Korkean tason huumeiden laillistamisen tukijoita on kritisoitu siitä, että he ovat yleensä entisiä presidenttejä, pääministereitä ja muita korkean tason poliitikkoja tai vaikuttajia, jotka uskaltavat kertoa rehellisen mielipiteensä vasta uransa loputtua. Guatemalan vasta valittu presidentti Otto Perez otti heti virkakautensa alussa esille huumeiden dekriminalisoinnin. Aloite tuli yllätyksenä, koska Perez on entinen armeijan kenraali, joka vaalikampanjassaan lupasi kohdella huumejengejä "rautanyrkillä".
Meksikon television esittämässä puheessa Perez vaati keskustelua alueellisesta dekriminalisaatiostrategiasta "niin pian kuin mahdollista", jotta huumeiden salakuljetuksen aiheuttamat vahingot Etelä- ja Väli-Amerikalle saataisiin loppumaan.
Perez painotti sitä, että keskusteluun on saatava mukaan kaikki ongelman osapuolet ja hän mainitsi USA:n vetäytyneen tästä keskustelusta tähän saakka.
Vaalikampanjassaan Perez ei puhunut huumeiden dekriminalisaatiosta Guatemalan väkivallan lopettamiseksi. Sen sijaan hän lupasi ottaa käyttöön mano dura eli rautanyrkki-lähestymistavan rikollisuuteen. Heti virkaan astumisensa jälkeisenä päivänä hän lähetti armeijan iskemään huumekauppaa vastaan. Meksikon väkivallan lisääntyessä ovat huumekartellit lisänneet toimintaansa Guatemalassa lisäten väkivaltaa myös siellä.
Guatemalan presidentti liittyy Meksikon presidentin Felipe Calderonin ja Kolumbian presidentin Juan Manuel Santosin esittämiin vaatimuksiin maailmanlaajuisen huumestrategian uudelleen pohtimiseksi. USA:n asenne laillistamista vastaan ei varmaan edistä presidenttien vaatimuksia.
USA:n oikeusministeriön julkaisemassa vastineessa laillistamisvaatimuksiin todetaan, että laillistaminen aiheuttaa huumeiden käytön lisääntymistä mikä aiheuttaa riippuvuuden lisääntymistä.
"Laillistamista on kokeiltu ja se onnistui surkeasti", oikeusministeriö toteaa tylysti.
Perusteluna USA:n oikeusministeriö käyttää Alaskassa toteutettua kannabiksen käytön dekriminalisointia 1970-luvulla, joka olisi kaksinkertaistanut kannabiksen käytön osavaltiossa sekä väitettä siitä, että kannabiksen dekriminalisointi Hollannissa olisi aiheuttanut heroiiniriippuvuuden kolminkertaistumisen.
Kummassakaan tapauksessa ei ollut kyse laillistamisesta. Kumpikaan väite ei kestä kriittistä tarkastelua mutta osoittaa sen, miten USA:n hallinto aikoo jatkaa omaa epäonnistunutta yhteiskunnallista kokeiluaan argumenteista ja ihmisuhreista huolimatta.
Lähde: InSight ja Fox News 18.1.2012
0 comments:
Lähetä kommentti