keskiviikko 1. elokuuta 2012

Huumesodalle loppua vaativa rauhanmarssi etenee Meksikosta Yhdysvaltoihin

Meksikon huumesodan uhrien lukumäärän ylittäessä 70 000 ilmoitti meksikolainen rauhanliike "karavaani rauhan ja ihmisarvon puolesta" siirtyvänsä rajan toiselle puolelle Yhdysvaltoihin. Runoilija Javier Sicilian johtama kansanliike aikoo kuukauden aikana kulkea liki 10 000 kilometrin matkan kaupungista toiseen.  Marssi alkaa San Diegosta 12.8. ja sen on tarkoitus saapua USA:n pääkaupunkiin Washington DC:iin syyskuun 10. päivänä.

Javiersicilia2Rauhanliike siirtyy Yhdysvaltoihin, koska se haluaa kiinnittää USA:n kansalaisten huomion epäonnistuneeseen huumesotaan, joka on aiheuttanut Meksikossa väkivallan aallon, jonka syylliset ovat oikeuden ulottumattomissa.

Marssin johdossa on huumesodan uhreja ja heidän omaisiaan molemmilta puolilta rajaa ja sen tarkoitus on yllyttää USA:n kansalaisliikkeitä lopettamaan aseiden ajautuminen Meksikoon, kannattamaan ihmisarvoon ja terveyteen perustuvia vaihtoehtoja huumesodalle ja vaatimaan tehokkaampia ja väkivallattomia turvallisuusstrategioita.

Rauhanliikkeen tavoitteena on synnyttää aktiivista kansalaisten välistä diplomatiaa, jolla lopetettaisiin USA:n johtama huumesota ja aloitettaisiin Meksikon kansallisen hätätilan aiheuttaman laajan hävityksen paranemisprosessi. Tämä paranemisprosessi pitää ulottaa myös USA:n puolelle siellä Meksikon huumesodasta kärsimään joutuneiden asuinalueiden tilanteen korjaamiseksi.

Javier Sicilia nousi julkisuuteen huumesodan lopettamista vaativan kansanliikkeen johtajana sen jälkeen kun hänen poikansa ja tämän ystävät ammuttiin viime vuonna huumesotaan liittyvässä välikohtauksessa. Rohkeutensa ja johtamiskykyjensä ansiosta hänet nimettiin vuoden henkilöksi Time-lehdessä vuoden 2012 alussa.

Kuluneen vuoden aikana Meksikon rauhanliikkeestä on kasvanut satojen tuhansien kannattajien hyvin aktiivinen kansanliike, joka on kevään 2012 aikana pystynyt järjestämään mielenosoituksia kymmenissä kaupungeissa kautta maan. Tämän lisäksi liikkeellä on paljon muutakin toimintaa: liike on tuottanut mm. erinomaisia videoklippejä nettilevitykseen, jotka ovat saaneet paljon palstatilaa lehdistössä ja lähetysaikaa televisiossa.

USA:ssa sen kampanjaan on tullut mukaan suuri joukko kansalaisjärjestöjä, kuten the National Alliance of Latin American and Caribbean Communities (NALACC), Labor Council for Latin American Advancement (LCLAA), Law Enforcement Against Prohibition (LEAP), Border Angels, Latin America Working Group (LAWG), Drug Policy Alliance (DPA), National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), Presente.org, Washington Office on Latin America (WOLA) sekä Global Exchange.

Huumepolitiikan militarisointi on vain lisännyt korruptiota ja syyllisten rankaisemattomuutta aiheuttaen koko ajan lisää väkivaltaa ja tuhoten Meksikon yhteiskunnan rakenteita. Rauhanmarssilla halutaan tuoda esille Meksikon väkivallan perussyitä ja rakenteita, nostaa ihmisten tietoisuutta huumesodan vaikutuksista Yhdysvalloissa ja erityisesti värillisten, siirtolaisten, nuorten, köyhien ja työläisten keskuudessa. Kansalaiset pitää mobilisoida vaatimaan uusia politiikan muotoja, jotka edistävät rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja ihmisarvoa rajan molemmin puolin.

Viime vuonna rauhankaravaani kiersi ympäri Meksikoa keräämässä aineistoa huumesodan aiheuttamista tuhoista. Ensimmäisessä rauhankaravaanissa 500 ihmistä lähti Sicilian kotikaupungista Cuernavacasta kiertäen kymmenissä kaupungeissa pohjoisessa ja etelässä. Tämä marssi huipentui historialliseen tapaamiseen Meksikon presidentti Calderonin ja Meksikon kongressin kanssa. Rauhanliike sai painostuksellaan kaikki äskettäisten presidentinvaalien ehdokkaat julkisesti esittämään huolensa huumesodan uhreista.

El Sicario - palkkamurhaaja työssään

1sicarioViime vuoden puhutuimpia tapauksia Meksikossa on ollut kirja El Sicario: the autobiography of a Mexican Assassin, joka kertoo palkkamurhaajan työstä. Kirjan kirjoittanut meksikolainen palkkamurhaaja kertoo siinä yksityiskohtaisesti Meksikon hallinnon korruptoituneisuudesta ja salaisesta yhteistyöstä huumekartellien kanssa.

Kirja ei kerro ainoastaan huumesodan laveasti paljastetusta epäonnistumisesta vaan siitä, miksi tämä katastrofi jatkuu vuodesta toiseen. Syynä on rahan ja vallan tavoittelu.

FBI:n kouluttama palkkamurhaaja teki vuoroin työtä hallituksen ja vuoroin kartellien laskuun. Tavoitteena oli taata kansalaisten ja tiedotusvälineiden vaikeneminen.

Palkkasoturit, palkkamurhaajat, Yhdysvaltojen sotilaat ja Meksikon poliisi eivät suojele kansalaisia kidnappauksilta, kidutukselta eivätkä murhilta, vaan he ovat takaamassa sitä, etteivät mielenosoitukset leviä eikä monopolisoitu tiedonvälitys karkaa käsistä ja paljasta koko totuutta.

Maailman rahakriisi, viimeisimpänä HSBC-pankin skandaali, on paljastanut sen, että Meksikon ja USA:n rahaeliitti tarvitsee huumekauppaa pysyäkseen rikkaana ja vallassa. Meksikon kansalaiset ovat alkaneet ymmärtämään sen tosiasian, ettei kaupunkien katuja partioiva poliisi ole suojelemassa kansalaisia huumekartelleilta, vaan turvaamassa huumeiden kuljetusta ja tukahduttamassa toisinajattelijoita.

Tämän takia opiskelijoiden mielenosoitukset ovat niin tärkeitä. Nämä ihmiset ovat laittaneet oman ja perheidensä elämän likoon tuodakseen julki sen, mitä Meksikossa ja Yhdysvalloissa todellisuudessa tapahtuu. He eivät protestoi ainoastaan tiedotusvälineiden ja valtapuolueiden valtaa vastaan, vaan Yhdysvaltojen lähettämiä palkkasotilaita, näiden valtioiden johtajia ja julkisuudelta piilossa toimivia huumekartelleja vastaan.

Huumesodan korruptio käy yhä raaemmaksi

Meksikon huumesota raaistuu päivä päivältä ja koko ajan paljastuu uusia yksityiskohtia sen aiheuttamasta korruptiosta ja yhteiskunnan perusrakenteiden luhistumisesta.

Vähintään 70 000 uhria tähän saakka vaatinut Meksikon huumesota on synnyttänyt ison joukon erilaisia huhuja kulissien takaisista sopimuksista ja muusta vehkeilystä, koska kyseessä on isot rahat. Monet huhuista liittyvät armeijan ja poliisivoimien sekaantumisesta huumekauppaan ja monet ikävimmistä on myös näytetty toteen kun mm. armeijan korkeinta johtoa on asetettu tutkintaan yhteyksistä huumejengeihin.

Poliisin pitäisi olla yhteiskunnan turvallisuuden ja vakauden tae, mutta jo vuosia on liikkunut erilaisia huhuja poliisin ja huumesotaan komennetun armeijan sekaantumisesta huumekauppaan ja huumejengien välien selvittelyyn.

Meksikon poliisit toimivat myös huumejengien palkkamurhaajina, mistä tuorein todiste on valvontakameran tallentama kohtaus erään hotellin edustalta. Viisi poliisia tunkeutuu hotelliin ja sieppaa kolme miestä, jotka löytyvät myöhemmin murhattuina. Tämä ei ole siis laillinen pidätys, vaan toisen huumejengin tilaama teloitus, jonka suorittajat ovat Meksikon virallisia poliiseja.

Valvontakameroiden tallentama kidnappaus:

Lähde: Drugpolicy Alliance 15.6.2012, Guardian 23.6.2012, Cannabis Culture 19.7.2012 ja rauhanmarssin lehdistötiedote


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...