maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kannabis voitti USA:n huumesodan

Jälleen yksi mielipidemittaus osoittaa Yhdysvaltojen kansalaisten selvän enemmistön kannattavan kannabiksen laillistamista. Pew Research Centerin julkistaman mittauksen mukaan 52% amerikkalaisista kannattaa laillistamista ja 45% vastustaa. Kymmenen vuotta sitten vain kolmasosa kansalaisista kannatti laillistamista.

4 4 13 22Käsityksissä kannabiksesta on tapahtunut kaksi muutosta: sitä ei enää pidetä porttihuumeena kovempien aineiden käyttöön, eikä sen käyttöä pidetä enää moraalittomana. Vielä vuonna 2006 puolet vastaajista piti kannabiksen käyttöä moraalittomana, nyt puolet vastaajista on sitä mieltä, ettei se kuulu moraaliasioihin ja enää kolmasosa pitää sitä moraalittomana.

72% on sitä mieltä, että hallituksen taistelu kannabista vastaan maksaa enemmän kuin mitä siitä on hyötyä. Yli 60% on sitä mieltä, ettei liittovaltio saa määräillä kannabiksen laillistaneita osavaltioita.

Kaikkiaan 24 osavaltiota ja pääkaupunkiseutu (District of Columbia) on dekriminalisoinut kannabiksen yksityisen käytön, laillistanut sen tai laillistanut lääkekannabiksen käytön. Liittovaltion huumelain mukaan marihuana on vaarallinen huume, jolla ei ole hyväksyttyä lääkinnällistä käyttöä.

Joulukuussa 2012 oikeusministeri Eric H. Holder sanoi liittovaltion ja tiettyjen osavaltioiden välillä olevan jännitteitä ja hän lupasi selvennystä tilanteeseen "suhteellisen pian". Obaman hallinto ei ole vieläkään ottanut virallisesti kantaa Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden laillistamiseen.

Asiasta vallitsee poliittinen kahtiajako valtakunnan politiikassa: konservatiivirepublikaanit vastustavat laillistamista kun taas demokraattien, sitoutumattomien, liberaalien ja edistyksellisten republikaanien enemmistö kannattaa laillistamista. Kongressin republikaanien joukossa konservatiiveillä on vahva asema.

Kieltolaki ei ole hintansa väärti

Kahdessa asiassa mielipiteet kuitenkin yhtyvät: tämänhetkinen lain täytäntöönpano ei ole hintansa väärti ja kannabiksella on hyväksyttäviä lääkinnällisiä käyttötarkoituksia. 77% vastanneista kannattaa lääkekannabiksen laillistamista ja tämä ylittää kaikki puolue- ja sukupolvirajat ainoastaan 16%:n vastustaessa laillistamista.

Laillistamisen kannatus on tasaista kaikissa osavaltioissa olipa kannabis dekriminalisoitu tai edelleen kriminalisoitu. Kannabiksen laillistamisen kannatus ei myöskään erota USA:n eri alueita, kuten monet muut kulttuuriset asiat.

Tämä havainto on ristiriidassa laillistajien strategian kanssa: he ajattelevat lääkekannabiksen hyväksynnän pehmittävän asenteita seuraavaan askeleeseen eli laillistamiseen. Tämän tuloksen mukaan harjoitettu strategia on ollut tarpeeton ja laaja kulttuurinen muutos laillistamista kohtaan riittää.

Tämänhetkisen käyttönsä tunnustavien ihmisten määrä, n. 10%, on sama riippumatta siitä, oliko osavaltiossa dekriminalisoitu, laillistettu tai ei. Liberaalit lait ovat tuoneet käytön vain enemmän esille, eivätkä lisänneet sitä, kuten moni on pelännyt.

Kannabiksen laillistaminen on edelleen myös sukupolvikysymys: 65% 18-29-vuotiaista kannattaa sitä. 30-49-vuotiaiden keskuudessa lapsiperheissä kannatus on alhaisempaa kuin lapsettomissa. Alle 18-vuotiaiden lapsien vanhempien keskuudessa puntit ovat aika tasan (50% - 47%) kun taas lapsettomien vanhempien keskuudessa laillistaminen saa selkeän kannatuksen (62% - 35%).

Mutta myös suuret ikäluokat ovat muuttaneet mieltään - jopa kahdesti: vuoden 1978 mielipidemittauksessa kannabiksen laillistamisen kannatus kipusi peräti 47%:iin. Tämän sukupolven mielipide muuttui vuoteen 1990 mennessä siten, että 30-40-vuotiaista enää alle 20% kannatti laillistamista. Nyt suuresta ikäluokasta 50% kannattaa laillistamista, eikä syynä ole vanhenemisen mukanaan tuomat kivut ja kolotukset, koska 50-64-vuotiaista vain 7% kertoo käyttävänsä kannabista.

Kaikkiaan 48% kyselyyn vastanneista kertoo käyttäneensä kannabista joskus. Kannabista käyttäneet kannattavat enemmän laillistamista kuin ei koskaan käyttäneet, mutta laillistamisen kannatus on kasvanut molemmissa ryhmissä. 10% kertoi käyttäneensä kannabista kuluneen vuoden aikana ja alle 30-vuotiaista yli 25%.

Ajat ovat todellakin muuttumassa

Kahden osavaltion kannabiksen laillistamisen lisäksi USA:n presidentin pallilla istuu mies, joka kehitti uuden tavan polttaa marihuanaa (Roof hits), kongressiedustajat eivät enää lyö luuria kannabislobbareiden korvaan vaan pyytävät rahaa ja valkoisen talon huumetoimiston päällikkö, huumetsaari Kerlikowski sanoi helmikuussa haastattelussaan, ettei "tätä ongelmaa voiteta pidättämällä ihmisiä".

DowningStephen Downing on eläkkeelle jäänyt Los Angelesin poliisin, LAPD:n, apulaisjohtaja. Hän oli LAPD:n huumepoliisin johtaja silloin kun Richard Nixon julisti huumesodan ja hän oli myös mukana pystyttämässä USA:n liittovaltion huumepoliisia, DEA:ta.

"Tuolloin tavoitteemme oli sama kuin se on nykyään: vähentää huumevirtaa maahamme, vähentää niiden vahvuutta ja huumeriippuvuutta. Emme ole onnistuneet missään näistä. Hallituksemme valehtelee kertoessaan, kuinka hyvin asiat etenevät", hän laukoo haastattelussaan.

Stephen Downing heittää vielä yhden ratkaisevan tosiasian: pelkästään liittovaltio on käyttänyt 1,3 biljoonaa eli 1300 miljardia dollaria huumesotaan sen julistamisen jälkeen, mikä on 500 miljardia dollaria enemmän kuin mitä Irakin sota on tullut tähän mennessä maksamaan.

Kongressin yrittäessä tukkia liittovaltion budjetin menoaukkoja ovat monet talousorientoituneet republikaanit siirtyneet kannabiksen laillistajien puolelle.

Tämä nostaa tummia pilviä huumesodan ylle. Amerikkalaiset pitävät marihuanasta. Osavaltiot haluavat sen lailliseksi. Lainvalvontaviranomaiset ovat järkyttyneitä toteuttamansa politiikan epäonnistumisesta. Liittovaltio on alkanut kuunnella kannabislobbya. Viimeiset kolme presidenttiä ovat tunnustaneet käyttäneensä sitä.

Muutos ei tule ilmaiseksi. Edelleen on poliitikkoja, valkoinen talo ja entisiä DEA:n pomoja muiden huumehaukkojen ohella, jotka vastustavat laillistamista tiukasti. Seuraavien kahdeksan osavaltion veikataan laillistavan piakkoin: Rhode Island, Vermont, Massachusetts, Maryland, Nevada, Maine, Oregon ja Pennsylvania.

Jopa konservatiivisessa Alabamassa on tehty kannabiksen laillistamisaloite demokraattien kansanedustaja Patricia Toddin pantua vireille lakialoite Alabama Cannabis and Hemp Reform Act of 2013, jonka mukaan aikuinen saisi pitää hallussaan unssin eli 28 grammaa kannabista ja kasvattaa kahtatoista aikuista kasvia.

Marylandin senaatti hyväksyi 19. osavaltiona äänin 42-4 lääkekannabiksen laillistavan lain. Laki menee seuraavaksi kuvernööri Martin O'Malleyn hyväksyttäväksi. Marylandin oikeusministeri Joshua Sharfstein kertoi jo 8.3.2013 puoltavansa lakia ja että O'Malleyn hallinto on viime vuonna muuttanut käsitystään lääkekannabiksesta.

Marylandin osavaltion lääkekannabislaki on herättänyt myös kritiikkiä asiantuntijoiden arvostellessa sitä liian tiukaksi potilaiden kannalta. Päätös kuitenkin kertoo käynnissä olevan muutoksen ripeydestä: tällaisia uutisia on alkanut tippumaan jo joka viikko kun pari vuotta sitten tällaista ratkaisua oltaisiin juhlittu kuukausitolkulla.

Laaja-alainen julkkisjoukko vaatii huumelakireformia

240px Russell SimmonsYli sata julkisuuden henkilöä monilta eri aloilta vetosi Obamaan huumesodan lopettamiseksi 9.4. julkistetussa kannanotossa. Rap-moguli Russell Simmons kokosi taiteilijoista, urheilijoista, tutkijoista sekä liike-elämän ja kansalaisoikeusliikkeen edustajista liittouman kannanoton taakse.

Mukana ryhmässä ovat mm. Nicki Minaj, Mike Tyson, Susan Sarandon, Ron Howard, Richard Branson ja Will Smith. Ryhmä vaatii vankeustuomioiden korvaamista hoidolla ja kuntoutuksella, lautakunnan perustamista käsittelemään armahduksia sekä tuomareille oikeutta olla langettamatta pakollisia minimivankeustuomioita.

"On äärimmäisen tärkeää, että muutamme ajattelutapaamme huumelaeista ja siitä kuinka tuotamme positiivisia ratkaisuja yhteiskuntamme uudelleen rakentamiseksi", Simmons kertoi perusteluna hankkeelleen. Hän lainasi oikeusministeriön tietoja siitä, kuinka USA vangitsee omia kansalaisiaan enemmän kuin yksikään muu valtio maailmassa. Liki puolet vangeista on huumeista tuomittuja.

Kannabiksen laillinen myynti nelinkertaistuu vuoteen 2018

Laillisen kannabiksen myynnin arvon uskotaan nousevan 1,5 miljardiin dollariin vuonna 2103. Lääkekannabisbisneksen kehitystä seuraava Medical Marijuana Business Daily arvioi bisneksen arvon nousevan kuuteen miljardiin dollariin vuonna 2018. Arvioon on laskettu mukaan Washingtonin ja Coloradon osavaltioiden kannabiksen laillistaminen ja lääkekannabiksen käytön kasvaminen.

Kannabisbisneksen arvon kasvaminen ja lisääntynyt kannatus ovat saaneet myös Wall Streetin sijoittajat mukaan toimintaan. Esimerkiksi MedBoxiin eli automaattisten kannabiksen jakelulaitteiden kehittäjä Vincent Mehdizadeh hakee sijoittajilta 20 miljoonaa dollaria yrityksensä laajentamiseen.

"Kaikki alkavat olla jo rentoutuneita asian suhteen, koska yleisesti ymmärretään tilanteen muuttuneen ja talouselämän täytyy tehdä tilaa myös tälle teollisuudenalalle. Wall Streetin ja sijoittajapankkien on pakko tulla mukaan tähän aaltoon", Mehdizadeh luonnehti tilannetta haastattelussa.

Kongressissa jälleen uusi lakialoite

Pääkaupunki Washington D.C:ssä 63% asukkaista kannattaa kannabiksen laillistamista ja vain 30% vastustaa. 75% kannattaa hallussapidon rangaistavuuden alentamista rikkeeksi, josta saisi 100 dollarin sakot ja 21% vastustaa tätä. Kongressissa vaikuttavien poliitikkojen ja sen ympärillä elävien kansalaisten välinen mielipide-ero ei voisi olla suurempi.

Molemmista pääpuolueista koostuva edustajaryhmä esitteli kongressille uuden lakialoitteen USA:n liittovaltion huumelain muuttamiseksi siten, että liittovaltion virkamiehet eivät sekaantuisi osavaltioiden hyväksymien kannabislakien täytäntöönpanemiseen.

Lakialoitteen tekijä on republikaanisen puolueen edustaja Dana Rohrabacher ja hänen tukenaan on lisäksi kaksi republikaania Justin Amash ja Don Young sekä kolme demokraattia Earl Blumenauer, Steve Cohen ja Jared Polis.

Kongressissa on tällä hetkellä useampiakin lakialoitteita kannabiksen kieltolain lopettamiseksi, lääkekannabispotilaiden suojelemiseksi ja teollisen hampun viljelyn laillistamiseksi.

Lähde: NORML 12.4.2013, Drug Policy Alliance 12.4.2013, Washington Post 9.4.2013, LA Times 4.4.2013, Business Insider 4.4.2013, Business Insider 23.3.2013, NORML 5.4.2013, Huffington Post 8.4.2013, Huffington Post 8.4.2013 2 ja Medical Marijuana Business Daily 21.3.2013

Entinen huumepoliisin päällikkö Stephen Downing kertoo totuuden huumesodasta:

Banner


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...