lauantai 30. maaliskuuta 2013

Chilen senaatti dekriminalisoi kannabiksen kotikasvatuksen

Chilen senaatti hyväksyi kannabiksen kotikasvatuksen dekriminalisoivan lain 20.3.2013 äänin 18 puolesta ja 11 vastaan. Senaattorien Fulvio Rossin ja Ricardo Lagos Weberin laatiman lakialoitteen mukaan kannabiksen kasvatus sallitaan henkilökohtaiseen viihde- ja lääkekäyttöön.

Chile2Fulvio Rossi perusteli viime elokuussa vireille pantua lakialoitetta sillä, että "kannabiksen kotikasvatuksen salliminen omaan käyttöön on keino käydä laitonta huumekauppaa vastaan, koska saamme asiakkaat pois laittomilta markkinoilta."

Lakialoite on itse asiassa vain yksi artikla, jolla kannabiksen kotikasvatuksen sallimisesta omaan käyttöön tai lääkkeeksi säädetään poikkeus nykyiseen huumelakiin. Tarkemmat säädökset esimerkiksi sallituista määristä laaditaan myöhemmin.

Kysyttäessä porttiteoriasta Rossi vastasi, että "mikään ei osoita kannabiksen olevan portti kovempien huumeiden käyttöön. Chilessä portti ihmisen elämän tuhoutumiseen on alkoholi, mutta se on laillista. Nuoria täytyy opettaa ja varoittaa, mutta meidän mielestä portti on laittomuus eikä kannabis."

Chile1

Lähde: El Patanico 20.3.2013

Banner


Kööpenhamina kertoi laillistamisaikeistaan julkisessa konferenssissa

Historian vuorovesi on nyt kannabiksen kieltolakia vastaan. Kööpenhamina aikoo liittyä laillistamisliikkeeseen aloittamalla kolmivuotisen kokeilun kannabiksen dekriminalisoimiseksi.

Cannabis Conference Inside05Kööpenhaminan päättäjät aikovat käynnistää yhden maailman kunnianhimoisimmista laillistamisprojekteista: sekä kannabiksen tuotanto että myynti laillistettaisiin. Mutta tämän Kööpenhaminan mallin toteuttamisen tiellä on vielä suuria kysymyksiä. Perjantaina 15. maaliskuuta kaupungintalolle kokoontui noin 150 osanottajaa kuuntelemaan kaupunginhallituksen suunnitelmia.

Tässä on ristiriita: toisaalta kaupunki haluaa viedä miljardin kruunun bisneksen pois rikollisten käsistä mutta pelkona on se, että laillistaminen lisää käyttöä. Jos tutkimuksissa esille tulleet yhteydet kannabiksen käytön ja mielenterveysongelmien välillä pitävät paikkansa, merkitsee käytön lisääntyminen lisää mielenterveysongelmia Kööpenhaminalle. Ongelmana on se, voidaanko kannabis dekriminalisoida ja samalla vähentää sitä käyttävien määrää.

Kokeilun päätarkoitus on ottaa kannabiskauppa pois rikollisilta. Tähän tarvitaan kilpailukykyinen tuote kilpailukykyiseen hintaan ostettavaksi yhtä helposti kuin laittomilta markkinoilta.

Kaupunki on avoin sen suhteen, tuleeko tuote kotimaiselta vai ulkomaiselta tuottajalta, mutta sitä myytäisiin apteekin kaltaisten myymälöiden kautta. Tällainen järjestely voi olla helpompi kokeilukautta ajatellen kuin se, että rakennettaisiin erikoisliikkeitä tai odotettaisiin yksityistä sektoria, jonka kehittäminen veisi vielä kauemmin.

Kaupunki ei ole vielä päättänyt lopullisesta mallista, sillä ei ole suunnitelmaa kannabisturismin torjumiseksi eikä ongelmaisten käyttäjien auttamiseksi.

Kauppa valtion haltuun

Asiantuntijoilla on kuitenkin paljon hyviä neuvoja. Oslon yliopiston sosiologian professori Willy Pedersen pitää parhaana Ruotsin ja Norjan alkoholimonopolin kaltaista laillistamista. Tämän avulla hänen mielestään voidaan rajoittaa käyttöä.

Pedersen varoitti, että jos valtio ei ota kauppaa valvontaansa, yksityinen sektori voi käyttää "kannabiskulttuuria" ihmisten yllyttämiseen käyttää lisää kannabista ja lisätä voittojaan.

Mutta väheneekö rikollisuus jos kannabis otetaan valtion valvontaan? Tämä on yksi Kööpenhaminan kokeilun päätavoitteista, koska lisääntynyt aseväkivalta on liitetty rikollisjengien kilpailuun tuottoisista kannabismarkkinoista.

Kim Møller Århusin yliopiston alkoholi- ja huumetutkimuskeskuksesta sanoi rikollisuuden vähenevän vasta pidemmällä aikavälillä, koska lyhyellä aikavälillä samat jengit vain siirtyvät taistelemaan muista tulonlähteistä.

Mielenterveysongelmat

Monet pitävät mielenterveysongelmien ja kannabiksen käytön suhdetta laillistamisen ongelmakohtana. Kaupunki on kuitenkin sitä mieltä, että kannabismyymälöiden verkosto tarjoaa uuden kosketuspinnan sosiaalityöntekijöiden ja vaaravyöhykkeeseen kuuluvien käyttäjien välillä. Oletetaan, että laillistamisen myötä yhä useampi käyttäjä saisi hoitoa.

Dan Orbe kaupungin anonyymiä huumeneuvontaa tarjoavasta U-Turn-palvelusta oli sitä mieltä, että kaupungin pitää antaa lisää rahaa neuvontaan ja ehkäisypalveluihin. Orbe oli myös sitä mieltä, että kaupungin pitää kokonaan harkita uudestaan sen nykyinen strategia ehkäistä huumeiden käyttöä nuorten keskuudessa.

Lait ja sopimukset

Poliisin ja sosiaalipalvelujen sovittaminen kannabiksen laillistamiseen ei ole kuitenkaan suurin ongelma. Tanska on myös allekirjoittanut vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen, joka valvoo kannabiksen tuotantoa ja myyntiä.

Hollanti ei halunnut aikoinaan rikkoa sopimusta ja sen ratkaisu oli pitää kannabis laittomana, mutta tietyissä olosuhteissa jättää sen käyttäjät ja myyjät rankaisematta. Tämä täytäntöönpanon sivuuttava politiikka on tehnyt kannabiksen käyttämisen kannabiskahviloissa lailliseksi, vaikka näiden kahviloiden pitää hankkia tuotteensa laittomilta markkinoilta.

Kööpenhaminan malli haastaa sopimuksen suoremmin dekriminalisoimalla kannabiksen hallussapidon ja myymisen. Tämä lähestymistapa on lähempänä Washingtonin osavaltion strategiaa, jossa äänestäjät vuoden 2012 lopulla hyväksyivät lain, jonka mukaan kannabiksen hallussapito ja kasvatus tulivat laillisiksi.

PerholmesSeattlen kaupungin lakimies Peter Holmes selitti kokouksessa, kuinka aloite sai äänestäjät puolelleen lupaamalla verottaa ja valvoa kannabista ankarasti.

Kannabiksen hallussapito ja kasvatus on USA:ssa edelleen laitonta liittovaltion lain mukaan, mikä aiheuttaa sen, että Washington sekä kannabiksen myös laillistanut Colorado ovat nyt hankalassa asemassa pääkaupungin Washington DC:n kanssa.

Mutta Holmes väittää, ettei jäljellä ole enää muuta vaihtoehtoa kuin kannabiksen laillistaminen.

"Kannabiksen kieltolaki ei ole saavuttanut tavoitettaan, koska sen kysyntä on niin korkealla", Holmes sanoo haastattelussaan. Hän myös arvioi, että USA:n painostus on ollut syynä siihen, että Tanskan hallitus on toistuvasti hylännyt kaupungin yritykset laillistaa kannabis, viimeksi viime vuonna. USA:n hallitus painostaa muita maita pitääkseen yllä omaa kovaa politiikkaansa.

Holmesin mielestä yhä uusien maiden laillistaessa kannabis on USA:n pakko jossakin vaiheessa myöntää, että kieltolaki ei ole toiminut.

"Kannabiksen laillistaminen ei ole aiheuttanut maailmanloppua. Olemme nyt nähneet padon halkeavan ja yhä useampi osavaltio tulee seuraamaan meidän esimerkkiä laillistamisessa. Kannabiksen henki on nyt vapautettu", hän sanoi.

Holmes kertoo myös, että Kööpenhamina tarvitsee oman ratkaisumallinsa koska se, mikä toimii Seattlessa, ei välttämättä toimi Kööpenhaminassa.

"Konferenssi osoitti, että Kööpenhamina tarvitsee oman suunnitelmansa. Meidän pitää lopettaa epäonnistunut politiikka ja kantaa tässä asiassa vastuu. Kaupungin johdon pitää ottaa johto myös tässä asiassa", totesi Kööpenhaminan sosiaalidemokraattinen pormestari Frank Jensen loppupuheenvuorossaan.

Lähde: Copenhagen Post 15.3.2013


sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kööpenhaminassa pohditaan dekriminalisointia

HS 14.3.2013 13:38

Kööpenhaminassa harkitaan hasiksen laillistamista 

STT–TT

KÖÖPENHAMINA. Kööpenhaminassa esitetään taas hasiksen laillistamista kokeiluluontoisesti, vaikka Tanskan valtakunnanpoliitikot ovat selkeästi ampuneet alas ehdotuksen.

Kööpenhaminan ylipormestari  Frank Jensen kirjoittaa Sydsvenskan-lehdessä, että hasiksen laillistaminen voisi iskeä tehokkaasti rikollisverkostoihin, jotka ansaitsevat miljoonia myymällä hasista.

Asiaa on tarkoitus puida Kööpenhaminassa perjantaina. Kokoukseen osallistuva Ruotsin ympäristöpuolueen skånelaisedustaja Monika Ekström vastustaa ajatusta, kuten lähes kaikki muutkin skånelaispoliitikot.

"Hanke herättää kovin suurta huolta", hän kommentoi asiaa uutistoimisto TT:lle torstaina.

Juutinrauman silta yhdistää Tanskan Etelä-Ruotsiin. Maiden välinen liikenne on vilkasta. 


The Copenhagen Post 15.3.2013

 

http://cphpost.dk/national/life-after-cannabis-prohibition-city-announces-its-ambitions

 

Life after cannabis prohibition: The city announces its ambitions

The Copenhagen Model will see the production, sale and consumption of cannabis legalised, but many questions remain 

The tide is turning against the criminalisation of cannabis. Portugal, the Netherlands and several US states have to varying degrees decriminalised its use and now Copenhagen has decided to join the movement with a three-year trial to decriminalise the drug.

But while city officials envisage Copenhagen undertaking the world’s most ambitious decriminalisation project – both the production and sale would be legalised – large questions remain about what shape the so-called 'Copenhagen Model' would actually take.

Today around 150 attendees gathered in the City Hall’s banquet room to hear the City Council’s plan.

“We would like to have fewer smokers, a lower incidence of cannabis psychosis and less crime,” the deputy mayor for social affairs, Mikkel Warming (Enhedslisten), told the audience. “But criminalising cannabis doesn’t work. It’s here to stay. Legalisation won’t be a miracle cure, but it will open up solutions to some of the problems that cannabis creates.”

The conflict is this. One the one hand, the city wants to take the one billion kroner cannabis trade out of the hands of criminals. But the fear is that legalisation could increase consumption. Given the documented connections between mental illness and cannabis use, more users could mean higher rate of mental health problems in Copenhagen.

So the question becomes whether it is possible to decriminalise cannabis while also minimising the number of people who use it.

One of the primary goals of the trial is to take the cannabis trade out of the hands of criminals. This would require offering a competitive product at competitive prices from locations in the city that are as accessible as the illegal market.

The city is open to both external and domestic suppliers for its product, which would most likely be sold through an established chain of stores, such as pharmacies. This would be easier to implement during a trial period as having to construct new specialist outlets or expecting the private sector to step up would likely take much longer to get running.

The city has not settled on a final model, however, nor has it established a concrete plan for preventing cannabis tourism and ensuring that vulnerable users get the help they need.

 

Let the state control it

There was plenty of advice to be heard from experts today, however. Among them was Willy Pedersen, a professor of sociology at the University of Oslo. He argued that that the best way to legalise cannabis, while also minimising its use, would be to establish state-run dispensaries similar to the Swedish and Norwegian alcohol monopolies.

Pedersen argued that if weren’t state controlled, the private sector would seek to use ‘cannabis culture’ to encourage more people to consume cannabis and boost its profits.

“What we all want is a reduced consumption of cannabis,” Pedersen told The Copenhagen Post. “But the cannabis culture romanticises cannabis use and encourages people to consume it, while privatised sale creates an incentive for businesses to sell as much product as possible.”

But if pot were in the hands of the state, would crime really be reduced? This is one of the major goals of the trial as Copenhagen's increase in gun crime has been attributed to gangs fighting over a share in the highly lucrative illegal cannabis trade.

Speaking to the conference, Kim Møller from the Centre for Alcohol and Drug Research at Aarhus University said that while crime may drop in the long-term after decriminalisation, in the short-term the gangs would simply move to fighting over other sources of income.

 

Mental health issues 

The connection between mental health problems and cannabis use is seen by many as the most troubling aspect of legalising cannabis. The city argues, however, that a legal network of cannabis outlets would provide new points of contact between social workers and at-risk users. Their hope is that more users would find treatment if legalisation were to be enacted.

Dan Orbe from the council’s anonymous drug counselling organisation, U-Turn, argued that the city needed to recognise that it might need to set aside more funding for counselling and preventative programmes. Orbe also added that the city would probably have to completely overhaul its current strategy for preventing drug use among young people.

 

Laws and conventions

Gearing the police and social services to deal with changes brought about by legal cannabis may not be the most pressing problem facing the city, however. Denmark is a signatory of the 1961 Single Convention on Narcotic Drugs that controls the production and sale of cannabis. 

Not wanting to break their commitment to the convention, the Netherlands’ novel solution was to make cannabis illegal but not punishable under certain conditions. This non-enforcement policy makes consumption in coffee shops legal, even though the coffee shops still have to source their products from illegal sources.

The Copenhagen Model will challenge the convention more directly, however, by decriminalising the possession and sale of cannabis. This approach more closely follow the strategy of the US state of Washington, where in November 2012, voters passed a law that legalised the possession and cultivation of cannabis.

Seattle's city attorney, Peter Holmes, explained that the initiative passed by promising voters that cannabis would be heavily taxed and regulated.

Cannabis possession and cultivation in the United States is still highly illegal under federal law, however, meaning that the state of Washington - along with Colorado, which also passed legalisation in November - has placed itself in a tricky position with Washington, DC.

But Holmes argues that there is no option left except legalising cannabis.

“The prohibition of cannabis has not achieved its stated objectives because the demand is too strong,” Holmes told The Copenhagen Post, adding that pressure from the US to maintain Draconian legislation on cannabis may be a reason why the Danish government has repeatedly turned down the city’s attempts to legalise the drug, most recently last year.

But as more countries move to legalise the drug, Holmes argues that the US will have to accept that prohibition has not worked

“The world hasn’t ended [after cannabis was legalised]. What we are witnessing now is just the crack in the dyke and more states will soon follow our lead with legalisation," he said. "The genie is out of the bottle.”

Holmes was careful to state that Copenhagen needed to find its own solution, however, and that what works in Seattle may not work in Copenhagen.

“The conference has confirmed that we need to find our own plan for Copenhagen,” Mayor Frank Jensen (Socialdemokraterne) said in his closing statements. “We need to end a failed policy and take responsibility. City Hall now needs to take the lead.”

 

 


lauantai 23. maaliskuuta 2013

Pakistanissa hasis ja Islam ovat sopusoinnussa

Kannabis ei vapaudu pelkästään Coloradossa ja Washingtonissa. Konservatiivisessa Karachissa jokaisen kuuluu olla pikkuisen pilvessä. Kadun lakaisija myy hasista sivubisneksenään - sen voi sihauttaa kuuluisan sufipyhimyksen haudalla, eikä kuolemanrangaistuksen pelko enää haittaa.

Ghazi%201Karachissa 1400 vuotta vanha sufipyhimys Abdullah Shah Gazin vaikuttava hautamonumentti kohoaa kukkulalla Arabian meren rannalla. Torstai-iltaisin parrakkaat miehet ja peittävään pukuun pukeutuneet naiset tungeksivat toisistaan erotettuina mausoleumille. Odoteltuaan pitkissä jonoissa pääsevät he vihdoin laskemaan kukkaköynnöksiä ja sirottelemaan kukkien terälehtiä pyhimyksen haudalle hienoilla mosaiikeilla koristellussa salissa.

Abdullah Shah Gazi oli suoraan profeetta Muhammedista polveutuva sufimystikko, joka tunnettiin parantajan kyvyistään. Mausoleumi vetää ihmisiä läheltä ja kaukaa, paikalla on uskonnollisia johtajia lausumassa koraanin säkeitä ja muusikkoryhmiä esittämässä sielukkaita suufilaisia hymnejä.

Tämän syvästi uskonnollisen tapahtuman ympärillä leijuu paksu, kitkeränmakea hasiksen savun aromi.

Temppelin syvennyksissä istuksii perinneasuihin pukeutuneita miesryhmiä jakamassa hasissätkiä ja piippuja vetäen pitkiä hatseja ja passaten edelleen ohikulkeville. Jokainen on tervetullut tähän kommunaaliseen hasisjuhlaan. Miehet puhaltelevat runsaita savupilviä naputellen sormiaan musiikin rytmiin.

Palvojat kokoontuvat yhteen tunteakseen olevansa lähempänä jumalaa ja monet käyttävät tähän myös hasista. Tämä on karachilainen rituaali, joka juontaa juurensa pyhimyksen kuolemaan vuonna 773 ja joka on säilynyt näihin päiviin. Pakistanin tunnetuimmat henkilötkin vierailevat pyhäkössä.

Mausoleumi ei kuitenkaan ole mikään libertaarien kohtauspaikka, vaan Pakistanin sufismin pyhin paikka. Suurin osa naisista on pukeutunut burgaan, joista näkyy vain silmät. Miehet ja naiset eivät saa koskettaa toisiaan julkisesti. Poliisilla on pitkät puiset pamput kaikenlaisen sopimattoman käytöksen lopettamiseksi.

Muslimimaailman mittapuiden mukaan Pakistan on hyvin konservatiivinen maa. Alkoholi on kielletty. Naiset käyttävät yleensä huntua kodin ulkopuolella. Televisiossa sensuroidaan kaikki viattominkin seksin oloinen elokuvista ja sarjoista ennen lähetystä.

Huumeet ovat myös laittomia. Lain mukaan minkä tahansa huumeen myymisestä voi saada elinkautisen ja joissakin harvoissa tapauksissa heimojen vanhimmat ovat vaatineet huumeiden salakuljettajien julkista teloitusta. Karachissa sellaiset rangaistukset ovat harvinaisia.

NirvanaVaikka maan tärkeilevät poliisit noudattavatkin huumelakeja kovia huumeita vastaan, sivuuttavat he usein hasiksen. Kannabis on peräisin täältä ja kaukaisten ja vaikeakulkuisten vuoristoalueiden asukkaat kasvattavat sitä laajalti. Syksyn tuulessa kypsyy tuuheita pensaita, joista kurkottelee paksun kurkun mittaisia kukkalatvoja.

Pakistanin hallitus kielsi huumeet 1980-luvulla, jolloin diktaattori kenraali Zia ul Haq alistui Ronald Reaganin hallinnon painostuksen alla. Zian aikeiden rehellisyydestä ollaan montaa mieltä, koska tiedetään hänen ja hänen lähipiirinsä olleen Pakistanin huumekaupan huipulla. Tutkijat arvioivat, että ennen hänen kuolemaansa lentokoneen maahansyöksyssä vuonna 1988 70% Afganistanin tuottamasta oopiumista rahdattiin Pakistanin kautta. Nyt kaksi vuosikymmentä myöhemmin YK:n arvion mukaan 40% sadosta kulkee Pakistanin kautta.

Hasis on livahtanut valvonnan ohi kansainvälisen huomion seuratessa unikon viljelyä ja heroiinin salakuljetusta. Tosin löytyy poikkeuksiakin. Vuoden alussa poliisi löysi Karachissa ulkomaille tarkoitetun kymmenen tonnin hasiserän.

Hasis on viinimme

Pyhätön seinien sisäpuolella vallitsee omalaatuinen suvaitsevaisuus. Keppejään heiluttelevat poliisit eivät paljoa välitä laittomasta katkusta. Lukuunottamatta satunnaisia ratsioita poliisin ja hasiksen ystävien välillä vallitsee epävirallinen yhteisymmärrys, jota tosin auttaa pieni lahjonta. Yksi poliisi kertoo, että hän voi ansaita torstai-illan aikana kolmen kuukauden palkan.

Joka tapauksessa hasiksen käytön yleisyys tämän merkittävän uskonnollisen pyhätön alueella alleviivaa hasiksen asemaa Pakistanissa. Pyhätön ulkopuolella Karachin asukkaat ovat kyllästyneet ankariin lakeihin. Tuore selvitys huumeiden käytöstä Pakistanissa löysi yli 8 miljoonaa huumeriippuvaista, jotka käyttävät mm. heroiinia ja hasista.

Lähde: Global Post 27.3.2013

Banner


tiistai 19. maaliskuuta 2013

Kannabis parantaa syövän - kunhan se monopolisoidaan ensin

GW Pharmaceuticals -yhtiö on jättänyt patenttihakemuksen syövän hoidosta kasviperäisillä kannabinoideilla samaan aikaan kun Yhdysvaltojen kansallinen syöpäinstituutti julkaisi sivuillaan uusia tutkimustuloksia, jotka vahvistavat aiempia käsityksiä kannabiksen syöpää parantavista ominaisuuksista.

Uutisoimme vuonna Indoor Weed2011, kuinka kannabiksen syöpää parantavista omaisuuksista on saatu lisää näyttöä ja kuinka USA:n liittovaltion syöpäinstituutti (NCI) sensuroi kotisivuillaan julkaistuja mainintoja kannabiksen käytöstä syövän parantamisessa.

Tuolloin liittovaltion närää herätti kohta, jossa todettiin lääkärien voivan määrätä kannabista myös syövän hoitoon, eikä pelkästään oireiden tai syöpähoitojen aiheuttamien haittavaikutusten lievittämiseen. USA:n liittovaltion kannabiskieltopolitiikkaa perustuu sille opille, että kannabiksella ei ole minkäänlaisia lääkinnällisiä vaikutuksia. Tunnetusti Obaman hallinto on käynyt lääkekannabispotilaiden kimppuun aivan yhtä kovalla kädellä kuin aikaisemmatkin presidentit.

Kannabiksen lääkekäytön luokittelusta väännetään USA:ssa kättä oikeudessa ja kongressissa.

Vuoden 2013 tammikuun 17. päivänä NCI:n kannabis ja syöpä -tiedostoa päivitettiin tuoreilla tuloksilla koe-eläin ja kudosviljelmätutkimuksista. Historiaa käsittelevälle sivulle lisättiin lista niistä osavaltioista, joissa kannabista saa laillisesti käyttää lääkkeenä lääkärin luvalla.

Sattumalta maaliskuun 7. päivä USA:n patenttivirasto, US Patent & Trade Office, otti vastaan GW Pharmaceuticals -lääkekehitysyhtiön lääketieteellisen patenttihakemuksen otsikolla "fytokannabinoidit syövän hoidossa" (United States Patent Appilication 20130059018).

Kannabiksen syöpää parantavat ominaisuudet tulivat julki jo vuonna 1975 USA:n liittovaltion kustantamassa tutkimuksessa, jonka tarkoitus oli todistaa kannabiksen haitat. Tutkimus julkaistiin NCI:n julkaisusarjassa (Anticancer activity of cannabinoids. Journal of the National Cancer Institute, Vol. 55, No. 3, September 1975, pp.597-602).

Vuonna 2003 USA:n liittovaltio patentoi kannabiksen antioksidanttina ja hermosoluja suojaavana aineena (Cannabinoids as antioxidants and neuroprotectants, US Patent 6630507).

GW Pharmaceuticals kertoo kotisivuillaan, että "yksi jännittävimmistä ja nopeiten kehittyvistä tutkimusaloista liittyy joidenkin kannabinoidien kykyyn ehkäistä tiettyjen syöpätyyppien ja kasvaimia ruokkivien verisuonien kasvua. Yhä kasvava määrä todistusaineistoa osoittaa kannabinoideilla, mukaan lukien sisäsyntyiset kannabinoidit, olevan syöpää parantavia ominaisuuksia".

Kannabiksen lääkekäytön hyväksyminen näyttää kulkevan suuryhtiöiden sanelemaan tahtiin: GW Pharmaceuticals -yhtiön takana on länsimainen lääketeollisuus eli Bayer, Novartis, Otsuka, Almirall ja Neopharm. Patentin hyväksyminen merkitsisi yhtiön kehittämän Sativex-suusuihkeen käytön laajentamista syövän hoitoon. Tähän asti hyväksytyt käyttökohteet ovat olleet pääasiassa MS-taudin oireiden lievitys.

USA:n huumepolitiikan uskottavuus ja toisaalta tieteellisen tutkimuksen uskottavuus ovat kietoutuneet lääkeyhtiöiden etuihin lääkekannabiksen hyväksymisessä. Potilaan etu näyttää aina jäävän viimeiseksi.

Lähde: NBC News 12.3.2013Global News Wire 12.3.2013 ja Toke Signals 15.3.2013

Banner


Huumepoliittinen komissio: laillistakaa!

Global Commission on Drug Policy (GCDP) piti aluekokouksensa Meksikon pääkaupungissa Meksiko Cityssä 6. - 7.3. Kokouksen teemana oli kansalaisten turvallisuus, huumepolitiikka ja aseiden valvonta. Kokoukseen osallistui valtioiden entisiä päämiehiä, hallitusten ministereitä ja virkamiehiä sekä asiantuntijoita.

CardosoLatinalaisesta Amerikasta on tullut kansalaisten turvallisuutta ja huumepolitiikkaa käsittelevän keskustelun keskus ja kokous keskittyi tämän muutoksen käsittelemiseen. Tavoitteena oli rakentaa "myönteinen toimenpidelista alueen asukkaiden turvallisuuden kohentamiseksi". Brasilian entinen presidentti Fernando Henrique Cardoso toimi kokouksen puheenjohtajana.

"Uusi lähestymistapa on suunnitella tasapainotettu ja tehokas politiikka, joka sopii kunkin maan omaan kulttuuriin ja tukee kansalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta. Parin viime vuoden aikana keskustelua tukahduttaneet tabut on saatu rikottua ja huumepolitiikan vaihtoehdot on saatu esille ja nyt on tullut aika kehittää niitä ja luoda myönteinen toimenpidelista", Cardoso selitti tiedotusvälineille.

Kuluneiden parin vuoden aikana ryhmä Latinalainen Amerikan maita on nostanut huumepoliittisen keskustelun kansainväliselle tasolle haastaen kansainvälisen yhteisön pohtimaan kansainvälistä huumevalvontajärjestelmää uudesta näkökulmasta. Kolumbiassa, Meksikossa, Guatemalassa, Brasiliassa, Boliviassa, Uruguayssa sekä Keski-Amerikan valtioissa on saatu jo aikaan poliittisia ja lainsäädännöllisiä uudistuksia.

Ruma totuus huumesodasta

GCDP:n jäsenet Brasilian entinen presidentti Fernando Henrique Cardoso ja Sveitsin entinen presidentti Ruth Dreifuss julkaisivat New York Timesissa kannanoton YK:n huumevalvontakomission, CND:n, kokouksen alla. Cardoso ja Dreifuss nostavat esille huumesodan aiheuttamat laajat systemaattiset ihmisoikeusloukkaukset ja -rikokset:

"Tarkastelkaa pelkkiä numeroita: satoja tuhansia ihmisiä on suljettu keskitysleireille, missä he joutuvat väkivaltaisten rangaistusten kohteeksi. Miljoonia ihmisiä on vankiloissa. Satoja hirtetään, ammutaan tai teloitetaan muuten. Kymmeniä tuhansia joutuu hallituksen joukkojen tai muiden joukkioiden murhaamiksi. Kymmeniä tuhansia pahoinpidellään ja kidutetaan tietojen saamiseksi tai käytetään hyväksi hallituksen perustamissa tai yksityisissä "hoitolaitoksissa". Miljoonat jäävät ilman elämälle välttämättömiä lääkkeitä. Nämä ovat hälyttäviä lukuja, mutta kampanjat näiden esille tuomiseksi ovat edenneet hitaasti ja täm on saanut liian vähän huomiota valtavirran ihmisoikeusliikkeeltä.

Kun ihmisiltä viedään ihmisarvo niin tiedämme kokemuksesta, että heidän kaltoinkohtelu lisääntyy. Tiedämme myös, että jos vain muutama ihminen välittää tästä asiasta, emme kykene puuttumaan ihmisten väärinkäytöksiin.

YK:n kansainvälinen huumevalvontalautakunta, INCB, kieltäytyy tuomitsemasta huumevalvonnan nimissä tehtyjä kidutuksia ja muita hirmutekoja väittäen, ettei sillä ole valtuuksia siihen. Tämä on järkyttävää ja ristiriitaista: INCB:n tehtävä on nimenomaan kansainvälisten huumevalvontasopimusten noudattamisen valvominen.

Viime vuonna YK:n kidutuksen vastainen komitea ei kaikesta todistusaineistosta huolimatta tuominnut Venäjällä tapahtuvaa huumeiden käyttäjien laajamittaista kaltoin kohtelua. Venäjällä on tavallista tunkea suuri joukko huumeiden käyttäjiä yhteen selliin surkeisiin olosuhteisiin vailla riittävää ravintoa ja sitoa heitä kiinni sänkyyn jopa 24 tunniksi. Häiriköiksi leimattuja huumataan haloperidolilla, mikä aiheuttaa kramppeja ja kipuja minkä lisäksi heitä kidutetaan ja hakataan tunnustusten saamiseksi. Terveydenhoidon pyytämisestä seuraa lisää pahoinpitelyä.

Hyväksyessään tällaiset väärinkäytökset jatkaa Venäjän hallitus opioidien korvaushoitojen kieltämistä opiaattien ruiskukäyttäjiltä, mikä ruokkii HIV-epidemiaa ja lisää yliannosten riskiä.

Incb ThaiIhmisoikeusneuvostolle lähettämässään tuoreessa raportissa YK:n kidutuksen erikoisraportoija tuomitsee Aasian maiden huumeiden käyttäjille tarkoitetuissa keskitysleireissä tapahtuvat väärinkäytökset ja vaatii ne suljettaviksi. Mutta nyt tarvitaan lisää huomiota tälle asialle. Aivan kuten tällä hetkellä terrorismin vastaista sotaa arvostellaan sen aiheuttamien ihmisoikeusrikosten näkökulmasta, niin myös huumevalvontaa pitää pystyä arvostelemaan ihmisoikeuksien näkökulmasta. Meidän pitää tiedostaa se, että huumesodan aiheuttamat ihmisoikeusrikokset ovat levinneet laajalle ja lisäksi se, että ne ovat systemaattisia. Ihmisoikeusrikokset ovat väistämätön seuraus hallituksien toimenpiteistä näiden asettaessa ihmisiä alistavia ja täysin epärealistisia tavoitteita yleisesti saatavilla olevien aineiden tarjonnan ja kysynnän eliminoimiseksi osoittaen nollatoleranssia inhimillistä käyttäytymistä vastaan.

Systemaattinen ongelma vaatii systemaattisen muutoksen. YK:ssa järjestetään vuonna 2016 huumepolitiikan erityisyleisistunto. Siitä tulee tilaisuus tarkastella huumevalvontajärjestelmää uudestaan. Tällä kertaa ihmisoikeudet pitää asettaa etusijalle. Vuotta 2016 ja tätä tärkeää uudelleentarkastelua kohti mentäessä ihmisoikeusliikkeen tulee ottaa johtava asema huumesodan lopettamisessa ja sellaisten huumepolitiikan muotojen kehittämisessä, jotka edistävät eivätkä heikennä ihmisoikeuksia.

GCDP neuvoo USA:n hallitusta laillistamaan

GCDP:n mukaan USA:n hallinnon epäjohdonmukaisuus kannabista kohtaan osoittaa amerikkalaisten mielipiteiden olevan muuttumassa samalla kun USA jatkaa Latinalaisen Amerikan valtioiden painostamista tiukkaan huumelakien täytäntöönpanoon.

Latinalaisen Amerikan maissa tämä aiheuttaa sekaannusta ja raivoa väkivallan riivatessa niitä samalla kun USA:ssa otetaan käyttöön yhä löysempiä lakeja kannabista kohtaan.

"Kannabiksen laillistamisaloitteista vallitsee täysi hiljaisuus USA:n hallinnossa, oikeusministeriössä, tiedotusvälineissä ja puolueiden sisällä", kertoo Kolumbian entinen presidentti César Gaviria.

Gaviria johti Amerikan valtioiden organisaatiota OAS:ia vuosina 1994 - 2004. Hänen mukaansa Meksiko ja muut valtiot hämmästelevät kuilua USA:n liittovaltion lainsäädännön ja yleisön muuttuvien asenteiden välillä sekä osavaltioiden intoa sallia lääkekäyttö tai peräti laillistaa kannabis.

"Meksikolla on oikeus ja jopa velvollisuus pyytää USA:ta arvioimaan politiikkaansa ja johtaa tätä keskustelua. Mutta siellä vältellään kaikkea keskustelua ja väittelyä tästä aiheesta", Gaviria sanoo.

GCDP:n puheenjohtaja Henrique Cardoso kertoo Latinalaisen Amerikan hallitusten huomanneen suuria ristiriitoja USA:n eri hallinnon alojen kesken huumepoliisin, DEA:n, painostaessa sellaista huumeiden vastaista agendaa, jota USA:n suuri yleisö ei enää kannata.

"DEA on enemmän ulkomaanvirasto kuin USA:ta varten suuntautunut virasto. USA:ssa liberalisoidaan kannabis, mutta ulkomailta vaaditaan tiukkaa kontrollia", Cardoso kommentoi.

Gaviria, Cardoso ja Dreifuss kiistivät YK:n huumevalvontalautakunnan, INCB:n varoituksen siitä, että USA ajatuisi ristiriitaan kansainvälisten sopimusten kanssa, jos liittovaltio sallii Coloradon ja Washingtonin laillistaa kannabis.

"Kansainvälisiä sopimuksia ei noudateta tälläkään hetkellä. Mitä on tapahtunut Portugalissa, Sveitsissä ja Hollannissa? Eivät ne noudata noita sopimuksia", Cardoso tähdentää.

Keskustelu kansainvälisen huumepolitiikan vaihtoehtoisten keinojen sallimisesta on saavuttamassa laajaa vastakaikua. Viime vuonna kuusi Latinalaisen Amerikan valtiota pyysi YK:n pääsihteeriä Ban Ki-moonia järjestämään erityisyleiskokouksen vuonna 2016 kansainvälisen huumepolitiikan muuttamisesta.

Lähde: New York Times 10.3.2013GCDP 7.3.2013Toke Signals 4.3.2013 ja Sacramento Bee 9.3.2013

GCDP:n raportit: http://www.globalcommissionondrugs.org/reports/
GCDP Facebookissa: https://www.facebook.com/globalcommissionondrugs
GCDP Twitterissä: https://twitter.com/globalcdp

Banner


lauantai 16. maaliskuuta 2013

Huumesotateollisuus iskee takaisin

Laillistamisbuumin edetessä maailmalla on ollut vain ajan kysymys milloin huumesotateollisuus iskee takaisin. Kansainvälinen huumesotateollisuus ja huumetestiteollisuus käynnistivät samanaikaisen hyökkäyksen INCB:n ja entisten DEA:n johtajien kampanjoidessa USA:n osavaltioiden laillistamispäätöksiä vastaan.

Colorado64YK:n huumekomission kokouksen alla kansainvälinen huumevalvontalautakunta, INCB, kävi odotettuun hyökkäykseen kannabiksen laillistaneita USA:n osavaltioita Coloradoa ja Washingtonia vastaan. INCB:n tuoreen raportin mukaan näiden osavaltioiden ratkaisu loukkaa kansainvälisiä huumesopimuksia, varsinkin vuoden 1961 huumausaineyleissopimusta.

INCB:n presidentti Raymond Yans sanoi raportin lehdistötilaisuudessa myös Massachusettsin päätöksen laillistaa lääkekannabiksen käyttö 18. USA:n osavaltiona loukkaavan näitä sopimuksia.

INCB varoitti USA:n hallitusta yleisemminkin lääkekannabiksesta. INCB:n mukaan se on sallittu joissakin USA:n osavaltioissa "täysin sopimattomasti ja sopimusten vastaisesti".

Yans kertoi USA:n oikeusministerin kuitenkin vakuuttaneen, että liittovaltion lait kannabiksen kasvatusta ja hallussapitoa vastaan pysyvät voimassa.

DEA ja huumetestibisnes

Yhdeksän entistä USA:n huumepoliisin, DEA:n, johtajaa aloitti lobbaamisen kannabiksen laillistamista vastaan vetoamalla USA:n oikeusministeriin Eric Holderiin, että tämä haastaisi Coloradon ja Washingtonin oikeuteen kannabiksen laillistamispäätösten toteuttamisen estämiseksi.

Entiset DEA:n johtajat Peter Bensinger, John Bartels, Robert Bonner, Thomas Constantine, Asa Hutchinson, John Lawn, Donnie Marshall ja Francis Mullen julkaisivat oikeusministerille avoimen kirjeen, joka jaettiin myös tiedotusvälineille.

"Liittovaltion lainsäädännön ensisijaisuus osavaltioiden lainsäädännön yli huumausaineasioissa ei ole kyseenalainen. On lähinnä raivostuttavaa, ettei liittovaltio ole vielä haastanut osavaltioita oikeuteen", jyrisi Bensinger kaivaten vanhoja hyviä aikoja, jolloin hänen tuomioillaan oli joku painoarvo.

Jätettyään DEA:n perusti Bensinger yhdessä entisen huumetsaarin Robert Dupontin kanssa huumetestiyrityksen Bensinger DuPont Associates, joka suunnittelee ja toteuttaa suuryritysten huumetestausohjelmia.

Robert DuPont on puolestaan kansainvälisten huumehaukkojen viimeisen linnakkeen World Federation Against Drugs, WFAD:n, pääideologi. Bensinger ja DuPont ovat perustaneet myös huumetestien lobbausryhmän Drug & Alcohol Industry Testing Association, joka mm. sai painostettua läpi vuoden 2008 Drug Testing Integrity Act -lain, jolla kiellettiin kaikki huumetestejä huijaavat tuotteet.

Bensinger, DuPont ja heidän edustamansa ryhmät ovat vain yksi osa siitä teollisuudesta, joka pitää epäonnistunutta huumesotaa pystyssä ajaessaan omia kaupallisia etujaan välittämättä demokratian perussäännöistä tai ihmisoikeuksista.

Lisäksi näillä ihmisillä on ajettavaan oman maineensa puolustaminen. Heille tulee käymään samalla tavalla kuin 1920- ja 1930-luvuilla alkoholin kieltolakia toteuttaneille ihmisille ja siksi he yrittävät puolustaa omaa uraansa ja saavutuksiaan.

INCB uskottavuus murentunut

INCB on YK:n huumesopimusten noudattamista valvomaan perustettu asiantuntijalautakunta. YK:n toimielimenä sen pitäisi noudattaa YK:n yleisiä periaatteita toiminnassaan, kuten ihmisoikeuksien kunnioitusta ja ihmisoikeussopimuksien noudattamista. Huumesopimusten noudattamisen tulee perustua näiden yleisempien periaatteiden ja sopimuksien noudattamiseen.

DeathsentenceTästä on vastikään keskusteltu myös kansainvälisen huumevalvonnan keskuudessa, mutta INCB jatkaa pahamaineista ihmisoikeuksista piittaamatonta politiikkaansa.

Syyskuussa 2012 INCB:n vieraillessa Saudi-Arabiassa teloitti sen hallitus yhden huumerikoksesta tuomitun katkaisemalla tämän kaulan miekalla. INCB ei reagoinut siihen mitenkään, eikä sen vuosiraportista löytynyt mitään mainintaa tapahtuneesta. Teloitukset ovat niin julkisia, että hallitus kertoo niistä lehdistötiedotteissaan.

Vähintään 1000 ihmistä teloitetaan vuosittain huumerikoksista mm. Kiinassa, Iranissa ja Saudi-Arabiassa. INCB ei sanallakaan puutu näihin tekoihin, kuten se ei myöskään puuttunut vuonna 2003 Thaimaassa käytyyn huumesotaan, jossa tapettiin arviolta 2500 ihmistä ilman mitään oikeudenkäyntejä. INCB:n raportissa kiiteltiin sitä, että hallituksen kampanja oli vähentänyt amfetamiinin käyttöä Thaimaassa.

Thai

Sen sijaan vuonna 2012 INCB käytti koko arvovaltaansa tuomitessaan Bolivian ratkaisun laillistaa perinteinen kokapensaan lehden käyttö ja liittyä YK:n huumesopimukseen uudestaan. YK:n äänestyksessä Bolivian uudelleenliittymisestä vain 15 valtiota vastusti sitä ja ainoastaan Ruotsi samalla perusteella, mihin INCB nyt vetoaa. INCB:n mielestä tämä Bolivian kannan hyväksyminen "on vastoin vuoden 1961 sopimuksen perustarkoitusta ja henkeä".

INCB vetäytyy ihmisoikeuksien puolustamisesta mandaattiinsa vedoten, mutta sen sijaan se propagoi lasten oikeuksien julistusta, jonka kansainvälisten huumehaukkojen viimeinen linnake WFAD on myös ottanut keppihevosekseen huumesodan jatkamiseksi.

INCB järjestää WFAD:n kanssa yhteistyössä Tukholmassa pidettäviä Maailman huumefoorumi -kokouksia, johon ottaa osaa Ruotsin ohella enää Italia, Venäjä, Britannia ja USA. Ihmetystä herättää lähinnä se, miksei kokoukseen kutsuttu Iranin presidenttiä, josta on tullut INCB:n ja huumesotalobbyn tärkeä liittolainen? Olisiko se herättänyt liikaa tiedotusvälineiden kiinnostusta näiden huumesodan huijareiden bisneksiin?

INCB on perustamisasiakirjansa mukaan puolueeton asiantuntijaelin, mutta sen toiminta on kaikkea muuta kuin puolueetonta ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa.

INCB:n ja WFAD:n käsittämätön ihmisoikeuspolitiikka asettaa valheellisella ja vaarallisella tavalla ihmisoikeudet ja lapsen oikeudet vastakkain. INCB ja WFAD puolustavat ihmisoikeusrikoksia, eli ihmisten tappamista "sopimusten hengen ylläpitämisellä". Siksi moni asiantuntija kutsuu kansainvälistä huumevalvontajärjestelmää huumesotakirkoksi. Järjellä ei ole ollut ikinä mitään tekemistä kansainvälisen huumevalvonnan kanssa.

Lähde: LSE 8.3.2013Guardian 5.3.2013US News 8.3.2013Tokesignals 6.3.2013 ja INCB 2012 raportti


torstai 14. maaliskuuta 2013

Kööpenhamina suunnittelee kannabiksen tuontia USA:sta

Viime vuonna Tanskan hallitus tyrmäsi Kööpenhaminan kaupungin ehdotuksen kokeilla kannabiksen valvottua myyntiä ja kauppaa määräaikaisesti. Kööpenhaminalla on nyt toinen suunnitelma: kaupunki haluaa tuoda kannabista sen laillistaneista USA:n osavaltioista Coloradosta ja Washingtonista.

MikkelVaikka kannabis onkin nyt laillistettu näissä osavaltioissa, on sen viennille Kööpenhaminaan vielä monia esteitä.

Alustavien suunnitelmien mukaan Kööpenhamina ehdottaa kolme vuotta kestävää kokeilujaksoa sillä perusteella, että "kannabiksen laillinen myynti vähentää jengirikollisuutta, sallii käytön ehkäisyn ja parantaa kannabiksen käyttäjien elämän laatua".

Kööpenhaminan sosiaaliasioista vastaava varakaupunginjohtaja Mikkel Warming:

"Jos kolmen vuoden kokeilu saa luvan, on tärkeää toimia mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, joten etsimme maailmalta paikkaa, mistä voisimme tuoda kannabista. Olemme seuranneet Coloradon ja Washingtonin tilannetta, mutta myös Britanniaa, missä tuotetaan valtion valvomana kannabista lääkinnällisiin tarkoituksiin."

Warmingin mukaan kannabiksen kielto on epäonnistunut ja nyt on aika kokeilla jotakin aivan muuta.

"Tiedämme, että kansainväliset sopimukset säätelevät asiaa, mutta tiedämme tämän olevan mahdollista."

Hän kertoo, kuinka heroiinin tuotanto on myös laitonta, mutta silti Tanska pystyy tuomaan laillisesti ruiskuhuoneissa käytettävän heroiinin.

"USA:n osavaltiot Colorado ja Washington laillistivat juuri kannabiksen viihdekäyttöön, joten on järkevää tutkia heidän kokemuksiaan ja mahdollisuutta tuoda sitä heiltä".

Warming kertoo, ettei kannabiksen tuonnin käytännön järjestelyistä eikä sen laillisuudesta ole ollut keskusteluja osavaltioiden virkamiesten kanssa, mutta Seattlen kaupungin asianajaja Peter Holmes oli juuri vierailulla Kööpenhaminassa esiintyen asiaa käsittelevässä konferenssissa.

"Olisi ollut outoa olla käsittelemättä asiaa Holmesin vieraillessa Kööpenhaminassa", Warming kommentoi.

Hän jatkoi myös, että Kööpenhamina tulee ottamaan yhteyttä liittovaltion viranomaisiin jos se päätyy johonkin yhteistyöhön Coloradon ja Washingtonin kanssa.

"On erinomaisen tärkeää, että tuotanto ja vienti ovat laillisia kaikilla tasoilla", Warming sanoi lisäten, että vaikka kannabis onkin laitonta USA:n liittovaltion tasolla, uskoo hän ratkaisun olevan löydettävissä.

"Se on mahdollista, jos USA:sta löytyy poliittista tahtoa."

Warmingin mielestä kannabiksen laillistaminen on järkevä ajatus.

"Tämä perustuu maalaisjärkeen. Paikallispoliitikkoina olemme lähempänä arkipäivän todellisuutta. Kannabiksen kieltolaki on epäonnistunut. Sitä saa nykyään joka paikasta, siihen on voitu sekoittaa kovia huumeita ja sen kauppa ruokkii rikollisuutta."

"Jos saamme toteuttaa kokeilun, joka kestää kolme vuotta, kokeilemme sitä ja sitten me saamme tulokset. Jos se onnistuu, aiomme pyrkiä pysyvään laillistamiseen Kööpenhaminassa ja koko Tanskassa."

Kannabiksen laillisen hankkimisen lisäksi on pohdittava myös muita yksityiskohtia, kuten keiden sallitaan ostaa kannabista kaupungin myymälöistä. Warming sanoo, että huumeturismin estämisen takia ainoastaan Tanskan yli 18-vuotiaat kansalaiset saisivat ostaa niistä. Tai sitten myynti rajoitettaisiin suur-Kööpenhaminan alueen asukkaille tai vain itse Kööpenhaminan keskustan asukkaille.

Lähde: Copenhagen Post 12.3.2013

HCLU:n tekemä Warmingin haastattelu suomenkielisellä tekstityksellä viime vuodelta:

Banner


keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Laillistaminen alkaa kuumottaa huumevirkamiehiämme

Legitiimiksi puheenaiheeksi kansainvälisesti noussut kannabiksen laillistaminen on saanut aikaan ristiriitaisia reaktiota huumeiden vastaisissa järjestöissä ja virkamiehistössä. THL:n erikoissuunnittelija Elina Kotovirta innostui 10.2.2013 Aamulehden ja Turun Sanomien yhteisjutussa filosofoimaan rikollisen ja kotikasvatetun kannabiksen välisistä suhteista.

LampolamppuKotovirran mukaan "laillistaminen ei kannata, jos pimeiltä markkinoilta pilveä saa edelleen halvemmalla kuin kotiviljelmistä".

Samaa asenteellisuuden aiheuttamaa älämölöä näkyy THL:n viimeisimmässä raportissa, jonka julkaisusta kertovassa tiedotteessa lukee: "Kannabiksen käyttö oli yleisin hoitoon hakeutumisen syy niillä, jotka eivät käyttäneet opioideja. Nuoret hakeutuivat hoitoon ensisijaisesti kannabiksen vuoksi."

Tämä kohta nostettiin uutiseksi useassa tiedotusvälineessä, vaikka raportin tiedoista pystyy laskemaan, että noin 3,6 % huumehoitoon hakeutuneista oli ainoastaan kannabiksen käyttäjiä. Hoitoonhakeutumisen syitä ei eritellä ja lisäksi alkoholin takia hoitoon joutuneet nuoret eivät edes kuulu tähän raporttiin, koska kyseessä on huumeraportti!

Suomalainen huumeongelma on sekakäyttö, mikä haastaa Suomessa pyhän jaottelun huume- ja alkoholitutkimukseen sekä huume- ja alkoholipolitiikkaan. Huumepolitiikan järjettömyys ei piile enää kannabiksen laittomuudessa, vaan uusissa ns. muuntohuumeissa.

Ne ovat kieltolain kukkasia, joille dogmaattinen huumeiden "valvontakoneisto" luo markkinarakoja. Maamme ylin huumevirkamies Tapani Sarvanti on päätynyt HS:ssa 6.2.2013 julkaistussa uutisessa samaan - hänen kun pitäisi luokitella yhä uusia markkinoille tunkevia muuntohuumeita.

"Kaikki alkavat kypsyä tähän", luonnehtii sosiaalineuvos Tapani Sarvanti STM:stä. Hän muistuttaa, etteivät muuntohuumeet ainakaan toistaiseksi ole kovin laaja uhka kansanterveydelle.

"Viisaampaa olisi rajoittaa alkoholimainontaa kuin juosta yksittäisten aineiden perässä."

Näkyykö Suomessa huumesodan "strategista vetäytymistä"?

Laillistamisen häämöttäessä horisontissa ovat USA:n kannabiksen vastaiset piirit järjestäytymässä mm. Project SAM:n ympärille. Strateginen vetäytyminen tarkoittaa yritystä pitää kannabis laittomana kohtelemalla käyttäjiä hieman hellemmin. Tämä strategia sallii kuitenkin kansainvälisen rikollisuuden hallita markkinoita. Huumesota synnyttää outoja liittolaisuuksia.

Viime vuonna YAD, nuoret huumeita vastaan -järjestö, yllätti vaatimalla siirtymistä sakotuksesta huomautuskäytäntöön kannabiksen käyttörikoksien kohdalla kampanjallaan 'Myssy pois silmiltä'. Esitteessään YAD kertoo suoraan projektinsa olevan vaihtoehtona dekriminalisoinnille tai laajemmalle laillistamiselle.

YLE radio esitti 17.1.2013 keskustelun "Koska huumeet laillistetaan?" Ohjelmassa olivat vieraina ex-syyttäjä ja IHRY:n pitkäaikainen strategi Ritva Santavuori sekä humaania päihdepolitiikkaa ajava Kimmo Wilska. Ohjelmassa esiintynyt Ritva Santavuori kuulosti korjanneen käsityksiään. Humaania päihdepolitiikkaa yhdistyksen puheenjohtajan Kimmo Wilskan kanssa käydyssä keskustelussa hän kertoi alkaneensa kannattaa kannabiksen lääkekäyttöä ja oli valmis hyväksymään käytön dekriminalisoinnin, "koska ei siitä tällä hetkelläkään rangaista".

Santavuori kiersi ongelman poliisin ylimitoitetuista kannabisoperaatioista kotikasvatusta vastaan sekä pidätykset ja kotietsinnät pelkkien taskusta löytyneiden pienten kannabismäärien tai koiran merkkaamisen takia. Samoin Santavuori korosti sitä, että kannabis on kielletty siksi, että se haitallista. Laillistajien kanta kun on ollut jo vuosikymmeniä se, että kannabis on haitallista, koska se on laitonta.

Tämä tiivistää hyvin, mistä huumehaukkojen strategisessa vetäytymisessä on kysymys: kierretään kieltolakiin kohdistuva kritiikki ja annetaan myönnytyksiä jotta voitaisiin säilyttää vallitseva tilanne. Dekriminalisoinnilla ja depenalisoinnilla voidaan hidastaa laillistamiskehitystä.

Suomalainen kaksijakoinen päihdepolitiikka, alkoholin salliminen ja kannabiksen käytöstä rankaiseminen, ei ole ihmisoikeuksien näkökulmasta perusteltavissa: ketään ihmistä ei saa rangaista pelkän päihdevalinnan takia.


Uruguay: kannabiksen laillistaminen etenee

Uruguayn sisäministeri Eduardo Bonomi kertoi vierailullaan Meksikossa, että Uruguayn hanke laillistaa kannabis etenee suunnitellusti. Hänen mielestään nyt on tullut aika alkaa soveltaa uudenlaisia huumeiden vastaisia politiikan muotoja, kuten kannabiksen laillistamista, joilla vähennetään väkivaltaa.

Bonomi"Huumesota on epäonnistunut ja meidän täytyy löytää uusia keinoja", Bonomi kertoi tiedotusvälineille.

Sisäministeri Bonomi osallistui Global Commission on Drug Policy -järjestön Meksikossa järjestämään Citizens Safety, Drug Policy and Arms Control -seminaariin

Uruguayn presidentti Jose Mujica antoi maan kongressille lakialoitteen kannabiksen laillistamiseksi ja sen tuotannon, jakelun sekä myynnin valvomiseksi hallituksen toimesta.

Bonomi kertoi, että Uruguayn hallituksen mukaan laillistaminen voisi toimia myös muualla. Huumeiden laillistaminen auttaisi Latinalaisen Amerikan maita vähentämään monissa maissa lisääntynyttä väkivaltaa.

Uruguayn hallituksen strategia on kannabiksen saamisen helpottaminen samalla kun kovien aineiden, kuten kokapastan, myymisestä rangaistaisiin ankarammin. Kokapasta tuli Uruguayn huumemarkkinoille vuonna 2002 aiheuttaen väkivallan ja ryöstöjen aallon.

ähde: Global Post 7.3.2013


maanantai 11. maaliskuuta 2013

Italiaan uusi vapaamielinen lääkekannabislaki

Italian liittovaltion terveysministeri esitteli 23.1. asetuksen, jolla vahvistetaan kasvipohjaisten kannabislääkkeiden asema Italian lainsäädännössä. Näihin lääkkeisiin sisältyvät jatkossa erilaiset yrttivalmisteet, uutteet ja tinktuurat.

Vuonna 2012 Toscanan, Ligurian, Veneton and Friuli Venezia Giulian maakuntien parlamentit hyväksyivät laajan poliittisen tuen saattelemana samanlaiset lait, joilla mahdollistettiin luonnollisten ja synteettisten kannabinoidilääkkeiden käyttö. Näitä lääkkeitä aiotaan jakaa paikallisten terveydenhoitojärjestelmien kautta sairaaloista potilaille ilmaiseksi. Tällä hetkellä Italiassa keskustellaan siitä, kuinka paikallisia lainsäädäntöjä tulisi soveltaa sekä mihin tauteihin ja vaivoihin näitä lääkkeitä voidaan hyödyntää.

Kansanedustaja Rita Bernardinista johtava kannabisaktivisti

RitaItalian radikaalipuolue järjesti viime vuoden marraskuussa mielenosoituksen parlamenttitalon edessä Roomassa vaatien lääkekannabiksen kasvatuksen dekriminalisointia.

Puolueen kansanedustaja Rita Bernardini kantoi kasvattamaansa kannabiskasvia ja jakoi siitä "näytteitä".

"Sain paljon hyviä neuvoja lannoituksesta, oikeasta valaistuksesta... ja tulokset ovat olleet loistavia", kansanedustaja Bernardini kertoi toimittajille.

Mielenosoitus kulki nimellä Cannabis: Italy calling the U.S., koska mielensoitusta edeltävänä tiistaina USA:n kahden osavaltion asukkaat olivat äänestäneet kannabiksen laillistamisen puolesta.

Kannabisklubi avattiin Italiassa

Italiassa perustettiin maan ensimmäinen kannabisklubi 29.1. kahden MS-tautia sairastavan potilaan avattua Pian Tiamo -nimisen sosiaalisen kannabisklubin Racalen kaupungissa Puglian maakunnassa Etelä-Italiassa.

Andrea Trisciuoglio ja Lucia Spiri perustivat klubin yhteistyössä Racalen kaupungin pormestarin Donato Metallon, kansanedustaja Rita Bernardinin, Mina Welbyn ja Don Andrea Gallon tukemana ja avustamana.

Klubin perustajat kertovat hankkeestaan lehdistötiedotteessa:

"Me kärsimme MS-taudista ja hoidamme sen aiheuttamia oireita kannabiksella. Perustamme vuonna 2013 Italian ensimmäisen kannabisklubin Racalen kaupungissa potilaiden tueksi. Joka päivä tuhannet potilaat joutuvat ostamaan kannabista joltakin rikollisorganisaatiolta kärsimyksiensä lievittämiseksi, mistä voi seurata kaikkien hyvin tuntemia katastrofaalisia seurauksia. Ainoa vaihtoehto on kasvattaa kannabista itse, mutta vain harva valtio sallii tämän kasvin kasvattamisen tai käyttämisen. Kannabisklubin perustaminen merkitsee huomion kiinnittämistä niitä ihmisiä kohtaan, jotka kärsivät sairauksista ja joita kannabis voisi auttaa."

Racalen kaupungin pormestari Donato Metallo kertoi: "Tämän aloitteen isännöinti maakunnassamme johtuu inhimillisestä, eikä institutionaalisesta tietoisuudesta. Olen ylpeä saadessani toivottaa tämä klubi tervetulleeksi ja olen täysin samaa mieltä tämän aloitteen tekijöiden kanssa. Vaikka tämä voi näyttää riskin ottamiselta joidenkin mielestä, pidän tätä rohkeuden osoituksena ja demokratiaa edistävänä."

Pormestari Donato Metallo aikoo hankkia klubin jäsenille pellon, missä voi kasvattaa lääkekannabista. Potilaat ovat saaneet käyttää kannabista lääkkeeksi Puglian maakunnassa jo aiemmin, mutta koska lääke tuodaan toistaiseksi Hollannista, on sitä joutunut välillä odottamaan ja sen hinta on muodostunut korkeaksi.

Lähde: ACMED 24.2.2013, Sud Italia News 31.1.2013, Cannabis Cures Cancer 29.1.2013 ja UPI 9.11.2012

CNN kannabiksen kasvatuksesta Italiassa, mukana myös Rita Bernardini:

Rita Bernardini istuttaa kannabiksen siemenen julkisessa tilaisuudessa:

Banner


torstai 7. maaliskuuta 2013

USA:n kongressissa lakialoite kannabiksen lääkeluokituksen muuttamiseksi

Yhdysvalloissa puoluerajat ylittävä ryhmä kongressiedustajia esitteli lakialoitteen kannabiksen uudelleenluokittelemiseksi ja lääkinnällisen käytön sallimiseksi. Lakialoitteessa esitetään myös osavaltioiden kannabiksen käytön sallivien lakien hyväksymistä liittovaltion tuomioistuimissa käytävissä kannabisoikeudenkäynneissä.

Rtr34j7qYli 12 kongressiedustajaa molemmista puolueista esitteli kongressille lakialoitteen "osavaltioiden lääkekannabispotilaiden suojelemiseksi". Sen mukaan kannabis luokitellaan uudelleen sen lääketieteellisen käytön perusteella ja osavaltioiden sallitaan säätää omia lakejaan tuotantoa ja myyntiä varten ilman että liittovaltio enää puuttuisi siihen.

Toisen lakialoitteen, Truth in Trials Act, mukaan liittovaltion oikeuslaitoksessa kannabiksesta syytetyn sallittaisiin käyttää osavaltion lainsäädäntöä puolustuksessaan. Tämä oikeus on ollut tähän asti kielletty.

Samalla lakipaketilla poistettaisiin myös lääkekannabiksen tutkimuksen tiukat rajoitukset. Tällä hetkellä liittovaltion huumetutkimuskeskus, National Institute on Drug Abuse (NIDA), päättää kannabiksen tutkimuksesta ja se on vuosikymmeniä antanut lupia kannabiksen tutkimukseen vain sen haittojen, eikä lääkinnällisten ominaisuuksien tutkimiseksi.

Tämä lakialoite esiteltiin vain pari viikkoa sen jälkeen kun liittovaltion vetoomustuomioistuin jatkoi USA:n huumepoliisin mandaattia päättää kannabiksen lääkekäytöstä.

Samoin pari viikkoa sitten USA:n kongressin demokraattien edustajat Jared Polis Coloradosta ja Earl Blumenauer Oregonista toivat käsittelyyn historialliset lakialoitteet kannabiksen tuotannon ja myynnin laillistamiseksi aikuisille ihmisille niissä osavaltioissa, joissa sen käyttö on laillistettu.

Kannabis ja säieteoria

Kannabiksen lääkeluokituksen muuttamista USA:n huumelaissa ajava kansalaisliike Americans for Safe Access järjestää helmikuun lopussa konferenssin kannabiksen lääkekäytöstä USA:n pääkaupungissa Washington D.C:ssä. Mukana on poliitikkojen ja aktivistien lisäksi säieteorian kehittäjä, teoreettisen fysiikan professori John Schwarz.

SchwarzTämä tulee olemaan John Schwarzin ensimmäinen kerta kun hän puolustaa julkisesti kannabiksen lääkekäyttöä. Hän tuli viime vuonna julkisuuteen julkaistessaan Huffington Postissa vetoomuksen lääkekannabista käyttävien potilaiden turvallisuuden puolesta.

"En yleensä kommentoi lääketieteen alaan kuuluvia asioita, koska olen fyysikko, enkä lääkäri. Mutta en enää voi vaieta, koska perheeseeni ja ammattikuntaani kuuluvat ihmiset ovat vaarassa joutua liittovaltion pidättämiksi pelkästään noudattaessaan lääkärin heille antamia suosituksia."

Hänen vaimonsa Patricia Schwarz, joka on myös fysiikan tohtori, käyttää lääkekannabista hänellä vuonna 1995 diagnosoidun sairauden aiheuttamien kiputilojen hallintaan.

"Me elämme tieteelliseen näyttöön perustuvassa yhteiskunnassa. Miksi sitten tieteellinen tutkimus ei aiheuta toimenpiteitä tässä asiassa?"

"He käsittelevät tiedettä väärin aivan sen perusteita myöten. Näin ei pitäisi toimia tieteelliseen näyttöön perustuvassa yhteiskunnassa. Me emme elä nyt sellaisessa yhteiskunnassa, jollaisen me haluaisimme sen olevan."

Patricia Schwarz näkee yhtäläisyyksiä lääkekannabiksen ja ilmastonmuutostutkimuksen välillä. Tiedemiesten ylivoimainen enemmistö on samaa mieltä ilmastonmuutoksesta ja sen mekanismeista, mutta kieltäjien joukko on julkisuudessa onnistunut kyseenalaistamaan kiistämättömän todistusaineiston.

"Tiede on totuuden etsimistä, eikä itsetyytyväisyyden tai moraalisen johtajuuden tavoittelua. Poliittisten silmälappujen asettaminen tieteelle on tie kohti varmaa tuhoa. Maailman todellisuus paljastuu ihmisille vaikka kuinka yrittäisit valehdella heille."

Lähde: Americans for Safe Access 14.2.2013 ja Huffington Post 15.2.2013


perjantai 1. maaliskuuta 2013

Tšekin senaatti hyväksyi lääkekannabislain

Tšekin tasavallan senaatti hyväksyi ylivoimaisella äänten enemmistöllä 60 - 7 lääkekannabislain. Lääkekannabiksen laillistaminen odottaa enää presidentin allekirjoitusta.

Czech CannLaki on tärkeä askel kannabiksen hyväksymiseksi Tšekeissä sen jälkeen kun pääministeri Jan Fischer dekriminalisoi kannabiksen hallussapidon vuonna 2009 ja kannabislääke Sativex hyväksyttiin vuonna 2011.

Vaikka lakia ei vastustettu juuri lainkaan parlamentissa, ovat lakia kannattaneet senaattoritkin hieman skeptisiä, koska laissa ei ole mitään säädöksiä kannabiksen lääkekorvauksista. Kannabista on käytetty mm. iho-oireisiin, syöpään, Parkinsonin tautiin, MS-tautiin ja psoriasikseen. Asiantuntijoiden mukaan hoidot voivat tulla maksamaan tuhansia Tšekin kruunuja.

Kannabisaktivisti Robert Veverka Tšekin kannabisjärjestöstä pitää lakia "täysin moraalittomana ja epäeettisenä" sen salliessa hallituksen tekevän rahaa kannabiksella.

"Tämä tulee potilaalle hyvin kalliiksi. Jos hän käyttää gramman päivässä, mikä maksaa 100 korunaa (4 €), tekee se kuukaudessa 3000 korunaa (120 €). Joidenkin eläkeläisten eläke on vain 7000 korunaa (275 €), joten kyseessä on todella suuri summa. Tällä lailla vain valkaistaan laittomat markkinat."

Tšekeissä kannabiksesta puhuminen ei aiheuta shokkia, eikä se ole tabu. YK:n huumeraportin mukaan Tšekin tasavallassa käytetään eniten kannabista Euroopassa 15,2%:n aikuisväestöstä käyttäessä sitä vuosittain keskiarvon ollessa 7,1%. Opiskelijoista 42% on käyttänyt kannabista Euroopan keskiarvon ollessa 17%.

Vuonna 2009 ei-kaupallinen Konopí je lék -ryhmä avasi Prahassa ensimmäisen lääkekannabiksen jakelupisteen. Vain parin kuukauden päästä poliisi ratsasi paikan. Kannabiksen hallussapito kuitenkin dekriminalisoitiin samana vuonna siten, että henkilö saa kasvattaa viittä kasvia ja pitää hallussaan 15 grammaa.

Monet pitävät lakia epätäydellisenä. Sosiaalidemokraattinen senaatin puhemies Alena Gajdšková äänesti lain puolesta, mutta hän pelkää monien vanhempien itselleen kasvattavien kärsivän siitä. Ratkaisu olisi sallia heidän jatkaa kasvattamista ilman syyttämisen riskiä.

Laki tulee väistämättä hyödyttämään isoja yrityksiä ja heikentämään kotikasvattajien asemaa, jotka tekevät teetä tai voiteita kannabisesta. Jos lääkekannabista on saatavilla vain hallituksen hyväksymistä kaupoista, voi henkilökohtainen kasvatus vielä päätyä laittomaksi.

Lain voimaan astumisen jälkeen myytävänä on vain ulkomailta tuotua kannabista "laadun takaamiseksi". Kannabista tuodaan aluksi Israelista ja Hollannista, mutta sen jälkeen valtion huumevalvontavirasto alkaa myöntämään lupia kotikasvattajille ja puutarhureille. Virasto valvoo tuotteen myyntiä ja kotimaisesta kannabiksesta tulee edullisempaa kuin tuontikannabiksesta.

Gajdšková on sitä mieltä, että koska pienten kannabismäärien hallussapito on sallittua, niin eläkeläisten kasvatusta voitaisiin suvaita. Hallituksen rajoitukset voivat heikentää sairaiden omaan käyttöön kannabista kasvattavien asemaa.

"Nämä lääkkeet on todettu tehokkaiksi; ne ovat lääkitseviä, mutta niiden ei pitäisi olla luksustuotteita. Tätä ei voi hyväksyä", Gajdšková kertoo.

Vakuutusyhtiöt eivät ole kommentoineet uutta lakia. Valtion omistama ja maan suurin vakuutuslaitos VZP ilmoitti odottavansa presidentin allekirjoitusta ja lain virallista kirjaamista ennen kuin he ilmoittavat sen, aikovatko he alkaa korvaamaan asiakkaidensa lääkekannabishoitoja.

Lähde: The Prague Post 6.2.2013


Republikaanitkin siirtymässä laillistajien puolelle

USA on käytännössä kaksipuoluejärjestelmä, joista toinen on vuorollaan vallassa ja toinen oppositiossa. Tällä hetkellä vallassa on demokraattinen puolue, joka uutisten perusteella on ottanut hyvin kiinni kansalaisten muuttuvasta mielipiteestä kannabiksen laillistamisen suhteen. Mutta myös "vanha, hyvä puolue", eli republikaanit, on haistanut tuulen suunnan muutoksen.

CuccinelliteapartyKen Cuccinelli on republikaanien ehdokas Virginian osavaltion kuvernööriksi ja hän oli oudolla maaperällä kavutessaan Virginian yliopiston tupaten täyden auditorion lavalle 6. helmikuuta. Paikalle oli komennettu jopa poliiseja sen varalta, että keskustelu riistäytyisi käsistä. Mutta entinen yleinen syyttäjä sai yleisön haltuunsa kertomalla "siitä loistavasta kokeilusta", joka on meneillään Coloradossa ja Washingtonissa äänestäjien laillistettua kannabis käänteentekevissä kansanäänestyksissä.

"En ole lainkaan pahoillani siitä, mitä siellä tapahtuu", hän sanoi selittäen vielä, että hänen mielipiteensä huumelakien täytäntöönpanosta ovat "kehittymässä".

Tällaisia mielipiteitä on usein esillä myöhäisillan keskusteluohjelmissa, mutta harvemmin konservatiivisen uraputkessa oleva republikaanisen kuvernööriehdokkaan julkisessa puheessa. Kannabiksen laillistaminen on siirtymässä marginaalista valtavirtaan ja tämä lieventää myös republikaanien mielipiteitä.

"Jos voisimme äänestää täysin salaisesti, olisi republikaanien enemmistö ollut laillistamisen takana jo kauan sitten", kertoi republikaanien kongressiedustaja Dana Rohrabacher, joka vastustaa "hirviömäistä" huumesotaa.

Vuosikausia konservatiivit ovat pelänneet leimautumista "pehmeäksi rikollisuutta kohtaan", mutta nyt republikaanit "ovat huomanneet tuulen puhaltavan aivan uudesta suunnasta".

Kannabiksella on poliittinen hetkensä. 75 vuotta vanhan kannabiksen kieltolain purkamista kannattavien määrä on noussut kymmenessä vuodessa kaksinkertaiseksi 50 %:iin ja sen nousu näyttää vain jatkuvan. Tilastoguru Nate Silverin mukaan määrä nousee 60%:iin seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Kannabiksen laillistaneiden Coloradon ja Washingtonin lisäksi 18 osavaltiota ja pääkaupunki Washington DC sallii lääkekannabiksen myymisen luvan saaneissa jakelupisteissä. 15 osavaltiota on dekriminalisoinut kannabiksen hallussapidon.

Nämä osavaltioiden lait eivät voi kumota liittovaltion lainsäädäntöä, joka ei muutu ihan heti. Rohrabacher sanoo, että konservatiivisen ideologian tulisi tarkistaa politiikkansa. Republikaanien libertaari siipi on jo pitkään vastustanut hallituksen puuttumista henkilökohtaiseen valinnanvapauteen. Valtion taloudesta huolissaan olevat tuovat esille ne miljardit dollarit, joita kannabiksen laillistaminen voisi tuottaa taloudellisen taantuman rapauttamalle valtion kassalle.

Pajauttelijoiden ja konservatiivien välille on syntymässä liittouma, joka ei varsinaisesti aio edistää laillistamista, vaan osavaltioiden oikeutta tehdä itsenäinen valinta.

"Minulla ei ole lainkaan ongelmia sen suhteen, että osavaltiot kokeilevat tällaista. Se on osavaltioiden rooli", Cuccinelli kertoi yliopiston opiskelijoille.

"Olen henkilökohtaisesti hyvin kiinnostunut seuraamaan sitä, miten asiat onnistuvat Coloradossa ja Washingtonissa."

Indianan osavaltion entinen republikaaninen kuvernööri Mitch Daniels puhui samalla tavalla haastattelussaan:

"Federalismi on ensisijaisesti vapauden suojelemista. Ja voin vain toivoa tähän uskovien ihmisten olevan johdonmukaisia. Ottamatta kantaa kannabiksen laillistamiseen ihmiset Coloradossa ja Washingtonissa tekivät aivan oikein meidän poliittisessa järjestelmässä. Maamme pahimmat ongelmat ja ihmisiä erottavat jakolinjat ovat syntyneet siitä, että liittovaltion hallitus on ominut itselleen yhteisöille ja osavaltioille kuuluvia oikeuksia. Koska olen ollut tätä mieltä muissa tapauksissa, olen sitä mieltä myös tässä asiassa."

Daniels ei ole yksin tämän ajatuksen kanssa. Coloradon republikaaninen kongressiedustaja Mike Coffman vastusti kansanäänestystä kotiosavaltiossaan. Mutta laillistamisaloitteen voitettua 55% enemmistöllä allekirjoitti hän oikeusministeriölle osoitetun vetoomuksen, jossa sitä kehotettiin olemaan sekaantumatta vaalivoiton seurauksiin.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 65% republikaaneista on sitä mieltä, että päätös pitää jättää osavaltioille.

Asenteen pehmeneminen auttaisi republikaaneja myös voittamaan takaisin ne nuoret äänestäjät, jotka joukolla hylkäsivät puolueen edellisissä presidentinvaaleissa.

"Muutoksen tässä asiassa pitäisi olla helppo. Helpompi kuin siirtolaiskysymyksessä tai homokysymyksessä", selittää Virginian yliopiston politiikan tutkija Larry Sabato.

Nuorisolle kannabiksen laillistaminen on yhtä paljon yhteiskunnallinen ongelma kuin abortti tai homoliitot. Tämän takia libertaarinen Ron Paul kokosi niin innokkaan kannattajajoukon.

NORML:n toiminnanjohtaja Allen St. Pierre pitää tärkeänä saada republikaanit tutkimaan faktatietoa siitä, ettei heille koidu poliittista uhkaa tässä asiassa. Liberaaleissa osavaltioissa tällaista ei ainakaan esiinny. Eikä mielipiteen muuttaminen ole vahingoittanut ainakaan tiukan konservatiivista Rohrabacheria, joka oli entinen Ronald Reaganin puheenkirjoittaja ja joka kuuliaisesti kannatti huumesotaa.

20110401 Dana Rohrabacher"Minulle ei asiasta ole koitunut mitään jälkipuheita, koska olen ollut täysin rehellinen", hän lisää.

Rohrabacher myöntää, ettei kongressi ole vielä läheskään valmis sallimaan pajauttelemista rankaisematta, mutta hän ennustaa, että republikaanien vuoden 2016 presidenttiehdokkaan esivaaleissa tämä tulee olemaan yksi tärkeimmistä aiheista. Osavaltioiden sallimisessa laillistaa kannabis on kyse valtiovallan rajoittamisesta.

"Tämä on oikeutettu konservatiivinen mielipide".

Lähde: Time 14.2.2013


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...