maanantai 27. helmikuuta 2012

Obaman huumebudjetti vuodelle 2013

Obaman vaalilause vuonna 2008 oli "change we can believe in" eli "muutos, johon voimme uskoa". Onko Obaman muutos ollut uskottava huumepolitiikassa?

ObamasmokeObaman hallinto julkaisi ensi vuoden liittovaltion huumebudjetin, jonka mukaan se aikoo tuhlata vuonna 2013 26 miljardia dollaria liittovaltion huumeiden vastaisiin ohjelmiin. Huolimatta valtion velan kasvusta ja budjettivajeesta ei tässä kohtaa löytynyt mitään leikattavaa, vaan huumeiden vastainen tuhlaus kasvaa 1,6%:lla tämän vuoden budjetista.

Budjetti on myös hyvin lähellä tämän vuotista siinä, miten rahat jaetaan kysynnän vähentämisen (hoito ja ehkäisy) ja tarjonnan vähentämisen (kriminaalivalvonta kotimaassa ja muualla) välillä. Vuosikausia samana pysynyt 40/60 suhde on edelleen voimassa, vaikka hieman muuttuneena: ensi vuoden budjetista 41,2% menee hoitoon ja ehkäisyyn ja 58,2% kriminaalivalvontaan.

"Tämä budjetti toistuu vuodesta toiseen. Obaman budjetti on Bushin budjetti, joka oli Clintonin budjetti. Vähän on muuttunut", toteaa Drug Policy Alliancen edustaja Bill Piper.

"Siinä on vähän enemmän sitä vanhaa samaa. On vain pieniä muutoksia rahan jaossa ja hieman enemmän rahaa hoitoon, mutta nyt panostetaan selvästi enemmän kieltolakiin ja 61 miljoonaa dollaria annetaan lisää kotimaassa tapahtuvaan rikoslain täytäntöönpanoon. Obaman hallinto yrittää vakuuttaa, että he ovat hylkäämässä huumesodan ja muuttamassa politiikan painotuksia, mutta budjettiesitys ei tätä todista", luonnehtii Sean Dunagan, joka on entinen huumepoliisin tietoanalyytikko, mutta joka liittyi huumelakia vastustavaan lainvalvontaviranomaisten LEAP-järjestöön.

"Tällä budjetilla tuetaan samoja iänikuisia huumeohjelmia eri hallinnonaloilla, mikä on tavallaan ironista. Kun kongressi vuonna 1988 päätti lailla vahvistaa Valkoisen talon huumetsaarin toimiston, oli ajatuksena se, että huumetsaari valvoisi liittovaltion huumeiden vastaista tuhlaamista ja ohjaisi rahaa tehottomilta ohjelmilta toimivampiin. Monet kongressissa halusivat tällä ohjata rahaa kriminaalivalvonnalta hoitoon ja ehkäisyyn, koska tutkimustulosten mukaan ne tuottavat parempaa tulosta. Tätä ei koskaan tapahtunut", selittää Eric Sterling, Criminal Justice Policy -säätiön toiminnanjohtaja.

"Oikeus- ja kriminaalipuolen virastot ovat selättäneet huumetsaarin, ja hänen ilmoituksensa budjettimuutoksista ovat pelkkää PR:ää ja manipulointia. He esittelevät jotakin 15 miljoonan dollarin ohjelmaa merkittävänä avauksena, mutta sillä ei ole merkitystä koko liittovaltion budjettikehyksessä", jatkaa Sterling.

Oikeusministeriö saa 7,85 miljardia, mikä on 400 miljoonaa dollaria lisää. Oikeusministeriön saamasta rahasta on vankilalaitokselle osoitettu 8% lisää varoja ja myös DEA:n budjetti kasvaa hieman. Pennsylvaniassa toimiva National Drug Intelligence Center menetti toisaalta kaiken tukensa, koska sitä puoltanut kongressiedustaja kuoli.

"Satojen miljoonien dollarien lisäys vankilabudjettiin on todella törkeää. Tällä hetkellä vankiloissa on aivan liikaa sellaisia ihmisiä, joiden ei kuuluisi olla siellä. Obamalla on valtaa säästää satoja miljoonia dollareita lyhentämällä pitkiä vankeusrangaistuksia. Hän voisi leikata budjettialijäämää ja lisätä oikeudenmukaisuutta Yhdysvalloissa."

"Tämä vankilalaitokseen tuhlaaminen on törkeätä. He väittävät, etteivät vangitse pikkudiilereitä ja käyttäjiä, mikä on yksinkertaisesti vilpillistä", Dunagan tilittää.

Pentagonin huumeiden vastaisen toiminnan rahoitus vähenee 200 miljoonalla dollarilla ja olisi silti 1,725 miljardia dollaria vuonna 2013.

Ulkoministeriön huumebudjetti sai kolauksen ja sen tuhlaus vähenee yli 100 miljoonan dollarin edestä 687 miljoonaan. Suurin osa leikkauksesta osuu vaihtoehtoisen kehityksen tukemiseen kun taas ulkoministeriön Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs -toimiston kuluja leikataan ainoastaan 6 miljoonalla.

Vaikka ehkäisyn ja hoidon budjetti kasvaa 4,6%, joitakin hoito- ja avustusohjelmia leikataan, mutta rikosoikeudelliset ohjelmat saavat lisää rahaa.

"Minua huolettaa se, että budjetti korostaa huumeoikeusistuimia ja rikosoikeudellista huumehoitoa. Hoito-ohjelmia tukenutta SAMSHA:a aiotaan leikata, mutta vankilassa tehtävään huumevieroitukseen annetaan lisää rahaa", analysoi Piper.

SAMSHA:n tukemia hoito-ohjelmia leikataan 61 miljoonalla 364 miljoonaan dollariin kun huumeoikeusistuimien budjettia nostetaan 17 miljoonalla 52 miljoonaan dollariin ja vankiloiden huumehoito-ohjelmat saavat 16 miljoonaa lisää eli 109 miljoonaa dollaria vuonna 2013.

Kerlikowske ObamaUusi budjetti herättää 20 miljoonalla dollarilla henkiin huumetsaarin paljon kritisoidun National Youth Media Campaign -ohjelman, jonka kongressi poisti viime vuonna.

Tämä on vasta ehdotus ja kongressi voi vielä leikata tai lisätä sitä tai sen osia. Mutta budjetti paljastaa tekijöidensä ajatukset. Obama lupasi vaalipuheissaan muuttaa huumepolitiikkaa ja jättää osavaltioiden hyväksymät lääkekannabispotilaat rauhaan. Huumetsaari Gil Kerlikowske aikoi lopettaa huumesodan, mutta heidän ottamansa askeleet siihen suuntaan ovat olleet kovin pieniä ja huomaamattomia.

Lähde: Stop the Drug War 15.2.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...