Amerikkalaisten käsitykset kannabiksen haitallisuudesta ovat muuttumassa nopeaan tahtiin. Amerikkalaiset seuraavat kannabisuutisia enemmän kuin Obamacarea tai Ukrainan tapahtumia. Kannabis vapautuu nyt nopeammin kuin mitä lainsäätäjät pystyvät pysymään perässä.
Tuoreen mielipidemittauksen mukaan amerikkalaiset pitävät kannabiksen viihdekäyttöä tällä hetkellä vähiten haitallisena paheena, jopa sokeria haitattomampana, mikä voi inspiroida mielenkiintoisia sloganeita tulevissa laillistamiskampanjoinnissa. NBC News ja The Wall Street Journal suorittivat kyselyn, jossa vastaajia pyydettiin arvioimaan henkilön terveydelle haitallisimmat aineet ja vaihtoehdoiksi annettiin marihuana, sokeri, tupakka ja alkoholi.
Tupakkaa piti haitallisimpana 49%, alkoholia 24%, sokeria 15% mutta marihuanaa vain 8%. Tupakan ja alkoholin käyttöön liittyy iso joukko vakavia haittavaikutuksia ja molemmat tappavat kymmeniä tuhansia amerikkalaisia vuosittain.
Silti oli yllättävää, että näinkin suuri osuus vastaajista piti sokeria vaarallisempana kuin kasvia, jonka liittovaltio luokittelee yhdeksi vaarallisimmista aineista heroiinin ja LSD:n rinnalla.
Amerikkalaiset ovat tulleet hyvin tietoisiksi sokerin liikakäytön aiheuttamista terveyshaitoista kuten liikalihavuudesta, diabetesepidemiasta, sydän- ja verisuonisairauksista, aivohalvauksista ja syövästä, jotka lopulta aiheuttavat kuoleman.
Kannabiskaan ei ole haitaton päihde mutta sen haittavaikutuksia on liioiteltu ja hehkutettu kannabiksen vastaisessa valistuksessa niin, että se on menettänyt Yhdysvalloissa uskottavuutensa. Ihmiskunta on käyttänyt kannabista ainakin 10 000 vuotta ilman yhtäkään todennettua kuolemantapausta.
Alkoholia tarvitsee nauttia vain kymmenen kertaa päihdyttävää annosta enemmän saadakseen tappavan annoksen. Kannabiksen käyttäjän pitää nauttia 20 000 - 40 000 kertainen annos saavuttaakseen edes teoreettisesti tappavan annoksen DEA:n tuomarin Francis L. Youngin vuonna 1988 antaman päätöksen mukaan.
Yhä lisääntyvä määrä tutkimuksia osoittaa kannabiksella olevan runsaasti lääkinnällistä käyttöä. Sillä voidaan mm. parantaa syöpä, hallita veren sokeripitoisuuden vaihtelua, hidastaa HIV:n leviämistä elimistössä ja vähentää itsemurhia.
”Jokainen todistusaineistoon objektiivisesti tutustunut henkilö ei voi päätyä muuhun johtopäätökseen. Suuren yleisön käsitykset kannabiksesta tulevat koko ajan lähemmäs tutkimustulosten antamaa kuvaa kannabiksen haitallisuudesta. Kannabis ei ole täysin haitaton mutta enää ei ole epäilystäkään siitä, että kannabiksesta on käyttäjälle vähemmän haittaa kuin suurimmasta osasta laillisesti myytävänä olevista tuotteista”, Marijuana Policy Projectin viestintäjohtaja Mason Tvert toteaa.
Vastaajat ilmoittivat myös, että heitä kiinnostaa enemmän kannabiksen laillistamisesta kertovat uutiset kuin mitkään muut tarinat.
”Yksi mielestäni järisyttävimmistä luvuista koski laillistamistarinan suosiota. Ihmiset seuraavat paljon tiiviimmin sitä, kuinka yhä useampi osavaltio laillistaa kannabiksen lääkekäytön tai viihdekäytön, kuin mitä tapahtuu Ukrainassa, Obamacarelle tai samaa sukupuolta olevien avioliitoille. Yli 90% kansalaisista sanoo seuraavansa kannabistarinaa hyvin tarkkaan”, NBC:n poliittinen johtaja Chuck Todd selittää.
Kyselyssä paljastui, että 18 - 35 vuotiaista 57% oli nähnyt, lukenut tai kuullut kannabisuutisia, 44% Obaman terveyspolitiikan uudistamisesta, 39% Venäjän joukkojen lähettämisestä Ukrainaan ja 34% homoliittojen kieltojen kumoamisesta tuomioistuimissa.
"Demografisesti tarkasteltuna puolet maamme vanhemmasta väestöstä kuuluu suuriin ikäluokkiin. Tällä hetkellä suurin osa maamme väestöstä on elänyt aikakautena, jolloin kannabiksen kokeilu on ollut yhteiskunnallisesti hyväksyttyä. Se selittää tämän maassamme tapahtuvan kulttuurisen muutoksen suhtautumisessa marihuanaan ja sen, että sen käyttöön liittyvä leima on hävinnyt", Todd summaa tutkimuksen tulokset.
Mielipidevaikuttajat kannabiksen asialla
Viime vuonna käsityksiään kannabiksesta radikaalisti muuttanut CNN:n TV-tohtori Sanjay Gupta on osaltaan vaikuttanut suuren yleisön muuttuviin mielikuviin. Tuoreessa Weed2 dokumentissa hän lupaa kaksinkertaistaa ponnistelunsa tutkitun tiedon levittämiseksi suurelle yleisölle.
Weed2 dokumentissa hän osoittaa, kuinka kannabiksen paras hyöty on saavutettavissa nauttimalla kannabista kokonaisena. Hän käyttää israelilaisen kannabistutkimuksen uranuurtajan Raphael Mechoulamin keksimää ns. entourage-vaikutusta kuvaamaan sitä, miten kannabiksen kaikki 500 erilaista vaikuttavaa ainetta mukaan lukien kymmenet erilaiset kannabinoidit vaikuttavat tehokkaimmin yhdessä sen sijaan, että ne eristettäisiin ja käytettäisiin erikseen.
Gupta vierailee mm. GWPharmaceuticalsin salaisissa puutarhoissa tutustumassa maailman ensimmäiseen lääkeyhtiöön, joka on tehnyt epäilyttävästä hamppupensaasta salonkikelpoisen kannabislääkkeen, suusuihke Sativexin.
Yhdysvaltain republikaanisen puolueen enemmistö vastustaa vielä kannabiksen laillistamista mutta tämäkin asia on muuttumassa. Pisimpään kuvernöörinä toiminut Teksasin kuvernööri Rick Perry vieraili maaliskuussa Jimmy Kimmel showssa ja kertoili leppoisaan tyyliin kannabiksen käytön dekriminalisoinnista Teksasissa mainiten suoraan, ettei hän halua romuttaa nuorten elämänmahdollisuuksia jonkun sätkän varjolla.
Jo vuosikymmenen ajan Teksasissakin on lievennetty rangaistuksia ja politiikan tuloksena on suljettu yksi vankila Perry lausui saaden osakseen raikuvat aplodit.
Lähde: Wall Street Journal 12.3.2014, The Huffington Post 12.3.2014, NewsMax 14.3.2014
Sanjay Gupta Weed2
Teksasin republikaaninen kuvernööri Rick Perry
0 comments:
Lähetä kommentti