sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Keski-ikäisillä kannabiksen käyttäjillä verrokkeja parempi muisti

Brittitutkimuksen mukaan keski-ikäiset aikuiset, joilla on muistiongelmia, eivät voi enää syyttää kannabiksen käyttöä huonomuistisuudestaan. Lontoon King's College -yliopiston tutkijat havaitsivat satunnaisen kannabiksen käytön jopa parantavan koehenkilöiden kognitiivisia kykyjä.

MiddleagedAmerican Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa testattiin 9000:n 50-vuotiaan britin psyykkistä toimintakykyä ja erityisesti muistia. Tulosten mukaan henkilöt, jotka olivat käyttäneet laittomia päihteitä 40-50 vuotiaina, pärjäsivät testeissä yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin henkilöt, jotka eivät olleet koskaan käyttäneet huumeita.

Kannabis oli selvästi yleisin koehenkilöiden käyttämä huumausaine: joka neljäs koehenkilö kertoi käyttäneensä sitä. Alkuhaastattelu tehtiin koehenkilöiden ollessa 42-vuotiaita ja muistia mittaava koe suoritettiin heidän täytettyä 50 vuotta. Kuusi prosenttia oli käyttänyt kannabista kuluneen vuoden aikana ja 3-8 prosenttia kertoi myös käyttäneensä joskus ns. kovia huumeita, kuten amfetamiinia, LSD:tä, sieniä, kokaiinia ja ekstaasia.

Tutkimusta johtaneen tohtori Alex Dregan mukaan tulokset paljastivat ettei aiempi tai edes nykyinen laittomien huumeiden käyttö välttämättä liity heikentyneeseen kognitiiviseen toimintakykyyn keski-ikäisenä. Dregan ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että pitkäaikainen ja raskas huumeiden käyttö voisi aiheuttaa haittaa joillakin yksilöillä.

Pieni koehenkilöiden joukko, jota oli hoidettu huumeongelmien takia, pärjäsi testeissä keskimääräistä heikommin, mutta tällaisia tapauksia oli niin vähän, ettei tuloksista voi vetää varmoja johtopäätöksiä. Huumeita käyttäneiden paremmat testitulokset voivat tutkijoiden mukaan selittyä heidän keskimäärin korkeammalla koulutustasolla.

Vaikka joidenkin aiempien tutkimusten mukaan huumeet, kuten kannabis ja kokaiini, voivat vaikuttaa ajattelu- ja keskittymiskykyyn sekä muistiin lyhyellä aikavälillä, uusimmat löydökset tukevat sitä käsitystä, että nämä vaikutukset ovat ohimeneviä.

Harvadin yliopiston psykiatri John Halpern huomautti jo aiemman tutkimuksen osoittaneen kannabista vuosia paljon käyttäneiden testituloksien palaavan normaalille tasolle kuukausi käytön lopettamisen jälkeen.

Lähde: Daily Mail 5.1.2012 ja American Journal of Epidemiology

0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...