sunnuntai 26. elokuuta 2012

Kolumbian valtakunnansyyttäjä vaatii kansanäänestystä huumeiden laillistamisesta

Kolumbian valtakunnansyyttäjä vaatii kansanäänestystä huumeiden käytön laillistamisesta vastineenaan suunnitelmille pystyttää julkisia huumeiden käytön keskuksia, joihin käyttäjät voivat tulla ottamaan annoksensa valvotusti.

13734 ProcuradoValvotun käytön keskukset ovat osa pääkaupungin Bogotan pormestarin suunnitelmia vähentää kaupungin huumerikollisuutta. Aloite on yksi monista Latinalaisen Amerikan maissa esitetyistä aloitteista, joilla pyritään pois nykyisestä huumesotamallista.

Bogotassa 17.8. järjestetyssä maan ensimmäisessä huumepolitiikan konferenssissa Kolumbian valtionsyyttäjä Alejandro Ordóñez sanoi, että jos Kolumbia aikoo sietää huumeiden käyttöä, tarvitaan kansanäänestys perustuslain muuttamiseksi ja että "tällaiset uudistukset tarvitsevat koko maan tuen".

Kolumbia on taistellut jo pitkään USA:n rahoittamaa sotaa laitonta kokaiiniteollisuutta vastaan. Viime kuussa YK:n huumetoimisto (UNODC) ilmoitti Kolumbian kokaiinituotannon olevan jälleen kasvamassa muutamien vuosien menestyksen jälkeen kokaviljelmien hävittämisessä.

Yhä kasvava joukko yhteiskunnan merkkihenkilöitä entisen presidentin César Gavirian (presidenttinä 1990 - 1994) johtamana on julkisesti vaatinut harkitsemaan uudelleen nykyistä huumesotaa, koska näköpiirissä ei ole loppua huumekaupan aiheuttamalle väkivallalle ja korruptiolle, vaikka niiden kitkemiseen käytetään miljardeja dollareita.

USA vastustaa tiukasti kaikkia yrityksiä lieventää kieltolakia. USA:n presidentti erotti vastikään hänen Latinalaisen Amerikan neuvonantajansa Dan Restrepon, koska huhtikuussa Amerikan valtioiden huippukokouksessa useat USA:n lähimmistä liittolaisista käyttivät hyväkseen hänen läsnäoloa kokouksessa vaatien häntä harkitsemaan neljäkymmentä vuotta käytyä huumesotaa uudestaan.

Kokouksen isäntä Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos, yksi maanosan läheisimpiä USA:n liittolaisia, johti huumesodasta kärsimään joutuneiden maiden ryhmää, joka vaati keskustelua kieltolain vaihtoehdoista.

Kenraali Santoyo ja paramilitaarit

Eläkkeellä oleva kenraali Mauricio Santoyo, joka oli aikoinaan presidentti Alvaro Uriben (presidenttinä 2002 - 2010) turvallisuuspäällikkö, on myöntänyt syyllisyytensä yhteistyöhön oikeistolaisten paramilitaarien (AUC) kanssa.

AucKenraali Santoyo antautui USA:n viranomaisille sen syyttäessä häntä salaliitosta huumeiden salakuljettamiseksi Yhdysvaltoihin. Hän on myöntänyt olleensa yhteistyössä terroristijärjestöksi luokitellun AUC:n kanssa, mutta kiistää kaikki huumesyytökset USA:n syyttäjän kanssa solmitussa sopimuksessa.

Sopimuksessa Santoyo myöntää lahjuksia vastaan auttaneensa AUC:tä vuosina 2001 - 2008 antamalla vihjeitä Kolumbian poliisin ja USA:n huumepoliisin (DEA) tulevista operaatioista paramilitaareja vastaan.

Viime vuonna Alvaro Uriben serkku ja poliittinen liittolainen Mario Uribe todettiin syyllistyneen yhteistyöhön AUC:n kanssa, mutta Alvaro Uribe on tiukasti kiistänyt olleensa missään yhteyksissä järjestöön.

AUC on tehnyt maan hirvittävimmät massamurhat 1980- ja 1990-luvuilla osana vasemmistosissien ja heidän kannattajien vastaista taistelua. Vuoden 2003 rauhansopimuksen mukaan suurin osa AUC:n johtajista antautui ja hajotti kymmenien tuhansien miesten joukkonsa saadakseen lyhyemmät vankeusrangaistukset ja välttyäkseen luovutukselta Yhdysvaltoihin. Vuoden 2008 jälkeen Kolumbia on kuitenkin luovuttanut Yhdysvaltoihin toistakymmentä entistä johtajaa vastaamaan huumesyytteisiin, koska nämä ovat rikkoneet rauhansopimuksen ehtoja.

Santoyo on esimerkki poliittisen korruption ja huumesodan läheisistä yhteyksistä: USA:n liittovaltion syyttäjän kanssa tekemällään sopimuksella hän voi pestä kätensä asioista, joista alemman tason tekijät saavat kovempia tuomioita.

Esimerkki läpivalaisee USA:n huumesodan perustana olevan "huumekingistrategian" harhan: huumeongelman poistamisen tai "hoitamisen" sijaan tämä huumesodan strategia pitää huumeiden hintatasoa keinotekoisen korkealla, mikä houkuttelee jatkuvassa kehitystilassa oleville mutta pysyville huumemarkkinoille yhä häikäilemättömämpiä ja vastuuttomampia toimijoita - ja tämä korruptio leviää huumerahan ja rahanpesun mukana muualle yhteiskuntaan.

Kannabismarssi "Tietämättömyyden loppu" Medellinin kaupungissa Kolumbiassa 5.5.2012:

Lähde: BBC 20.8.2012 ja Irish Times 20.8.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...