tiistai 3. syyskuuta 2013

Etelä-Afrikan hallitus vaatii tutkimusta daggan laillistamisesta

Etelä-Afrikassa kannabiksesta käytetään paikallista termiä dagga, jota kasvatetaan runsaasti myös ympäröivissä valtioissa. Dagga on toiseksi yleisimmin käytetty päihde alkoholin jälkeen ja Etelä-Afrikka kärsii monien muiden valtioiden tapaan laittoman huumekaupan aiheuttamasta jengiväkivallasta.

DaggaEtelä-Afrikan hallituksen laatimassa kansallisessa huumepoliittisessa suunnitelmassa vaaditaan perusteellista selvitystä siitä, tarvitaanko Etelä-Afrikassa daggan eli kannabiksen dekriminalisointia tai laillistamista.

Etelä-Afrikan hallituksen huumepoliittisen neuvoa-antavan komitean laatima toimintasuunnitelma hyväksyttiin parlamentissa heinäkuun alussa ja sitä aletaan soveltamaan heti.

Turvallisuustutkimusinstituutin johtaja Gareth Newham ja kriminologi Liza Grobler sanoivat lehtihaastattelussa, että huumeiden dekriminalisointi heikentäisi rikollisliigoja, koska heidän päätulonlähteensä loppuisi.

Newhamin mukaan daggan dekriminalisointi auttaisi poliisia kohdentamaan resurssinsa kovempien huumeiden kaupan kitkemiseen.

Toimintasuunnitelman laatijoiden mukaan päihteiden väärinkäytön aiheuttamien ongelmien hoitamiseen tarvitaan tasapainotettua lähestymistapaa.

”Päihteiden väärinkäytön hoitamiseksi on yleisesti hyväksytty se, että yksittäinen lähestymistapa, kuten aineiden tai käyttäjien kriminalisointi tai dekriminalisointi, ei yksinään ratkaise aineiden väärinkäytön ongelmaa”.

Toimintasuunnitelmassa todetaan olevan hyvin tunnettu tosiseikka, että dagga on toiseksi yleisin ”riippuvuutta aiheuttava” aine Etelä-Afrikassa. Siinä todetaan, että daggaa käsittelevän toimenpidesuunnitelman laatiminen aloitettiin yhdeksän vuotta sitten ja kolme vuotta sitten tämä suunnitelma esiteltiin puolueille.

Mutta toimintasuunnitelmassa todetaan, että asenteet daggaa kohtaan ovat muuttuneet Etelä-Afrikassa ja muualla maailmassa ja siksi tarvitaan lisää tutkimusta.

”Tarvitaan syvällistä tutkimusta daggan käytön ja siihen liittyvien haittojen dynamiikasta Etelä-Afrikassa sekä tämän hetken daggaa käsittelevän kansainvälisen ja kansallisen politiikan merkityksestä mukaan lukien laillistaminen ja/tai dekriminalisaatio”.

”Tämän tutkimuksen tuloksia pitää sitten käyttää kehittämään hallituksen, poliisin ja lainsäätäjien menettelytapoja ja ohjeita daggan käsittelemisessä”.

Toimintasuunnitelman laatijoiden mukaan mm. daggan vaikutuksen alaisena ajamiseen on kiinnitetty liian vähän huomiota.

Dagga-puolue vuoden 2014 vaaleihin

Jeremy Acton johtaa vuonna 2009 perustettua Etelä-Afrikan Dagga-puoluetta. Seuraavassa Acton kertoo puolueensa taustoista:

ActonKysymys: Mielestäsi kaikilla kansalaisilla on perustuslaillisen oikeuden terveyteen ja elämään perusteella oikeus kasvattaa kannabiskasvia. Miksi?

Acton: Kukaan ei ole koskaan kuollut kannabiksen yliannokseen. Se tarkoittaa sitä, että se on turvallinen itselääkinnässä, eikä meidän tarvitse luokitella sitä tai saada reseptiä lääkäriltä.

K: Onko sinut pidätetty daggan hallussapidosta?

Acton: Olen puolustanut itseäni neljää syytettä vastaan daggan hallussapidosta. Rikossyytteistä on luovuttu väliaikaisesti kohdallani, mutta minulle kerrottiin, että minua vastaan voidaan nostaa uusia syytteitä.

K: Pitääkö henkilön olla pajauttelija päästäkseen puolueen jäseneksi?

Acton: Ei välttämättä, mutta hänen tulee kannattaa daggan laillistamista, olla väkivallaton, kunnioittaa naisten asemaan ja hänellä odotetaan olevan myönteinen vaikutus asuinyhteisössään.

Lähde: IOL 6.8.2013 ja Mail & Guardian 10.5.2013

Kannabismarssi Cape Townissa 2013:


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...