sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Obama: ”Marihuana ei ole alkoholia haitallisempaa”

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi merkittävän viestin sanoessaan, ettei marihuana ole alkoholia haitallisempaa. Liittovaltion huumelain luokituksen mukaan kannabis on yhtä haitallista kuin heroiini tai kokaiini. Lausunto voi viitata laillistamiseen liittovaltion tasolla.

altSunnuntaina New Yorkerissa julkaistussa haastattelussa presidentti Obama kertoo, ettei kannabis ole kovin terveellistä, mutta se ei ole kuitenkaan niin haitallista kuin väitetään.

”Poltin nuorena pilveä, kuten on jo useissa yhteyksissä kerrottukin. Pidän sitä huonona tapana ja paheena kuten tupakkaa, jota poltin nuoruudesta saakka ison osan aikuista elämääni. Kannabis ei mielestäni ole alkoholia haitallisempaa”, Obama kertoi haastattelussa.

Obama luonnehti sen olevan haitattomampaa suhteessa alkoholiin ”siinä miten se vaikuttaa käyttäjäänsä”.

”En kuitenkaan kehota käyttämään sitä ja olen sanonut tyttärilleni sen käytön olevan huono ajatus, ajan tuhlausta eikä kovin terveellistä”, hän täsmensi.

Obama sanoi hänen huumepoliittisen reforminsa painon olevan vankeusrangaistuksien vähentäminen ja erityisesti rodullisen eriarvoisuuden lopettaminen huumeiden kriminaalivalvonnassa.

”Me emme saisi vangita nuoria tai yksittäisiä käyttäjiä, jos osa näiden lakien tekijöistäkin on tehnyt samoja rikoksia”, Obama kärjisti, hänhän ei ole ensimmäinen kannabista käyttänyt Yhdysvaltojen presidentti saatikka poliitikko.

Elokuussa Obaman hallinto ilmoitti sallivansa Coloradon ja Washingtonin laillistaa kannabiksen viihdekäyttö. Haastattelussa Obama luonnehti uusia lakeja tärkeiksi.

”On tärkeää mennä eteenpäin tässä asiassa, koska yhteiskunnalle ei ole hyväksi sellainen tilanne, jossa merkittävä osa ihmisistä on tehnyt jotakin, josta vain harvoja rangaistaan ja vielä valikoiden”, Obama tiivisti sanomansa.

Kannabis on USA:n huumelain luokituksessa I listalla, jolle asetettuja aineita huumepoliisi, DEA, pitää ”vaarallisimpina huumeina, joilla on korkea väärinkäyttöpotentiaali ja jotka aiheuttavat vahvaa psykologista ja/tai fyysistä riippuvuutta”. Heroiini, ekstaasi ja LSD ovat samalla listalla.

Tämä on estänyt kannabiksen lääkekäytön ja tutkimuksen. Oikeudet niihin on pitänyt hakea kansalaisaktivismin kautta kampanjoiden. USA:n kansalaisten enemmistön annettua tukensa laillistamiselle voisi liittovaltion tekemä luokittelun muutos laillistaa kannabiksen liittovaltion tasolla.

Lähde: Huffington Post 19.1.2014 


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...