perjantai 20. tammikuuta 2012

Marokko: kuolemantuomio hasiskunkulle

Casablancan tuomioistuin langetti marokkolaiselle hasiskunkulle kuolemantuomion torstaina 12.1.2012. Hänet tuomittiin vuonna 2010 paljastuneessa jutussa, jonka yhteydessä takavarikoitiin 7,5 tonnia hasista ja lisäksi häntä syytettiin yhdestä murhasta.

Zaimi2Najib Zaimin lisäksi tuomittiin hänen perheensä jäseniä sekä Nadorin entinen poliisipäällikkö Mohamed Jalmad. Hän sai kolmen vuoden vankeusrangaistuksen, Zaimin oikeana kätenä pidetty Hicham Chouhou elinkautisen ja Zaimin isä 20 vuotta vankeutta.

Marokossa kuolemantuomiota ei ole pantu täytäntöön vuoden 1992 jälkeen. Viime vuonna Rabatin tuomioistuin langetti kuolemantuomion Marrakeshin pommi-iskun päätekijälle. Iskussa kuoli 17 ihmistä.

Viranomaisten mukaan Nadorissa paljastuneella salakuljetusringillä oli palkkalistoillaan useita virkamiehiä, joiden avulla vältettiin poliisin ja tullin tarkastukset ja salakuljetettiin hasista Nadorista Espanjaan ja Hollantiin.

Nador sijaitsee Pohjois-Marokon Rifin alueella, missä kymmenet tuhannet ihmiset elävät kannabiksen kasvatuksella huolimatta siitä, että viranomaiset yrittävät lopettaa toimintaa.

Syyttäjä haki kuolemantuomiota Zaimille ja muille syytetyille, koska he olivat kiduttaneet kuoliaaksi erään Zaimin sukulaisen sen takia, että hänen epäiltiin varastaneen rahaa Zaimilta.

Muiden syytettyjen tuomioista ei ole saatu tietoja. Heihin kuului 13 poliisia, sotilastiedustelun jäsen, sisäministeriön virkamies, pankin johtaja ja paikallinen lehtimies. Yhteensä jutussa tuomion sai 38 ihmistä.

Hasista virtaa Eurooppaan

Moroccan PrimeroMarokko on yhteistyössä YK:n ja EU:n kanssa pyrkinyt rajoittamaan kannabiksen kasvatusta ja hasiksen valmistusta pohjoisessa Rif-vuoristossa. Takavarikot kertovat siitä, että vaikka hasiksen hinta on nousussa, on Marokko edelleen maailman suurin hasiksen tuottajamaa.

Espanjan poliisi tiedotti heti vuoden alusta saaneensa kiinni jälleen yhden hasiksen salakuljetusringin. 53 ihmistä pidätettiin ja 3,5 tonnia hasista takavarikoitiin tutkinnassa, joka ulottui Ranskaan ja Italiaan. Hasis salakuljetettiin ensin veneillä Espanjaan ja sieltä rekka-autoilla ympäri Eurooppaa.

Salakuljetusringin marokkolainen johtaja sekä kolme muuta jäsentä pidätettiin Ranskassa. Poliisi takavarikoi miljoona euroa käteistä, yli kaksisataa kännykkää ja 40 ajoneuvoa hasiksen lisäksi.

Espanja sijaitsee Marokon naapurissa ja sillä on hyvät suhteet entisiin siirtomaihinsa Etelä-Amerikassa, jossa tuotetaan kokaiinia. Siksi Espanjasta on tullut Euroopan huumekauppiaiden tärkein huumeiden tulosatama.

Mauritanian laivasto ilmoitti 16.1. napanneensa Marokosta tulleen veneen, jonka kyydissä oli 2,5 tonnia hasista ja kaksi marokkolaista miestä.

Daniel Grabnerin
vuonna 2003 valmistunut dokumentti Haschisch esittää, kuinka hasisartesaanit valmistavat "lätkää" Euroopan ja muun maailman kannabismarkkinoille. Dokumentti on katsottavissa tämän artikkelin alapuolelta.

Dokumentin kuvaus on rauhallista ja yksinkertaista. Sen yksityiskohtiin keskittyvä kuvaus paljastaa hasiksen tuotannon ja kaupan arkiset rituaalit, jotka ovat vanhaa perinnettä alueella, missä kannabis on kasvanut jo vuosisatoja.

Monille kannabiksen käyttäjillekin hasis luo mystistä ilmapiiriä, mutta Grabnerin dokumentti osoittaa sen tuotannon olevan yhtä tavanomaista kuin sen tuottajien kuluneet vaatteet. Mieltä muuttavaa savua arvostavat ovat valmiita maksamaan jopa satoja euroja sormen kokoisesta kappaleesta Marokon Caramelloa, mutta sen valmistaminen on huomattavasti vähemmän romanttista kuin sen tuottama savu.

Rif-vuoriston kauniissa maisemissa kannabis on ainoa tuottava rahakasvi, mutta muu maailma haluaisi estää sen kasvattamisen. Rifin asukkaat haluaisivat muuttaa tuottamiensa hasislätkien perässä Eurooppaan tekemään jotain tuottavampaa ja laillisempaa työtä.

Haschisch on kuvattu kauniisti autenttisissa maisemissa ja sen taustalla soi aito marokkolainen kansanmusiikki. Dokumentti tuo katsojansa niin lähelle kohdetta, että sen tuoksun ja maun voi melkein aistia.

Lähde: Reuters 13.1.2012 ja Death Penalty News 13.1.2012, Morocco World News 3.1.2012, Magharebia 16. ja 17.1.2012

Haschisch-dokumentti:


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...