keskiviikko 29. elokuuta 2012

Kannabis ja ÄO - viimeisin reefer madness -kampanja?

Suomen tiedotusvälineissä uutisoitiin tiistaina näyttävästi tutkimuksesta, jonka mukaan kannabiksen säännöllisen käytön aloittaminen nuorena vähentää älykkyyttä. Tutkijaryhmässä mukana ollut professori Terrie Moffitt kertoo kannabiksen vaikuttavan haitallisesti lasten ja nuorten aivojen kehitykseen, mutta väittää kannabiksen olevan täysin turvallista yli 18-vuotiaille.

TerriemoffittUutinen ei ollut tällä kertaa STT:n laatima ja siksi uutisoinnissa oli pientä toimituksellista eroa, kuten esimerkiksi Ylellä, joka teki aiheesta oman yleistyksensä:

"Säännöllinen kannabiksen käyttö pienentää älykkyysosamäärää tuntuvasti, selviää maanantaina julkaistusta tutkimuksesta."

Hieman paremmin lähteisiin perehtyneistä esille nousee Aamulehti:

"Marihuanan säännöllinen polttelu voi laskea teini-ikäisten älykkyysosamäärää ja vaurioittaa aivoja pysyvästi, kertoo tuore tutkimus. Aikuisena marihuanan polttamisen aloittaneiden älykkyysosamäärä ei tutkimuksessa sen sijaan pudonnut."

Aamulehti tiivistää sen sanoman, mitä aktivistit ovat yrittäneet pitää esillä jo vuosikymmeniä. Tämän takia kannabisjärjestöt haluavat kannabiksen lailliseksi ja valvontaan niin, että sen käytön ikärajoja voidaan valvoa. Laillistaminen takaisi myös sen, että kaikkien päihteiden haittoja voitaisiin tiedottaa nuorille uskottavasti.

Nykyinen "symbolinen politiikka" lähinnä hämää nuoria päihdekokeiluissaan, eikä kuitenkaan ehkäise nuoria kokeilemasta laittomia huumeita. Nykyinen laki ei estä nuoria kokeilemasta ja käyttämästä kannabista, mutta on vienyt sen sairailta ja vanhuksilta.

Maanantaina julkaistuissa uutisissa Uuden-Seelannin tiedotusvälineissä on lisää tutkijaryhmän jäsenten kommentteja, joista professori Terrie Moffitt Lontoon King's Collegen psykiatrian instituutista kertoo:

"Osanottajat olivat rehellisiä päihteiden käytöstään, koska he uskoivat meihin, ja 96% alkuperäisistä osanottajista pysyivät tutkimuksessa mukana vuodesta 1972 aina tähän päivään."

"Se on niin erikoinen tutkimus, että voin hyvin luottavaisesti sanoa kannabiksen olevan turvallinen yli 18-vuotiaiden aivoille, mutta haitallista alle 18-vuotiaille."

Nyt vihdoinkin meillä on tutkimus, joka osoittaa kannabiksen laillistamisen ja yhteiskunnan valvontaan ottamisen olevan lääketieteellisesti perusteltua. Tämän jälkeen voi perustellusti kysyä, että kantavatko tiedotusvälineet ja poliitikot vastuunsa? Joko tämä riittäisi näistä reefer madness -kampanjoista?

Lähde: MSN.NZ 27.8.2012, Herald 27.8.2012 ja tutkimusabstrakti


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...