torstai 30. tammikuuta 2014

Italian vihreä tulevaisuus

Italiassa vuonna 2006 säädetty laki teki kannabiksesta lainsäädännöllisesti kovien huumeiden veroisen. Kuusikymmentä lakiasiantuntijaa ja joukko kansalaisjärjestöjä ovat alkaneet kampanjoimaan huumelakien muuttamiseksi. Roomassa järjestetään helmikuussa kansalaisjärjestöjen mielenosoitus.

Italia2Tammikuun 21. päivänä 60 hengen joukko akateemikkoja Italian tärkeimmistä yliopistoista julkisti Italian korkeimmalle oikeudelle osoitetun kannanoton, jossa kiinnitetään huomio nykyisen lainsäädännön virheisiin. Kannanoton otsikkona on ”Italian huumelainsäädäntö rikkoo törkeästi lakia”.

Italian hallitus sääti vuonna 2006 lain, joka poisti erottelun huumeiden väliltä ja langetti kannabiksesta samanlaisen rangaistuksen kuin kovista huumeista. Tämä aloitteentekijöiden sukunimien perusteella ns. Fini-Giovanardi -laiksi kutsuttu laki säädettiin osana Torinon olympialaisten rahoitusta koskevaa lakipakettia, mikä esti kansanedustajia keskustelemasta aiheesta ja muuttamasta lakia.

Tämä laki nosti kannabiksesta langetettavien rangaistusten tason yhtä ankaraksi kuin kokaiinista tai heroiinista langetettavat rangaistukset. Asiantuntijoiden mukaan tämä on vastoin EU:n perusoikeuksien julistuksessa säädettyä rangaistusten suhteellisuusperiaatetta, jonka EU:n neuvosto on vahvistanut.

Lainmuutos on myös aiheuttanut kriisitilanteen vankiloissa. Italian vankiloiden ylikapasiteetti on ongelma, jonka Euroopan ihmisoikeustuomioistuinkin on tuominnut.

Italian korkein oikeus käsittelee 12. helmikuuta tätä vuoden 2006 lakia. Kansalaisjärjestöt järjestävät 8. helmikuuta Roomassa mielenosoituksen Italian huumelainsäädännön ja varsinkin kannabiksen laillisen aseman muuttamiseksi. Lisää informaatiota löytyy täältä ja täältä.

Lähde: IDPC tammikuu 2014ENCOD 27.1.2014

Kutsu mielenosoitukseen Roomaan 8.2.2014:


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...