lauantai 18. helmikuuta 2012

Colorado: no nyt me perustetaan hamppupankki!

CashLääkekannabis on laillista 17:ssa USA:n osavaltiossa, mutta teollisuudenalalla on pimeiden markkinoiden luonne -  vain käteinen kelpaa.

Coloradon osavaltion lainsäätäjät harkitsivat aloittavansa erityisen osuustoimintaan perustuvan pankkijärjestelmän. Aloite kuitenkin kaatui heti kättelyssä molempien puolueiden edustajien hermostuttua siitä, että marihuanan ollessa laitonta liittovaltion lain mukaan, eivät osavaltiot pysty auttamaan kasvattajia ja kannabisapteekkeja rahan talletuksessa eikä säilytyksessä.

"En ole varma siitä, pystyykö osavaltio ratkaisemaan tätä ongelmaa", kertoi lakialoitteen esitellyt demokraattinen senaattori Pat Steadman.

Pankit eivät koske marihuanarahaan. Marihuana on laitonta liittovaltion lain mukaan ja marihuanarahan siirtely tai sijoitustoiminta asettaa liittovaltion vakuuttamat pankit alttiiksi vakaville huumesyytteille.

Coloradon lakialoite yritti kiertää liittovaltion kieltolain luomalla osavaltion ensimmäisen osuuskuntamuotoisen rahoituslaitoksen, johon kasvattajat ja kannabisapteekit voisivat tallettaa ja lainata rahaa.

Lakialoite olisi ollut suora haaste USA:n oikeusministeriölle, joka on varoittanut kaiken kannabisrahan siirtelyn olevan laitonta.

Coloradon noin 600 kannabisapteekin ja satojen kasvattajien sekä lukuisien alalla työskentelevien toiveena on osavaltion ratkaisu marihuanarahojen talletusongelmaan.

Coea305 210 2012 150503 High"Minut on heitetty ulos kolmesta pankista", sanoo Matthew Huron, joka omistaa kaksi kannabisapteekkia ja syötäviä kannabistuotteita valmistavan yrityksen. Yhdessä hänen kannabisapteekissaan asiakkaita tervehtii kassakoneeseen kiinnitetty lappu: CASH ONLY.

Huron maksaa laskunsa tilisiirtoina. Huronin nykyinen pankki, jonka nimeä hän ei kerro, ei tiedä hänen yhtiönsä talletusten taustaa. Mutta ilman tiliä hän ei kykene maksamaan työntekijöidensä veroja.

Pieniä yrityslainoja ei myöskään saa. Rakentaessaan Coloradon vaatiman hallitilan marihuanan kasvattamiseen piti hänen kasvattaa ja myydä marihuanaa rakentamisen aikana maksaakseen laskunsa ja palkkansa.

"Tämä pankkitoiminta on niin hankalaa", huokaa Huron.

Hankalaa ja vaarallista. Kannabisapteekkien ryöstöt ovat harvinaisia, mutta Denverissä toimiva laillistamista ajava Medical Marijuana Industry Group raportoi, että sen jäseniä on seurattu ja joitakin on ryöstetty ilman, että he ovat voineet tehdä siitä rikosilmoitusta.

Kannabisapteekeissa on paljon käteistä tiloissaan, minkä tietävät kaikki, jotka tietävät niissä myytävän tuotteen hinnan.

"Se saa kaikki friikahtamaan. On vastenmielistä sanoa asiakkaille, että käykää nostamassa käteistä rahaa tai me emme voi myydä teille", sanoo denveriläisen Good Chemistry apteekin myymälänhoitaja James Laws.

Osavaltion senaatissa hylätty lakialoite olisi pystyttänyt osuuskuntatyyppisen luottolaitoksen. Ainoastaan luvan saaneet Coloradon marihuanateollisuuden jäsenet ja heidän potilaat olisivat saaneet liittyä osuuskuntaan.

USA:n kongressin muutama demokraattiedustaja kuten Coloradon Jared Polis on esittänyt sellaista liittovaltiotasoista lainsäädäntöä, jonka mukaan lääkekannabislain hyväksyneissä osavaltioissa avattaisiin rahoitustoiminta lääkemarihuanalle. Mutta näkymät ovat huonot.

"Totuus on se, ettei nykyinen kongressi tule käsittelemään tätä asiaa", kertoo Steve Fox, joka on pääkaupungissa Washingtonissa toimivan National Cannabis Association -liiton tiedottaja.

Ilman liittovaltion tukea Coloradon lakialoitteella ei ollut mahdollisuuksia. Lainvalvonta- ja rahoitusviranomaiset todistivat, ettei yksikään osavaltio pysty turvaamaan marihuanarahaa.

Liittovaltion sekaantumisen uhka näyttää kasvavan. American Express ilmoitti viime vuonna, ettei se enää käsittele marihuanaan liittyviä tilisiirtoja liittovaltion syytteiden pelossa.

Sen jälkeen USA oikeusministerin edustaja James M. Cole antoi pankeille suoran direktiivin: "Sellaisesta toiminnasta tulevien rahojen siirtelyyn sekaantuvat voivat rikkoa liittovaltion rahanpesua koskevaa lainsäädäntöä ja muita liittovaltion rahoituslakeja."

Colen direktiivi pelästytti nekin muutamat pienet pankit, jotka olivat vielä mukana marihuanan kasvattajien ja myyjien kaupankäynnissä.

Coloradon lakialoitteen tekijät totesivat, ettei osavaltion osuuskunta ratkaise ongelmaa. Coloradossa on USA:n pisimmälle säädelty marihuanateollisuus ja osavaltion hallinto valvoo kaikkia kannabiksen kasvatuksen ja myynnin vaiheita.  Lääkekannabis tuottaa Coloradolle 20 miljoonaa dollaria verotuloja vuodessa ja työllistää 5000 - 10000 ihmistä. Aloitteen tekijöiden mielestä pankkialoite oli vain looginen seuraava askel.

"Emme luota lainkaan siihen, että kongressi tekisi asialle jotakin. Mutta vaikka olisi kuinka luova, voi osavaltiotasolla päästä vain tiettyyn rajaan saakka", kertoo Steadman.

Steadmanin edustamassa piirissä on useita kannabisapteekkeja ja hän on huolissaan niiden turvallisuudesta jos rahan talletusongelmalle ei tehdä mitään.

"Heillä on säkeittäin rahaa ja marihuanaa. Se on huono yhdistelmä", hän toteaa.

Lähde: Washington Post 14.2.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...