Ryhmä kanadalaisia terveydenhoidon, tutkimuksen ja lain täytäntöönpanon asiantuntijoita vaatii kannabiksen laillistamista ja valvontaan ottamista sillä perusteella, että nykyinen lainsäädäntö painaa miljardien dollareiden kaupan pimeille markkinoille ja ruokkii jengiväkivaltaa.
Stop the Violence B.C. -niminen ryhmä, johon kuuluu mm. poliisipäällystöä, lääkäreitä, yliopistojen professoreita ja lakiasiantuntijoita, julkaisi raportin nimeltä Breaking the Silence. Raportti osoittaa, että kannabiksen kieltolaki on tehoton ja sillä on paljon haittavaikutuksia.
"Tämä kannabiksen kieltolain ja järjestäytyneen rikollisuuden välinen yhteys on iso ongelma, josta varsinkaan poliitikot ja muut johtajat eivät keskustele", selittää ryhmän edustaja Evan Wood, joka työskentelee Brittäisen Kolumbian yliopistossa lääketieteen professorina. Hän johtaa myös BC Centre for Excellence in HIV/AIDS -keskuksen urbaanin terveyden tutkimusaloitetta. "Kaupunkiemme kaduilla käytävä jengisota on seurausta kannabiksen kieltolaista", Wood painottaa.
Raportissa kerrotaan, kuinka marihuanaa tuotetaan suuria määriä paikallisesti päinvastoin kuin kokaiinia ja heroiinia, joita täytyy tuoda ulkomailta. Raportissa viitataan vuonna 2009 tehtyyn Health Canadan tutkimukseen, jonka mukaan Kanadan Brittiläisen Kolumbian osavaltiossa on yli 430 000 marihuanan käyttäjää, kun taas heroiinin ja kokaiinin käyttäjien lukumäärä on vain murto-osa tuosta määrästä. Tämä selittää B.C:ssä kasvatetun marihuanan suuren voittomarginaalin ja miksi kieltolaki "on antanut niin suuren taloudellisen edun osavaltion järjestäytyneen rikollisuuden kasvulle", raportissa huomautetaan.
Ryhmän teettämän mielipidemittauksen mukaan
- 87% B.C:n asukkaista on sitä mieltä, että jengiväkivalta on seurausta laittoman marihuanakaupan tuomista voitoista
- 69% on sitä mieltä, että marihuanan kasvattajien ja myyjien vangitseminen on tehotonta ja osavaltion kannattaisi verottaa ja valvoa marihuanan tuotantoa
- 75% mielestä marihuanan hallussapidosta kiinnijäämisestä ei pitäisi seurata rikosrekisterimerkintää
- vain 12% kannatti nykyisten marihuanalakien säilyttämistä
Vaikka marihuanan laillistaminen ja käytön mainostaminen voisi aiheuttaa myös yhteiskunnallisia ongelmia, laillistaminen ja valvonta tiukkojen säädösten kautta voisi vähentää haittoja huomattavasti, raportissa todetaan.
Woodin mukaan marihuanan valvottu laillistaminen voisi sisältää myyntipaikkojen tiheyden, aukioloaikojen ja myytävän marihuanan vahvuuden säätelyä sekä ikärajoja ja verotuksellisia keinoja.
Jodie Emery, kannabisaktivisti ja vangitun kanadalaisen aktivistin Marc Emeryn puoliso, on jo kauan vaatinut laillistamista yhteiskunnallisten ongelmien vähentämiseksi.
"Jos yli puolet kaikista kanadalaisista haluaa kannabiksen lailliseksi, mutta vain noin 10% käyttää marihuanaa säännöllisesti, siitä on pakko ymmärtää se, etteivät ainoastaan pilven polttajat vaadi laillistamista saadakseen olla pilvessä. Paljon suurempi joukko ihmisiä vaatii laillistamista, koska heidän verorahoja tuhlataan, poliisien resurssit ohjataan aivan vääriin kohteisiin ja ihmisten elämä raunioitetaan."
Raportin esittelyvideo:
Uutinen ryhmän raportista:
0 comments:
Lähetä kommentti