keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Kannabis on keuhkoille lähes vaaratonta

USA:n lääkäriliiton, JAMA:n, lehdessä julkaistiin 20 vuotta kestäneen tutkimuksen tulokset, joiden mukaan kannabiksen käyttäminen polttamalla ei heikennä keuhkojen kuntoa mitattuna keuhkojen tilavuudella ja uloshengityksen virtausnopeudella.

SpirometriKannabissavussa on samoja aineita kuin tupakansavussa, mutta tähän asti on ollut epäselvää, onko sen aiheuttamat haitat samankaltaisia. Tätä varten tutkijaryhmä seurasi 5115 miehen ja naisen terveydentilaa vuodesta 1985 vuoteen 2006 neljässä kaupungissa USA:ssa. Heidän keuhkojensa tilaa seurattiin ja kerättiin tietoja muista vaikuttavista tekijöistä, kuten tupakoinnista.

Kannabiksen käyttö oli melkein yhtä yleistä kuin tupakan, mutta se oli enimmäkseen satunnaista, keskimäärin 2 - 3 kertaa kuukaudessa tapahtuvaa käyttöä.

Tulosten mukaan tupakan käyttö on suoraan yhteydessä keuhkojen kunnon heikkenemiseen. Sen sijaan kannabiksen käytön yhteys keuhkojen kuntoon oli epälineaarinen siten, että satunnainen käyttö jopa paransi keuhkojen kuntoa. Useammin käytettynä kannabis ei parantanut, mutta ei myöskään huonontanut keuhkojen kuntoa. Vasta erittäin runsas käyttö vaikutti keuhkojen toimintaan kielteisesti.

Johtopäätöksenä tutkimuksessa todetaan, ettei satunnainen tai vähäinen kannabiksen käyttö polttamalla heikennä keuhkojen kuntoa.

Tutkimuksesta on uutisoitu laajalti ja Suomessakin Tohtori.fi-sivusto kirjoitti aiheesta otsikolla "Kannabiksen poltosta ei haittaa keuhkoille".

Lähde: The Journal of American Medical Association 11.1.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...