Yhdysvalloissa ja Latinalaisen Amerikan valtioissa käytävä kiivas keskustelu kannabiksen laillistamisesta on levinnyt myös Karibian alueen saarivaltioihin. Alueen valtioiden poliitikot ja media ottavat kiivaasti kantaa kannabiksen lääke- ja viihdekäytön puolesta. Kannabiskulttuuristaan kuuluisalla Jamaikalla on keskusteltu jo pitkään kannabiksen eli ganjan laillistamisesta, ja tänä vuonna keskustelu leimahti jälleen useilla tahoilla.
Pääministeri Portia Simpson Millerin johtamaa hallitusta kehotetaan laillistamaan ja ottamaan kannabiskauppa valvontaan maan talouden elvyttämiseksi. Nykyinen lainsäädäntö kieltää kannabiksen kasvatuksen ja käytön, tosin vuonna 1999 luotu huumetuomioistuinjärjestelmä jättää ensikertalaiset ilman rikosrekisterimerkintää.
Keskusteluissa on noussut esille kaksi erillistä uudistusta: valvottujen kannabismarkkinoiden luominen sekä lääkekannabiksen tutkimuksen ja jakelun tehostaminen.
Oikeusministeri Mark Golding kertoi haastattelussa, että hallitus on tietoinen laillistamishankkeista muissa maissa ja luonnehti tilannetta ”dynaamiseksi ja nopeasti kehittyväksi”.
”Tutkimme asiaa tämän pallonpuoliskon viimeisimpien tapahtumien valossa.”
Ganja Law Reform Coalition, GLRC, ehdottaa valvottujen kannabismarkkinoiden luomista. Heidän tunnuslauseenaan on ”Verota. Opeta. Valvo. Säätele.” He ehdottavat hallituksen valvomia kannabismarkkinoita alkoholin ja tupakan valvonnan mallin mukaisesti. He ehdottavat myös valistusta keinoksi vähentää kysyntää; he eivät siis halua edistää aikuisten kannabiksen käyttöä, vaan pienten määrien hallussapidon ”dekriminalisointia”. Heidän kantansa perustuu ihmisoikeuksien puolustamiseen sekä ganjan uskonnolliseen asemaan Jamaikalla.
Syyskuussa GLRC järjestää Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa kansainvälisen kannabiskonferenssin, joka kokoaa yhteen lääketieteen, kaupan, lain ja uskonnon asiantuntijoita.
Parlamentissa keskustellaan ganjan dekriminalisoinnista
Jamaikan parlamentissa käytiin tiistaina 24.9. keskustelua lakialoitteesta kannabiksen käytön ja pienen määrän hallussapidon dekriminalisoinnista.
Kansanedustajat toivat esille sen ongelman, että joka viikko noin 300 nuorta miestä saa rikosrekisterimerkinnän pienen ganjamäärän hallussapidosta, mikä vain paisuttaa yhä kasvavaa työhön kelpaamattomien joukkoa saarella.
”Ei ole epäilystäkään siitä, että ganjalla voi olla haittavaikutuksia. Mutta tämä ei oikeuta kriminalisoimaan tuhansien jamaikalaisten henkilökohtaista valintaa, jolla on syvät kulttuuriset juuret”, opposition edustaja ja entinen informaatioministeri Daryl Vaz julisti.
Turismi- ja viihdeministeri ja itsekin rastafarin poika Damion Crawford oli samaa mieltä kertoen, kuinka aivan liian monella jamaikalaisella on huumetuomiosta saatu elinikäinen leima.
”Henkilökohtaisesta käytöstä rikosrekisterimerkinnällä rankaiseminen on aivan liian ankaraa”, Crawford lausui.
Keskustelu liittyi hallituspuolueen edustajan Raymond Prycen lakialoitteeseen. Hän kertoi kasvin dekriminalisoinnin tuottavan suuria tutkimuksellisia ja taloudellisia etuja, eikä kasvin lääkinnällisistä ominaisuuksista todistavasta tutkimustiedosta ole hänen mukaansa suinkaan pulaa.
Vuonna 2001 Jamaikan hallituksen nimittämä komitea sanoi kannabiksen olevan ”kulttuurisesti juurtunut” Jamaikalle ja kehotti laillistamaan käytön ja pienten määrien hallussapidon aikuisille. Komitean mukaan hallussapidon ja kasvatuksen rankaiseminen on ”epäoikeudenmukaista” ja asettaa koko laillisen järjestelmän kyseenalaiseksi.
Raportti sai koko komitean hyväksynnän, mutta dekriminalisaatio tyssäsi pelkoon USA:n ärsyttämisestä, joka on sijoittanut miljoonia dollareita ganjan kitkemiseen.
USA:lla ei enää uskottavuutta tuomita
Ulkomailta ja pääasiassa USA:sta tuleva painostus on pitänyt yllä Jamaikan hallituksen nykyistä konservatiivista linjaa. New Yorkissa päämajaansa pitävän Drug Policy Alliancen toiminnanjohtaja Ethan Nadelmann uskoo monien paikallisten poliitikkojen kannattavan salaa dekriminalisointia. USA:ssa tapahtuva kannabispolitiikan lieveneminen tulee johtamaan painostuksen vähenemiseen, vaikka liittovaltion tasolla kieltolaki jatkuukin. Kaksi jamaikalaista kansanedustajaa, Raymon Pryce ja Lester Henry, ovatkin jo kannattaneet liberalisointia.
Ethan Nadelmannin mukaan kentältä saatu todistusaineisto osoittaa, että ganja voisi olla seuraava merkittävä rahakasvi saarivaltiolle, vaikka asiasta ei olekaan tehty taloudellista tutkimusta.
”Jos otatte ganjan laillisen valvonnan kohteeksi, säästätte miljoonia dollareita joka vuosi lainvalvonnalta, vähennätte merkittävästi korruptiomahdollisuuksia, saatte verotuloja kotimaan myynnistä ja lisää turistivirtaa.”
Hän kertoi myös, ettei USA:lla ole enää uskottavuutta tuomita muiden maiden tekemiä kannabislakien muutoksia, koska jo 20 osavaltiossa valvotaan laillisesti kannabiskauppaa ja saadaan siitä verotuloja.
Uudistusta voi perustella eri näkökulmista, mutta niitä yhdistää yksi asia: Jamaikan taloudellinen hyvinvointi. Molemmat ehdotetut lähestymistavat tuottavat valtiolle huomattavia summia rahaa. Kalifornian osavaltio saa pelkästään lääkekannabiksen verotuksesta 100 miljoonaa dollaria vuodessa ja valvotuista kannabismarkkinoista se voisi saada huomattavasti enemmän. Kannabislainsäädännön uudistaminen kohentaisi turismia, kuten Amsterdamin esimerkki osoittaa: 90% kannabiskahviloiden tuotosta tulee turisteilta.
Jamaikalla kehitetty omia kannabislääkkeitä
Keskustelu on aikaisemmin keskittynyt kannabiksen polttamiseen, mutta nyt mukaan on tullut kannabiksen lääkinnälliset ja taloudelliset mahdollisuudet. Uudistuksen kannattajiin lukeutuu tunnettu jamaikalainen tohtori Henry Lowe, joka haluaa edistää
lääkekannabiksen tutkimusta Jamaikalla. Kannabiksella voidaan hoitaa sellaisia kautta maailman esiintyviä tauteja, kuten skitsofreniaa, glaukoomaa ja diabetesta. Hän uskoo terveysturismin tuovan aivan uusia mahdollisuuksia, jolloin potilaat voivat tulla Jamaikalle saamaan sellaisia hoitoja, joita he eivät voi saada kotimaassaan. Tohtori Lowe viittaa Uruguayn ja USA:n esimerkkeihin ja hän haluaa Jamaikan saavan osansa taloudellisista hyödyistä, eikä jäävän tässä asiassa jälkeen.
”Kannatan kannabiksen valvottua tutkimusta. En suosittele kannabiksen polttamista. Polttamiseen liittyy omat vaaransa, mutta olen aina ollut sitä mieltä, että kannabiksella paljon lääkinnällistä käyttöä”, tohtori Henry Lowe kertoo.
USA:ssa kuuluisan CNN:n asiantuntijalääkärin Sanjay Guptan mielipiteen muutos lääkekannabiksen suosittelijaksi huomattiin myös Jamaikalla.
Tohtorit Manley West ja Albert Lockhart ovat vuosia käyttäneet laillisesti ganjaa kehittäessään mm. tehokkaita astma- ja glaukoomalääkkeitä, joita on markkinoitu menestyksellä kotimaassa ja ulkomailla. Lääkkeet Canasol ja Cantimol perustuvat ganjasta uutettuun THC:hen. Näiden lääkkeiden menestys kertoo ganjalla olevan hyödyllisiä ominaisuuksia ja niitä käytetään laillisesti viranomaisten suostumuksella.
Rastafareilla tulisi olla oikeus polttaa ganjaa
USA:n ulkoministeriö julkaisi toukokuussa kansainvälisen uskonnonvapauden tilaa vuonna 2012 käsittelevän raportin. Jamaikalla maan kristillinen valtaväestö sortaa rastafarivähemmistöä, vaikka ilmassa on merkkejä suvaitsevaisuuden kasvusta.
”Rastafarien mukaan heidän uskontonsa perusosia, kuten dreadlocksien pitämistä ja ganjan polttamista, käytetään heidän syrjimiseen työnsaannissa ja ammattiaseman saavuttamisessa virallisessa taloudessa”, raportissa kerrotaan.
Raportti mainitsee yhden ryhmän, Haile Selassien I:n kirkon, hakeneen virallista asemaa jo 15 vuotta ilman hyväksyntää.
”Joidenkin kansanedustajien mukaan parlamentin pitää edelleen jatkaa kirkon kieltoa, koska sen jäsenet käyttävät seremonioissaan kannabista, joka on laitonta. Kirkon mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan he käyttävät laillisia yrttejä.”
Rastafarien mukaan lainvalvontaviranomaiset pitävät heitä valvonnan kohteena epäreilusti.
Raportin mukaan on kuitenkin epäselvää perustuuko tämä syrjintä uskonoppeihin vai ryhmän väitettyyn kannabiksen laittomaan käyttöön osana uskonnon harjoittamista. Muuten Jamaikalla ei ole uskonnonvapauden loukkaamiseen perustuvaa syrjintää.
Ganjakierrokset vetävät turisteja
Jo vuosia ovat kannabiksen harrastajat saaneet nauttia järjestetyistä tutustumismatkoista salaisiin puutarhoihin ja voineet maistaa samoja lajikkeita, jotka inspiroivat aikoinaan Bob Marleyta. Niitä voisi kutsua ganjakierroksiksi: savuisia, salaperäisiä ja virallisesti laittomia matkoja Jamaikan vuoristoon kätkettyihin plantaaseihin, joissa saa maistaa purple kushia tai pineapple skunkkia.
Kierroksilla vieraillaan eri paikoissa, kuten Nine Milessa, pienessä reggaelegendan ja kuuluisan kannabiksen ystävän Bob Marleyn kotikaupungissa. Jamaikan keskiosien rehevillä vuorilla dreadlockseja kantavat miehet saattavat turisteja syvänvihreiden kannabispensaiden viljelmille. Tällaisia matkoja on tarjolla aivan turistikeskus Negrilin ulkopuolellakin, jonne ganjan mystiikka on vetänyt kannabista polttelevia turisteja jo vuosikymmeniä.
”Tässä on alkuperäistä sinsemillaa, joka oli Bob Marleyn suosikki. Ja täällä on suklaaskunkki erityisesti naisille”, ganjafarmari Breezy esittelee toimittajalle puutarhansa lajikkeita.
Jamaika on Karibian alueen suurin kannabiksen tuottaja Yhdysvaltojen markkinoille, eikä turistien yleensä tarvitse mennä hotellinsa vastaanottoa kauemmas löytääkseen pilveä.
”Jamaikan kannabisturismi on jo nyt hyvin vilkasta, sitä ei vaan kutsuta sillä nimellä”, High Times -lehden toimittaja Chris Simenuk luonnehtii tilannetta.
Breezy sanoo amerikkalaisten, saksalaisten ja yhä enenevässä määrin venäläisten käyvän hänen puutarhassaan maistelemassa lajikkeita. Tämän aamun turistibusseista ei kukaan halunnut 50 dollaria maksavalle kierrokselle. Joukko turisteja kuitenkin jonotti museon seinässä olevalle luukulle, josta Breezyn ystävä myy ganjapusseja.
”Saan vahvempia lajikkeita kotona, mutta on todella hienoa polttaa ganjaa Jamaikalla. Tämä ruoho inspiroi Bob Marleyta”, hehkuttaa 26-vuotias turisti Minnesotasta kääriessään sätkää.
Internetistä löytyy sivustoja, jotka lupaavat järjestää ganjakierroksia Negrilin alueella. Ehtona on spliffin polttaminen oppaan kanssa heti alussa, jottei turistia epäiltäisi poliisiksi.
”Poltettuasi spliffin kanssamme ja opittuamme tuntemaan toisemme me viemme teidät Jamaikan parhaalle ganjakierrokselle ja te saatte polttaa (tai syödä halutessanne) niin paljon ganjaa, että lopulta puhutte itsensä Bob Marleyn kanssa”, yhdellä sivustolla hehkutetaan.
Kannabiskeskustelu muissa Karibian saarivaltioissa
Jamaikan kanssa samaan Isojen Antillien saariryhmään kuuluvassa Puerto Ricossa on kannabiksen dekriminalisointi myös ollut kiivaan keskustelun aiheena viime viikkoina. Puerto Rico on USA:n alainen itsehallintoalue. Radiossa ja televisiossa käydään jatkuvasti keskusteluja aiheesta ja yhä useampi julkisuuden henkilö on tunnustanut käyttävänsä sitä ja vaatinut lainmuutosta.
Puerto Ricon hallitsevaan puolueeseen kuuluva senaattori Miguel Pereira esitti kannabiksen hallussapidon dekriminalisointia alle unssin (28 grammaa) määristä.
”Unohdetaan teeskentely tässä asiassa”, hän lausui taannoin julkisesti.
Kannabiksen arvioidaan olevan suositumpi nautintoaine kuin tupakka.
Dekriminalisointi on saanut taakseen laajan kannatuksen yliopiston ja talouselämän toimijoiden keskuudessa useiden tahojen väittäessä, että kannabiksen käytöstä langetetut rangaistukset ovat tuhonneet tuhansien nuorten akateemiset ja ammattiurat.
Puerto Ricon senaatissa järjestettiin tiistaina 24.9. julkinen kuulemistilaisuus, jossa kaikki asiasta kiinnostuneet tahot saivat tulla kommentoimaan ja lainsäätäjät aloittivat dekriminalisointiehdotuksen tutkimisen.
Saint Lucian saarivaltio on myös kannabiksen tuottaja alueella ja sielläkin käsitellään kannabiksen laillistamista.
Bermudalla on myös virinnyt vilkas ja avoin keskustelu kannabiksen kieltolain mielekkyydestä Future Bermuda Alliance -puolueen nuorisojärjestön julkistettua aloitteensa kieltolain kumoamiseksi.
”Hallitus on ilmaissut aikovansa tutkia asiaa ja siksi tällainen keskustelu Bermudan yhteiskunnan koko kirjon kanssa auttaa meitä etenemään asiassa”, yleisen turvallisuuden ministeri Michael Dunkley kertoi aiheesta järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.
”Emme pelkää vaikeiden asioiden käsittelyä, minkä olemme osoittaneet. Siksi olen iloinen siitä, että minulla oli tilaisuus osallistua keskusteluun. Odotan aiheesta tehtävää raporttia.”
Koulutusministeri Nalton Brangman oli samaa mieltä: ”Bermudan kansalaisten täytyy tietää se, että heidän hallituksensa on valmis kuulemaan heitä.”
”Lainsäätäjinä meille on tärkeää, että saamme tuntea ajan hengen ja kuulla, mitä ihmiset ovat mieltä eri asioista; tämä keskustelu on ollut hyvä asia.”
Ganja CARICOM:in asialistalle
Saint Vincentin ja Grenadiinien pääministeri tohtori Ralph Gonsalves kehottaa Karibian alueen yhteistyöelintä CARICOM:ia aloittamaan keskustelu kannabiksen lääketieteellisistä ja lääkinnällisistä hyödyistä.
CARICOM:in nykyiselle puheenjohtajalle, Trinidadin ja Tobagon pääministeri Kamla Persad Bissessarille osoitetussa kirjeessään Gonsalves viittaa Jamaikalla virinneeseen keskusteluun aiheesta sekä Yhdysvaltojen kehitykseen syinä laajempaan keskusteluun myös tällä alueella.
Tohtori Gonsalves haluaa aiheen mukaan seuraavaan CARICOM:in kokoukseen. Keskustelua pitäisi sitten jatkaa vuoden 2014 helmikuussa järjestettävässä alueen valtioiden johtajien tapaamisessa.
Tohtori Gonsalves perustelee keskustelun kiireellisyyttä mm. Pohjois-Amerikassa tapahtuvalla kannabiksen lääke- ja viihdekäytön laillistumisella:
”Yhdysvalloissa se on jo valtavan iso teollisuudenala, joka laillisesti kasvattaa, tutkii, tuottaa ja jakelee lääkinnällisiä ja kosmeettisia tuotteita. Mitä kauemmin me odotamme tämän keskustelun kanssa, sitä kauemmas me jäämme jälkeen tässä väistämättömässä maailmanlaajuisessa lääkekannabiksen laillistamisessa. Loppujen lopuksi Karibian alueen kansalaiset joutuisivat käyttämään kannabiksesta valmistettuja lääkinnällisiä, kosmeettisia ja muita tuotteita, joita kasvatetaan ja tuotetaan Yhdysvalloissa.”
”Tällä hetkellä käydään myös laajempaa keskustelua kannabispolitiikasta, johon CARICOM:in poliittisten ja kansalaisjohtajien tulisi välittömästi ottaa osaa. CARICOM:in jäsenet kuuluvat Amerikan valtioiden liittoon, OAS:iin, jonka piirissä etsitään vaihtoehtoisia poliittisia näkökulmia kun taas CARICOM keskittyy edelleen kannabiksen käytöstä rankaisemiseen, eikä kasvatuksellisiin ja terveysnäkökohtiin.”
”Suuri yleisö ja meidän runsas ja harkintakykyinen nuorisomme ovat syvästi tyytymättömiä CARICOM:in poliittisten johtajien kykenemättömyyteen hylätä tarpeeton varovaisuus ja jäykkyys käsitellä todella tärkeitä tämän hetken ristiriitoja aiheuttavia aiheita. Meidän ei pidä pelätä osoittaa poliittista johtajuuttamme, vaan käydä aiheesta laaja ja valaiseva keskustelu.”
Lähde: Washington Post 25.9.2013, Latin American Herald Tribune 19.9.2013, Guardian 9.9.2013, Talking Drugs 6.9.2013, Caribbean 360 30.8.2013 ja 27.5.2013, Jamaica Observer 4.9.2013 ja 3.9.2013, RJRNews 11.9.2013
Lordi Anthony Gifford selittää, miksi kannabiksen kieltolaki on ihmisoikeuskysymys. Rikoslaki on tarkoitettu sellaisiin tekoihin, joissa ihminen vahingoittaa toista ihmistä. Kannabiksen käyttöön ei pidä käyttää rikoslakia, koska siinä ihminen vahingoittaa korkeintaan itseään. Jamaikalla kannabiksen kieltolaki rikkoo myös uskonnon vapautta, koska ganja on maan Rastafari-uskonnossa yhtä tärkeässä asemassa kuin punaviini kristinuskossa:
0 comments:
Lähetä kommentti