keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Israel: kannabis on tehokas lääke syövän hoidossa

Israelin syöpälääkäreiden kokouksessa tammikuussa esitetyn tutkimusraportin mukaan kaksi kolmesta kannabislääkitystä saaneesta syöpäpotilaasta on saanut siitä pitkäaikaista apua.

HoitajaTel Avivissa sijaitsevan Sheba Medical Centerin tutkijoiden Israelin syöpäliiton kanssa yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa arvioitiin kannabiksen vaikutuksia vuoden aikana 264 syöpäpotilaan joukossa.

Tutkimuksen mukaan 61% potilaista ilmoitti elämänlaatunsa parantuneen merkittävästi ja 56% ilmoitti kivunhallinnan helpottuneen. 67% oli hoidon jatkamisen kannalla ja 65% sanoi suosittelevansa sitä muillekin potilaille. Tutkimuksessa 21%:lla potilaista oli keuhkosyöpä, 12%:lla rintasyöpä ja 10%:lla haimasyöpä. Lääkekannabista käyttävistä syöpäpotilaista 39% oli kuullut asiasta ensimmäisen kerran ystäviltään, muilta potilailta tai tiedotusvälineistä, mutta ei lääkäriltään.

Vaikka tehokkaaksi todettua kannabista pitäisi tutkijoiden mukaan tarjota jo syövän hoidon varhaisvaiheessa, saivat israelilaispotilaat lääkekannabista keskimäärin vasta 325 päivää syöpädiagnoosin jälkeen.

Tutkimuksessa keskityttiin kannabiksen käyttöön syövän tai syöpähoitojen aiheuttaminen oireiden lievittämiseksi muttei pyritty arvioimaan sitä, voisiko kannabis mahdollisesti vaikuttaa taudin etenemiseen. Prekliinisissä kokeissa eri kannabinoidien - THC:n ja CBD:n - on todettu selektiivisesti tuhoavan syöpäsoluja ja kasvaimia.

Tällä hetkellä 6000 Israelin kansalaista käyttää kannabista lääkkeenä hallituksen luvalla. Valtion luvan saaneet voivat kasvattaa kannabista kotonaan tai he saavat sitä hallituksen luvalla toimivista 12:sta kasvattamosta.

Kesällä 2011 Israelin terveysministeri julkisesti myönsi kannabiksen lääkinnällisen arvon ja ilmoitti samalla lääkekannabiksen tuotannon ja jakelun uusista ohjeista. Ministeriö arvioi 40 000 potilaan tulevan saamaan kannabislääkettä kunhan ohjelma on saatu täyteen vauhtiin.

Lähde: NORML Blog 1.2.2012, International Business Times 30.1.2012, Haaretz 30.1.2012 ja Jewish Daily Forward 30.1.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...