekijöitä, jotka tulevat pyörittämään kasveista hartsia erottelevia koneita 12 tunnin työvuoroissa.

”Sodan takia syyrialaiset määrä täällä on kaksinkertaistunut. Tämä on tuottoisaa työtä”, Alepposta kotoisin oleva Ibrahim kertoo. Hän ansaitsee 33 dollaria päivässä tehtyään edellisessä työpaikassaan Beirutin markkinoilla vain 13 dollaria.

”Tällä sadolla elättää koko perheen”, tilittää puolestaan kolmen lapsen isä Afif, jonka kaksi hehtaaria tuottavat kymmeniä tuhansia dollareita vuodessa. Ahkerimmat salakuljettajat yltävät yli miljoonan dollarin vuosiansioihin.

”Näissä olosuhteissa kukoistaa vain kannabis. Se on Jumalan lahja. Voimmeko vastustaa Jumalaa?”, Abu Sami tivaa virnistäen.

Lähde: Huffington Post 26.11.2013

Bekaan laaksossa kannabispellolla kausityöläiset kertovat mielipiteistään


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...