maanantai 6. helmikuuta 2012

Espanja: kannabisklubit ratkaisuna laittomuuteen

Espanjassa kannabiksen laillistaminen ei ole vielä mahdollista samoista syistä kuin kaikissa muissakin maailman maissa eli kansainvälisten huumesopimusten pakottamana. Huumesopimusten lopettamista tai muuttamista odotellessa maassa hyväksyttiin kannabisklubijärjestelmä laittoman kaupan ja kriminalisoinnin aiheuttamien haittojen vähentämiseksi.

SpanishclubsTuore dokumentti, joka on katsottavissa tämän uutisen alta, kuvaa Espanjan kypsään ja vastuulliseen harkintaan perustuvaa mallia, jossa erilaiset kannabisklubit tuottavat jäsenilleen valvotusti tuotettua ja laadukasta kannabista kohtuuhintaan. Lääkekannabispotilaat saavat lääkkeensä halvemmin hinnoin kuin viihdekäyttäjät. Lisäksi klubit tarjoavat monenlaisia sosiaalisia aktiviteetteja jäsenilleen sekä erilaisia hoitoja potilaille.

Järjestelmässä tuottajan ja kuluttajan välissä ei ole välistävetäjien ammattikuntaa, turhaa valtiollista byrokratiaa tai suuryhtiöiden sponsoroimia pseudoasiantuntijoita. Tuotetta ei myöskään sotketa eikä siitä pyydetä roistomaisia välitysmaksuja. Samalla ehkäistään kannabiksen joutumista riskiryhmille eli alle 18-vuotiaille nuorille ja mielenterveysongelmaisille, mitä kieltolakiin perustuva malli ei tee.

Aluksi kannabisklubien ajateltiin olevan väliaikainen ratkaisu varsinaista laillistamista odotellessa, mutta klubien kehittymisen myötä niistä on tulossa todellinen vaihtoehto kapitalistiselle tavalle kaupallistaa ihmisten tarpeita. Valtioiden toteuttama tupakan valvonta on ollut varoittava esimerkki ihmisten riistämisestä pelkästään suuryritysten ehdoilla valtion pakkokoneiston suojelemana.

Klubit palvelevat lääke- ja viihdekäyttäjiä, ne tarjoavat vaihtelevasti monenlaista terapeuttista apua sekä auttavat lainopillisissa asioissa, mm. maksavat jäsentensä sakkoja jos nämä ovat jääneet kiinni kannabiksen käytöstä julkisella paikalla. Klubit korvaavat jopa poliisin takavarikoiman kannabiksen.

Espanjassa toimii jo yli 100 klubia ympäri maata, jotka saavat rekisteröityä virallisiksi yhteisöiksi päinvastoin kuin korporativistisessa Suomessa, jossa perustuslaissa säädettyä yhdistymisvapautta rajoitetaan törkeästi suuryritysten ja vanhojen valtapuolueiden etujen ajamiseksi.

Kannabisklubien liiton kotisivut0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...