sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Meksikon puolustusministeri myöntää huumesodan virheet

Meksikon puolustusministeri kenraali Guillermo Galvan Galvan antoi Meksikon hallituksen tähän asti suorimman tunnustuksen maan huumesodassa tekemistä virheistä. Puheessaan maan armeijan seremoniatilaisuudessa hän kertoi, ettei maan hallitus enää pysty valvomaan kaikkia osavaltioita huolimatta kymmenien tuhansien sotilaiden lähettämisestä taistelemaan huumekartelleja vastaan.

General Galvan"Tietysti on tehty virheitä ja niiden tunnustaminen merkitsee uskollisuutta valtiolle. Joissakin maamme osavaltioissa järjestäytynyt rikollisuus on kaapannut valtion instituutioita. Näillä valtioomme kuuluvilla alueilla ne ovat ottaneet yhteiskunnan turvallisuudesta huolehtimisen hallintaansa."

Edellisellä viikolla USA:n hallitus julisti 18 Meksikon 32:sta osavaltiosta riskialueiksi matkustajille. Meksikon armeijaa ja merijalkaväkeä on myös syytetty ihmisoikeusloukkauksista, ihmisten katoamisista, kidutuksesta ja laittomista teloituksista sodassa huumeorganisaatioita vastaan. Valitukset armeijan toimintaa kohtaan ovat lisääntyneet huomattavasti parin viime vuoden aikana ja Human Rights Watchin viime vuonna ilmestyneen raportin mukaan armeija saa tehdä ihmisoikeusrikoksia "rankaisemattomuuden ilmapiirissä".

Meksikon hallitus vahvisti viime vuoden syyskuuhun mennessä huumesodassa kuolleiden määräksi 47 500, mutta rauhanaktivistien mukaan luku on ainakin 60 000, jossa on mukana tuhansia jäljettömiin kadonneita.

Jengien hallussa jo 71% Meksikosta

Edgardo BuscagliaMaailman järjestäytyneen rikollisuuden huippuasiantuntija professori Edgardo Buscaglia arvioi Meksikon rikollisjärjestöjen hallitsevan jo 71,5 prosenttia maan kaupungeista ja kylistä korruptoimalla näiden virkamiehistön.

"Vaikka poliisi saisi kiinni murhaajan, pääsee hän tilastojen mukaan 90 prosentin todennäköisyydellä vapaaksi. Meksikon hallinto on äärimmäisen tehoton ja korruptoitunut. Tämä strategia on epäonnistunut täysin", jatkaa Buscaglia, joka on tutkija Columbian yliopistossa USA:ssa. Hän vastusti alun alkaen presidentti Calderonin strategiaa vuonna 2006, jolloin murhamäärä oli vain seitsemäsosa nykyisestä.

"He toimivat röyhkeästi poliisien, poliitikkojen ja kaikkien virkamiesten nenän alla ja selitys tälle löytyy valtiovallan eri tasoilla vallitsevasta tilanteen hyväksymisestä. Tällainen myötäily on lisääntymässä ja rikollisryhmät ovat yhä kykenevämpiä tunkeutumaan paikallishallintoon ja kilpailu vallasta synnyttää väkivaltaa."

"Ongelma on se, että ei oltu tutkittu perussyitä. Vallan vaihtuessa vuonna 2000 maasta katosi pitkäaikaisen yksipuoluejärjestelmän korruptoitunut hallintajärjestelmä. Tämä johti kilpailuun ja väkivaltaan rikollisjengien kesken."

"Italiassa ja Kolumbiassa puolueet sopivat puhdistuksesta eliitin keskuudessa. Italiassa kolmasosa parlamentin jäsenistä asetettiin syytteeseen korruptiosta 1990-luvulla. Kolumbiassa otettiin kiinni melkein yhtä monta myöhempinä vuosina. Mafia ei katoa mutta sitä voidaan heikentää ja saada se täten helpommin käsiteltäväksi. Meksikossa ei ole yhtään kansanedustajaa edes tutkittu."

44tonHeinäkuussa maassa pidetään presidentinvaalit ja kolme pääehdokasta Enrique Peña (PRI), Josefina Vázquez (PAN) ja Andres Manuel López Obrador (PRD) yrittävät irrottautua Calderonin epäsuositusta sodasta. Mutta heilläkään ei ole esittää mitään konkreettista vaihtoehtoa siitä mitä pitäisi tehdä.

"Puolueilla ei ole tähän tarvittavaa poliittista tahtoa. Otetaan esimerkiksi kampanja-avustukset. Kaikki tietävät sen, että joka vuosi maassa pestään valtavia määriä rahaa ja osalla ostetaan poliittista vaikutusvaltaa. Mutta silti Meksikossa ei ole annettu ainuttakaan tuomiota pimeistä vaalirahoista."

"Valitettavasti tilanteen korjaamiseksi tarvitaan suoraa väkivaltaa hallitsevaa eliittiä vastaan ennen kuin se reagoi. Meksikossa eliitti on piiloutunut pääkaupunkiinsa."

Meksiko City on säästynyt tähän saakka kartellien yhteenotoilta. Viime aikoina kaupungin köyhillä alueilla väkivalta on lisääntynyt, mutta hyvin suojatut kaupunginosat ovat toistaiseksi säästyneet siltä.

Lähde: LA Times 13.2.2012, El Universal 2.1.2012, Examiner 11.1.2012 ja Dagens Nyheter 13.2.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...