keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Kannabis ja raskaus

1960-luvun lopussa YLE esitti Laajakulma nimisen keskusteluohjelman, jossa lääkäri Pirkko Idänpään-Heikkilä (nykyisin Pirkko Turpeinen-Saari) valehteli herttaisesti hymyillen kannabiksen aiheuttavan samanlaisia syntymävaurioita kuin talidomidi.

Verovoittotm 503 UuHän ja miehensä Juhana Idänpään-Heikkilä saivat USA:sta tuodulla kannabispropagandalla Suomen virkamiehet ankaroittamaan huumelainsäädäntöä niin, että tuhansien ihmisten elämä on sen jälkeen raunioitettu järjettömässä ja perusteettomassa huumesodassa. Talidomidin kaltaista katastrofia ei kuitenkaan ole havaittu vaikka kannabiksen käyttö on moninkertaistunut siitä kun Idänpään-Heikkilät aloittivat kannabispropagandansa levittämisen Suomessa. Väärän ja liioittelevan tiedon levitys voi kuitenkin johtaa siihen, että kaikenlainen tiedotus mahdollisista haitoista kuulostaa epäluotettavalta.

Kannabiksen käytön vaikutuksista sikiöön on saatu ristiriitaisia tuloksia. Mm. vuonna 2002 julkaistussa tutkimuksessa verrattiin alkoholin, tupakan, kokaiinin ja marihuanan käytön vaikutuksia. Siinä todettiin alkoholilla, tupakalla ja kokaiinilla olevan selviä haittavaikutuksia sikiön kehitykseen ja varsinkin alkoholin aiheuttamat haitat ovat vakavia suoraan suhteessa annokseen. Sen sijaan marihuanan polttamisesta ei tuossa tutkimuksessa voitu osoittaa olevan haittaa sikiön kehitykselle.

Tuore Pediatric Research -tiedelehdessä julkaistu australialainen tutkimus selvitti laajaan potilasjoukkoon perustuen ennen raskautta ja raskauden aikana poltetun kannabiksen haittavaikutuksia sikiön kehitykseen. Aineisto koostui seitsemän vuoden aikana Brisbanen synnytyssairaalassa käyneestä 24 874:stä äidistä. Heistä 26,3% ilmoitti käyttäneensä kannabista ennen raskautta ja 2,6% ilmoitti käyttäneensä kannabista raskauden aikana.

Tämän tutkimuksen mukaan raskauden aikainen kannabiksen polttaminen voi lyhentää odotusaikaa, laskea syntymäpainoa ja lisää erityishoidon tarvetta. Kannabiksen polttaminen raskauden aikana lisää haittoja kun sen sijaan kannabiksen käytöllä ennen raskautta ei tämän tutkimuksen mukaan ole vaikutusta sikiön kehitykselle.

Tutkijat huomauttavat tuloksensa olevan ristiriidassa muiden tutkimusten kanssa, mutta toisaalta kun tiedetään tupakalla olevan haittavaikutuksia sikiön kehitykselle, voisi ristiriidan olettaa syntyvän kannabiksen nauttimisesta polttamalla ja siihen liittyvästä tupakan käytöstä. Parasta kehittyvän sikiön kannalta olisi pidättäytyä kaikista päihteistä ja lääkkeistä raskauden aikana.

Alkoholilla on osoitettu olevan selvä syy-seuraussuhde lapsen kehityshäiriöihin, jotka tunnetaan nimellä fetaalialkoholisyndrooma tai FAS-oireyhtymä. Jo pienetkin alkoholiannokset voivat vahingoittaa sikiötä.

Lähde: Pediatric Research 21.12.2011

0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...