maanantai 6. tammikuuta 2014

Vastapuolet löysivät toisensa kannabiksen laillistamisessa

Coloradon kannabiksen laillistamisen ensimmäinen päivä sujui suunnitellun rauhallisesti. Coloradon kannabiskaupat ilmoittivat päivän myynnin ylittäneen miljoona dollaria. Colorado arvioi laillisen kannabismyynnin tuovan osavaltion kassaan 67 miljoonaa dollaria, joista 40 miljoonaa dollaria ohjataan koulujen rakentamiseen. Vuonna 2014 kaiken laillisen kannabismyynnin lääke- tai virkistyskäyttöön on arvioitu Yhdysvalloissa nousevan 2,34 miljardiin dollariin.

altLaajat katutappelut kannabiksen loputtua kesken avajaispäivän olisi ollut Coloradon virkamiesten pahin painajainen. Toinen painajainen olisi ollut pelkästään julkisen pössyttelyn uutisointi ympäri maailman. Molempien painajaisten sijaan rauhalliset ja toisiaan kunnioittavat ihmisjoukot osallistuivat hyvissä tunnelmissa juhlistamaan maailman ensimmäisten laillisten kannabiskauppojen avautumista uuden vuoden päivänä 2014.

3D Cannabis Center oli valittu tiedotusvälineitä varten järjestetyn ensimmäisen asiakkaan kannabiksen oston kuvauspaikaksi. Tämä kunniatehtävä lankesi Irakin sodan veteraanille Sean Azziritille, joka kärsii sodan aiheuttamasta posttraumaattisesta stressioireesta ja jolle liittovaltion veteraanihuolto ei myönnä avustusta kannabislääkitykseen. Azziriti oli myös näkyvästi mukana laillistamiskampanjassa.

Kannabisteollisuuden edustajat ja virkamiehistö pitivät onnistumisen syynä kuukausien suunnittelua ja yhteistyötä. Laillistamisen toteuttamisprosessissa Coloradon kannabiksen laillistamista puolustaneet ja vastustaneet löysivät projektin onnistumisessa yhteisen edun.

”Ymmärsimme jossakin vaiheessa, että meidän prioriteettimme olivat lopulta samat. Me kaikki haluamme tämän kaupan jatkuvan turvallisesti ja tarjota asiakkaille turvalliset olosuhteet”, Marijuana Industry Group -ryhmän toiminnanjohtaja Mike Elliott tiivistää Coloradon laillistamisprosessin.

Virkamiehet ja kannabisaktivistit laativat tiedotteita yhteistyössä. Poliisi ja viihdekannabiskaupat sopivat partioiden lisäämisestä. Kaupan asiantuntijat suosittelivat yksityisten vartioijden palkkaamista viihdekauppoihin. Denverin virkamiehet olivat huolissaan pitkiksi venyvistä jonoista ja kannabiksen riittävyydestä ja myönsivät kaksi kertaa aiottua enemmän kauppalupia viihdekäyttöön.

”Me teimme jokaista skenaariota varten omat toimintasuunnitelmat”, Elliot kuvailee prosessia.

Yhteistyö lainvalvonnan kanssa

”Aiemmin kannabisbisneksessä vartijat eivät kantaneet aseita, koska kauppojen omistajat pelkäsivät liittovaltion agenttien reaktioita, jos kaupoissa olisi pidetty aseita”, Elliott selittää.

altKuvernööri John Hickenlooperin laillinen asiantuntija Jack Finlaw tarkisti Coloradon liittovaltion syyttäjältä asian ja tämä kertoi aseistettujen vartijoiden olevan liittovaltion lakien mukaista. Tämän jälkeen useat viihdekaupat palkkasivat aseistettuja vartijoita sekä ottivat Irakin ja Afganistanin sotien veteraaneja töihin valvomaan tilannetta avajaispäivänä.

Finlaw’n mukaan päätekijä avajaispäivän sujumiselle oli se, että osavaltion perustama työryhmä sai kannabiskauppojen omistajat, syyttäjät, poliisin ja muut osavaltion virkamiehet yhteistyöhön laatimaan tarvittavat säädökset.

”Me havaitsimme, että meillä kaikilla oli sama tavoite saada tämä käynnistymään tehokkaasti ilman kitkaa”, Finlaw tiivisti.

Denverissä levitettiin 50 000 infolehtistä, joissa kerrottiin pääsäädökset: kannabista ei saa viedä ulos osavaltiosta, sitä ei saa myydä eteenpäin, tarjota alle 21 vuotiaalle eikä ajaa autoa sen vaikutuksen alaisena.

Kannabiksen käyttäjät jakoivat puolestaan tiedotteita, joissa neuvottiin mm. olemaan syömättä liikaa kannabispitoisia mässyjä, koska niiden vaikutus alkaa vasta myöhemmin ja ne voivat olla luultua vahvempia. Pitkään toisiinsa epäluuloisesti suhtautuneet poliisi ja kannabiksen käyttäjät pystyivät vihdoin ylittämään keskinäiset ennakkoluulonsa ja toimimaan yhdessä.

Laillistaminen eheytti yhteiskuntaa

”Tämä on aivan historiallista, että tällainen voi toimia. Olemme menestyksekkäästi rakentaneet siltoja kahden yhteiskuntaryhmän väliin, jotka ovat vuosia olleet erillään vailla mitään yhteistä”, Elliot kuvaa.

alt”Emme kyenneet arvioimaan, kuinka monta tuhatta ihmistä tänne tulee. Meillä olisi voinut syntyä kannabiskaaos mutta saimme aivan viime tingassa ajettua läpi kaksi kertaa aiottua enemmän kauppalupia. Jaoimme niitä tasaisesti ympäri kaupunkia”, kaupunginvaltuuston edustaja Charlie Brown kertoo joulukuun valmisteluista.

Lisälupien myöntämisestä huolimatta Denveriin muodostui pitkiä jonoja ihmisten halutessa osallistua historialliseen tapahtumaan. Denver Kush Clubin omistaja Joaquin Ortega kertoi palkanneensa vartijoita ja pakanneensa tuotteita etukäteen niin että niiden myynti tapahtuisi mahdollisimman nopeasti.

”Poliisi partioi aktiivisesti korttelia ja piti meihin yhteyttä”, Ortega kertoi.

Brooke Gehring, yksi Patient's Choice kaupan omistajista kertoi jonotusajan venyneen keskiviikkona aamulla jopa kahteen tuntiin mutta iltapäivällä se oli enää tunnin. Kauppa palveli keskiviikkona 600:a asiakasta viimeisen asiakkaan saatua tavaransa juuri ennen puoltayötä. Kauppa järjesti paikalle ruokaa myyvän auton asiakkaiden viihdyttämiseksi, jolta tosin loppui tarjottava kesken päivän.

”Kaikki olivat onnellisia ja innoissaan päästessään mukaan historialliseen tapahtumaan”, Gehrin kuvaili tunnelmia. LoDo Wellness Centerin omistaja Linda Andrews kertoi joutuneensa käännyttämään keskiviikkona pois asiakkaita, jotka olivat odotelleet tuntikausia saadakseen ostaa kannabista, mutta he palasivat seuraavana päivänä.

”Eräs mies kertoi ottaneensa töistä kaksi päivää vapaaksi tämän takia. Kaikki ovat olleet niin mukavia. Todella helppoa porukkaa”, Andrews hehkutti. Hänellä ei ollut kaupassa vartijaa ensimmäisenä päivänä mutta hän päätti palkata yhden vartijan toiseksi päiväksi.

”Meillä oli yksi ongelma, yksi kaveri sekoili humalassa”, Andrews kertoi Joku oli myös varastanut heidän infokyltin, jossa kerrottiin laillisen myynnin säännöt.

”Joku varmaan halusi matkamuiston”, hän arveli.

Denverin marihuanatsaari tyytyväinen

Denverin marihuanatsaari, Denverin kaupungin kannabispolitiikan toiminnanjohtaja Ashley Kilroy ei juhlinut kannabiksen myyntilukuja vaan hän oli tyytyväinen siihen, että kaikki sujui niin mallikkaasti.

alt”Asiat ovat sujuneet todella hyvin. Emme ole nähneet tapahtuvan mitään kielteistä”, Kilroy sanoi kaupungintalolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Liki puolet kannabiksen jälleenmyyntiluvan saaneista kaupoista avasi ovensa ilman mitään häiriöitä tai pahempia valituksia hänen mukaansa.

”Suurin huolenaihe oli etukäteen se, että kannabiksen ostajat eivät välitä kaupungin järjestyssäännöistä, joissa kielletään kannabiksen julkinen käyttö. Tällaista ei näkynyt”, Kilroy sanoi.

Virkamiehet pitivät velvollisuutenaan taata uuden politiikan toteuttaminen järjestäytyneesti: kannabis on nyt laillista.

”Äänestäjät ovat sanoneet tahtonsa, meidän pitää soveltaa lakia”, Kilroy täsmensi.

Denverin asukkaat hyväksyivät marihuanan jälleenmyynnin sallivan lakialoitteen 66%:n äänten enemmistöllä, mikä oli korkeampi luku kuin muualla osavaltiossa. Mutta tämä ei merkitse sitä että vähemmistöön jääneiden asukkaiden huolet syrjäytettäisiin Denverissä. Virkamiehet ovat edelleen huolissaan elämisen laadusta ja turvallisuuskysymyksistä Kilroyn mukaan.

Denverin virkamiehet kokevat olevansa uuden lainsäädännön soveltamisen kanssa vielä opetusvaiheessa levittäessään sanomaa, että kannabiksen käyttö on laitonta kaikille alle 21 vuotiaille. Kaupungin virkamiehet tarkkailevat kannabiksen myymisen kehittymistä osavaltiossa seuraavien kahden vuoden ajan ja tänä aikana tehdään tarvittavia muutoksia.

”Kuuntelemme kaikkia kansalaisia”, Kilroy täsmentää.

Stigma haihtuu hiljalleen

Vuosikymmenien propaganda kannabiksesta ja kannabiksen käyttäjistä ei kuitenkaan haihdu heti laillistamisen jälkeen. Monilla coloradolaisilla on vielä pelkona se, että kannabiksen käyttäminen voi aiheuttaa lapsen huoltajuuden, työpaikan tai asunnon menetyksen. Siksi he eivät edelleenkään halua tulla liitetyksi kannabikseen.

”Epäröintini tulee yli 50 vuotta kestäneestä kielteisestä kirjoittelusta enkä halua nimeäni mihinkään uutiseen”, selittää eräs haastattelusta kieltäytyvä asiakas.

Denverin yliopiston sosiologian professori Peter Adler arvioi Coloradon kannabiksen laillistamisen lieventävän asiaan liittyvää leimaantumista.

”Jotakin siitä on edelleen jäljellä. Asia on ollut hyvin poliittinen eivätkä ihmiset ymmärrä täysin kannabiksen vaikutuksia. Mutta epäilemättä lain läpimeno Coloradossa ennakoi leimaamisen katoamista”, Adler teoretisoi.

”Tavoitteen saavuttaminen vie aikansa, mutta olemme ottaneet aimoharppauksen kohti kannabiksen ottamista osaksi tavallista elämää”, Brian Vicente, yksi lakialoitteen laatijoista arvelee.

Hintapiikki laillistamisen jälkeen

Colorado ei säätele kannabiksen hintatasoa ja kovan kysynnän takia hinnat ovat lähteneet nousuun jälleenmyyjien pyytäessä parhaista laaduista jo 400 dollaria unssilta ennen veroja. Kahdeksasosan hinta nousi ensimmäisinä päivinä 45 dollarista 70:een dollariin.

”Uskoisin hintatason yllättäneen ihmiset”, Coloradon NORML:n edustaja Rachel Gillette sanoi haastattelussa.

Kannabista lääkkeenä käyttävät potilaat ovat saaneet ostaa kannabista vuodesta 2010 saakka 250 dollarilla unssilta.

”Tämä on uutta teollisuutta, nämä ovat uudet markkinat. Uskoisin asioiden tasoittuvan parissa vuodessa. Sama tapahtui lääkekannabisteollisuuden kanssa ennenkuin hinnat laskivat”, Gillette arvioi.

Teollisuuden edustajat toivat esille sen, että vaikka hintataso olisikin korkea Coloradossa, saa sillä turvan pidätyksiltä. Coloradon yliopiston viime keväänä julkaisemassa tutkimuksessa ennustettiin hintatason asettuvan 185 dollariin unssilta.

”Uskoisin kilpailun vielä kiihtyvän tällä alalla ja hintojen laskevan alle laittomien markkinoiden hintatason”, Coloradon osavaltion tulevaisuustutkimuksen johtava talousasiantuntija Phyllis Resnick arvioi.

Sijoittajat rynnivät kannabisnekseen

Coloradon kannabiskauppojen pitkät jonot eivät jääneet huomiotta myöskään sijoittajien keskuudessa. Kaikkien kannabisneksen kanssa tekemisissä olevien yritysten osakekurssit lähtivät nousuun kauppojen avauduttua 1.1.2014.

altKannabiksen laillistajien eniten siteerattu väite on ollut se, kuinka tuottoisaa laillistaminen on osavaltiolle ja paikallistaloudelle. Parin päivän kokemusten jälkeen nämä väitteet ovat osoittautumassa todeksi.

Coloradon osavaltion ennustetaan saavan vuoteen 2018 mennessä jo 10 miljardia dollaria tuloja vuodessa mutta yksityiset yritykset voivat aloittaa juhlinnan jo tänään. MediaSwipe Inc. myy lääketeollisuudelle myyntijärjestelmiä ja se laajensi toimintansa kannabiskauppoihin tarkoitettuihin järjestelmiin. Sen osakkeiden arvo nousi kuluneen kuukauden aikana 88% ja pelkästään torstaina 2.1. 70%.

ArcView Market taloustutkimuskeskus arvioi laillisten kannabismarkkinoiden arvon nousevan tänä vuonna 2,34 miljardiin dollariin. Tämäkin ennuste voi vielä nousta Washingtonin osavaltion aloittaessa laillisen kannabiksen myymisen myöhemmin tänä vuonna ja muiden osavaltioiden säätäessä kannabiksen laillistavia lakeja aivan lähivuosina.

Vuoden 2013 laillisen kannabiksen myynnin arvoksi arvioitiin 1,44 miljardia dollaria. Tämä 64%:n kasvuvauhti tekee kannabisneksestä maailman nopeimmin kasvavan tuotantoalan, sen kasvu ylittää jopa älypuhelinmarkkinoiden kasvun. Alan taloudellista kehitystä hidastaa vielä se, että liittovaltion lain mukaan kannabis on laitonta ja siksi kannabisneksen yrittäjät eivät saa tallettaa voittojaan pankkitileilleen.

”Me kaikki tiedämme, että tämä epäkohta pitää korjata, koska tälle kiellolle ei löydy mitään pätevää perustetta. Tilanteesta seuraa vain ikäviä seurauksia: turvaongelmia ja kirjanpito-ongelmia”, Mike Elliott tiivistää ongelman.

Lähde Coloradon ajankohtaisiin kannabisuutisiin: http://www.thecannabist.co/

Lähde: Denver Post 5.1.2014Denver Post 3.1.2014Denver Post 2.1.2014Denver Post 3.1.2014Huffington post 3.1.2014HempNews 3.1.2014RT 5.1.2014 


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...