Brasilian senaatissa aletaan käsittelemään kannabiksen laillistamisaloitetta. Vuonna 2006 Brasiliassa tiukennettiin huumerikosten rankaisemista ja vuonna 2013 huumelakiin tuli lisää tiukennuksia. Ongelmien kärjistyminen on kuitenkin aiheuttanut vastareaktion, jonka tulokset alkavat näkyä.
Senaattori Cristovam Buarque esitteli maanantaina 17.2. Brasilian senaatille lakialoitteen kannabiksen laillistamiseksi viihde-, lääke- ja teolliseen käyttöön. Cristovam Buarque toimi presidentti Lulan kaudella opetusministerinä ja hän oli ehdokkaana vuoden 2006 presidentinvaaleissa. Häntä pidetään maltillisena pitkän linjan poliitikkona, hän pakeni sotilasvallan aikana Ranskaan, missä hän valmistui taloustieteen tohtoriksi Sorbonnen yliopistosta.
Buarque kertoi senaatille lakialoitteen olevan äärimmäisen tärkeä ja koko yhteiskunnan tulisi osallistua tähän keskusteluun. Hän alkaa koordinoimaan lakialoitteen eteenpäin viemistä ja haluaa, että kaikki kannabiksen riskit, lääkepotentiaali ja laillistamisen vaikutus väkivaltaan arvioidaan.
Kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana Brasilian väestö on kasvanut 30% mutta vankien määrä nelinkertaistunut 550 000:en tehden Brasiliasta maailman neljänneksi eniten omia kansalaisiaan vangitsevan maan Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän jälkeen. Virallisesti vankiloissa on tilaa vain 300 000:lle vangille, ja ahtaus on tehnyt vankiloiden oloista itsessään ihmisoikeusrikoksen.
Vuoden 2006 uusi huumelaki nosti vankimäärän ennätyskorkealle. Laki periaatteessa dekriminalisoi henkilökohtaisen käytön mutta tiukensi huumekaupasta langetettavia rangaistuksia. Näiden erottaminen jätettiin poliisin päätettäväksi.
”Valkoihoinen juppi saa pössötellä rannalla kaikessa rauhassa. Slummissa kadulla spliffinsä sytyttävä mulattinuori sen sijaan luokitellaan katukauppiaaksi ja heitetään linnaan”, ihmisoikeusryhmä Conectasin edustaja Lucia Nader kuvailee käytännön kannabisvalvontaa Brasiliassa.
Vuonna 2005 huumekaupasta tuomittiin 33 000 ihmistä ja vuonna 2012 138 000 ihmistä. Vuoteen 2009 mennessä huumekaupasta tuomituista tuli toiseksi suurin vankiryhmä aseellisista ryöstöstä tuomittujen jälkeen.
Toinen ongelma on oikeuslaitoksen ylikuormitus eli kykenemättömyys käsitellä tällaista ihmismassaa. 41% vangeista viruu tutkintovankeudessa odottamassa tapauksensa käsittelyä oikeudessa. Rio de Janeiron vankiloissa vuonna 2012 pidetystä 5000:sta tutkintavangista puolet päästettiin vapaalle ensimmäisessä oikeudenkäynnissä.
Köyhillä pidätetyillä ei kuitenkaan ole varaa puolustusasianajaan, minkä takia he joutuvat virumaan rikollisjengien hallitsemissa vankiloissa joutuen valitsemaan puolensa, mikä puolestaan on nostanut uusimisprosentin 61%:iin. Liittovaltio on puolestaan leikannut vankiloiden määrärahoja.
Brasilian murhaluvut ovat nekin ennätysluokkaa, vuonna 24,3 100 000 asukasta kohden, mikä on kuusi kertaa enemmän kuin Chilessä. Vankiloita tarvittaisiin oikeita rikollisia varten.
Tuomari tuomitsi kannabiksen kieltolain perustuslain vastaisena
Kannabiksen laillistaminen Brasiliassa sai yllättävää tukea liittovaltion tuomari Ernesto Frederico Cardoso Macielilta hänen hylätessään huumekauppasyytteen sillä perusteella, että kannabista koskevat lait ovat perustuslain vastaisia niiden loukatessa tasa-arvoisuuden periaatetta.
Tuomion perusteluissa tuomari Maciel sanoi kannabiksen kieltolain olevan ”takaperoisen kulttuurin ja erheellisen politiikan tulosta”.
Terveysministeriö on asettanut THC:n kiellettyjen aineiden listalle mutta tuomari Macielin mielestä ministeriön pitäisi perustella tällainen eikä sellaista perustelua ole esitetty. Hän nosti esille myös muiden viihteellisesti käytettyjen aineiden kuten tupakan ja alkoholin laajan suosion.
”On hyvin ristiriitaista, että muut huumaavat aineet, kuten alkoholi ja tupakka, ovat vapaasti myynnissä ja käytössä tuottaen miljoonia niiden kauppiaille ja lisäksi väestö arvostaa ja käyttää niitä”.
Näillä perusteilla tuomari Maciel hylkäsi huumekauppasyytteen 46 gramman hallussapitotapauksessa. Tuomio langetettiin jo vuoden 2013 lokakuussa mutta se on noussut nyt julkisuuteen laillistamiskeskustelussa.
Brasilia on Etelä-Amerikan suurin ja merkittävin valtio, joka mm. arvosteli pientä naapuriaan Uruguayta kannabiksen laillistamisesta.Tämä päätös ei muuta Brasilian lainsäädäntöä mutta syytetyn asianajajan mukaan tämä antaa uutta pohjaa huumelakien uudistamisesta käytävään keskusteluun.
Lähde: Economist 18.1.2014, Leaf Science 30.1.2014, Beckley Foundation 18.2.2014
Senaattori Cristovam Buarquen puhe Brasilian senaatissa
0 comments:
Lähetä kommentti