torstai 19. syyskuuta 2013

Utrechtissa kannabisklubikokeilu

Utrechtin kaupungissa on avattu Hollannin ensimmäinen kannabiksen kasvattajien klubi kannabiksen viihdekäyttöä varten. Sosiaalinen kannabisklubi nimeltään Domstad on virallisesti rekisteröity klubi, jonka puitteissa joukko luvan saaneita kannabiksen kasvattajia voi kasvattaa sitä paikallisviranomaisen valvonnan alaisuudessa.

Marijuana StrainsUtrechtin kaupunki on anonut oikeusministeriä myöntämään toiminnalle samanlaisen poikkeusluvan, jollainen annetaan lääkekannabiksen kasvattajille. Oikeusministeri Ivo Opstalten ilmoitti vastustavansa paikallisviranomaisten hyväksymää kannabiksen kasvatusta ja uhkaa ryhtyä toimenpiteisiin Utrechtin kaupunkia vastaan jos se jatkaa projektiaan.

Tämä käänne on viimeisin yritys ratkaista kannabiksen ristiriitainen asema Hollannissa. Virallisesti se on laitonta, mutta luvan saaneet kannabiskahvilat voivat myydä sitä pieninä annoksina hyvin tiukkojen ehtojen puitteissa.

Kannabiksen kasvatus, tuotanto ja tukkumyynti ovat laittomia tekoja, mikä jättää kannabiskahvilat ilman laillista keinoa hankkia myyntituotteita. Utrecht ilmoittaa kannabiskahvilamallin olevan suunniteltu dekriminalisoimaan kaikki kannabiksen viihdekäytön tekomuodot.

Useilla paikkakunnilla viranomaiset ovat yrittäneet saada kannabiksen kasvatuksen virallistettua, mutta nämä yritykset ovat kilpistyneet hallituksen vastustukseen. Frieslandin maakunnan viranomaiset yrittivät laillistaa kannabiksen kasvatuksen. Alueen suurimmassa kaupungissa, 55 000 asukkaan Drachtenissa, toimii kaksi kannabiskahvilaa. Yhtenä vaihtoehtona olisi osittain viranomaisten omistama Caparis-yritys, koska paikallishallinto ei vielä tässä vaiheessa halua ottaa kannabiksen kasvatusta kokonaan omalle vastuulleen.

”Tämän aloitteen tekijät pitävät klubimallia vaihtoehtona kannabiskahvilalle, eikä sen korvaajana. Tämän tarkoitus on ehkäistä laittoman kasvatuksen aiheuttamat haitat kansanterveydelle”, Utrechtin hallinto perusteli aloitettaan oikeusministerille.

Klubi valvoisi kannabiksen laatua ja vahvuutta paljon THC:tä sisältävän skunkin aiheuttamien terveysriskien varalta. Hallitus on aikonut luokitella yli 15% THC:tä sisältävät kannabislajikkeet uudelleen. Trimbos-instituutin mukaan keskimääräinen THC-pitoisuus on laskenut yli 20%:sta 13,5%:iin kymmenessä vuodessa.

Kannabiskahviloiden asema on muutoksessa

Hollannin hallitus on virallisesti hylännyt suunnitelman muuttaa kannabiskahvilat jäsenklubeiksi, mutta ulkomaalaisilta turisteilta on virallisesti kielletty pääsy niihin. Haagin käräjäoikeus tuomitsi valtion maksamaan korvauksia niille kannabiskahviloille, joiden liiketoiminta kärsi ”budapassin” käyttöönottamisesta.

Utrecht Netherlands 24Oikeuden päätöksen mukaan kolmessa eteläisessä maakunnassa kokeiltu budapassikokeilu ”sekaantui kohtuuttomasti kannabiskahviloiden asiakkaiden etuihin”. Lain mukaan luvan saaneet kannabiskahvilat olisi muutettu yksityisklubeiksi, joiden jäsenmäärä sai olla korkeintaan 2000. Kannabiskahviloiden asiakkaat olisivat saaneet ostaa kannabista vain siitä klubista, jonka jäseniä he olivat, mutta hallitus joutui luopumaan ristiriitoja herättäneestä kokeilusta.

Oikeusministeri Ivo Opstelten aikoo valittaa päätöksestä.

”Tämä koskee politiikkaa, jonka parlamentti on hyväksynyt ja jota meidän piti toteuttaa”, hän perusteli valitustaan.

”Budapassi” hylättiin ja korvattiin joustavammalla kansalaisuusehdolla, jonka mukaan vain Hollannissa pysyvästi asuvat ihmiset voivat käydä kannabiskahviloissa. Lain mukaan turistit pidetään niiden ulkopuolella, mutta sitä sovelletaan hyvin vaihtelevasti eri maakunnissa. Isoimmissa kaupungeissa, kuten Amsterdamissa, turistit ovat saaneet asioida kannabiskahviloissa. Hallituksen mukaan huumeturismi olisi vähentynyt uusien säädösten myötä.

Maastrichtissa paikallishallinto sallii turistien jälleen käyvän kannabiskahviloissa. Kaupungin pormestari Onno Hoes on kampanjoinut rajoitusten puolesta.

Haagin käräjäoikeus sanoi päätöksessään, ettei nyt langetettu tuomio vaikuta nykyiseen järjestelmään, koska kansalaisuussääntö on lainmukainen toimenpide, eikä se riko EU:n säädöksiä. Oikeus antaa myöhemmin tuomionsa siitä, kuinka paljon kannabiskahviloille maksetaan korvauksia.

Lähde: Amsterdam Herald 11.9.2013 ja Amsterdam Herald 6.4.2013


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...