torstai 2. helmikuuta 2017

Israel dekriminalisoi kannabiksen käytön

Israel aikoo dekriminalisoida kannabiksen käytön. Kannabis on nykyään kosher myös pääsiäisenä.

altSisäisen turvallisuuden ministeri, Likud-puolueen edustaja Gilad Erdan ilmoitti tammikuun lopussa Israelin aloittavan samanlaisen politiikan kannabiksen käytön suhteen kuin muutamissa USA:n osavaltioissa ja Euroopan maissa. Kannabiksen käytöstä julkisella paikalla voisi saada sakkoja mutta käyttö itsessään dekriminalisoidaan eli sen takia ei voi pidättää, nostaa syytettä eikä antaa rikosrekisterimerkintää. Ensimmäisestä kiinnijäämisestä langetettaisiin 250 € sakot.

“Poliisin resursseja siirretään kannabiksen käytön valvonnasta vakavampaan rikollisuuteen”, Erdan perusteli uutta politiikkaa.

Kannabiksen käyttö on suhteellisen yleistä Israelissa, YK:n mukaan 9% Israelin kansalaisista käyttää kannabista. Käytön kriminalisointia ei ole valvottu kovin ankarasti, ja vuodesta 2010 vuoteen 2015 kannabiksen käyttöön liittyvät pidätykset ovat laskeneet 30%. Lisäksi aikuisten kohdalla 54% ja alaikäisten kohdalla 60% tapauksista jätettiin käsittelemättä.

Israel on myös maailman johtavia lääkekäytön sallivia maita: Reutersin uutisen mukaan 10 000 potilasta on saanut reseptin, tosin lääkekäytön ehtoja höllennettiin hiljan ja reseptin saaneiden määrä oli vuoden 2016 lopussa jo 23 000. 

Zionistisen Unionin edustaja Shelly Yacimovich kannatti Erdanin ilmoitusta.

“Kannabiksen käyttö kuuluu henkilökohtaisten vapauksien piiriin, joihin valtiolla ei ole oikeutta sekaantua, koska se ei aiheuta vahinkoa. On absurdia pitää paljon enemmän haittaa ja väkivaltaa aiheuttavaa alkoholia laillisena”, Yacimovich tiivisti.

Oikeusministeri Ayelet Shaked suositteli aikaisemmin julkaisemassaan raportissa kannabiksen käytön dekriminalisointia:

“Huolena on se, että dekriminalisointi tulkitaan käyttöön kehottamiseksi. Tähän huolenaiheeseen pitää puuttua soveliaalla tiedottamisella, mutta tämä huoli ei oikeuta jättämään kriminalisointia ennalleen”, oikeusministeri täsmensi 120 sivuisessa kannanotossaan.

Meretz puolueen edustaja Tamar Zandberg, joka on myös Knessetin huumeiden ja alkoholin väärinkäyttöä tutkivan komitean puheenjohtaja, piti Erdanin ilmoitusta “oikeana ja rohkeana”.

Zandberg piti Erdanin ilmoitusta osoituksena siitä, että “päättäväinen ja oikeudenmukainen julkinen kampanja jatkuu”. Erdan vastusti aikaisemmin dekriminalisointia ja Zandbergin mukaan tämä uusi politiikka on “merkittävä askel eteenpäin”.

Hallituksen päätöksen jälkeen uuden politiikan toteuttaminen alkaa parin kuukauden sisällä.

Kieltolain kolonialistinen tausta

Kannabiksen kieltolailla Israelissa on samanlainen tausta kuin monilla muillakin valtioilla. Sen sääti aikoinaan kolonialistinen Iso-Britannia ja se kohdistui pääasiassa syrjittyyn väestönosaan, arabeihin.

Kannabis on ollut laitonta Pyhässä maassa pitempään kuin melkein missään muualla maailmassa. Tähän ovat syyllisiä eräs brittiherrasmies nimeltään Ronald Storrs sekä egyptiläinen lääkäri Muhammad Ali Bey.

Valmistuttuaan Cambridgen yliopistosta Storrs liittyi Britannian siirtomaahallinnon palvelukseen ja hänet lähetettiin Egyptiin vuonna 1904, missä hän aloitti tullin palveluksessa tehtävänään salakuljetuksen ehkäisy. Tuohon aikaan Egypti on yksi harvoja maita koko maailmassa, jossa kannabis oli kielletty.

Ensimmäisen maailmansodan loputtua Storrs siirtyi Ottomaaneilta vallattuun Pyhään maahan kenraali Edmund Allenbyn alaisena. Hänet ylennettiin Jerusalemin sotilaskuvernööriksi ja myöhemmin Jerusalemin ja Juudean kuvernööriksi. Helmikuussa 1919 hän julisti hasiksen kielletyksi ja tämä kieltolaki on ollut voimassa siitä saakka.

Tähän maailman aikaan kannabista ei oltu kielletty juuri missään, ei Iso-Britanniassa eikä Yhdysvalloissa, ja jos Storrs olisi tullut Pyhään maahan mistä muualta hyvänsä paitsi Egyptistä, ei tuollainen ajatus olisi pälkähtänyt hänen päähänsä. Napoleon oli kieltänyt kannabiksen käytön vallattuaan Egyptin vuonna 1800, koska sotilaat alkoivat käyttää sitä alkoholin ollessa kiellettyä muslimivaltiossa. Sotilaiden mukana kannabiksen käyttö levisi Ranskaan. Ennen Napoleonia hasiksen polttamista oli yritetty lopettaa keskiajalla ilman menestystä, tällöin kohteena olivat sufi-veljeskunnat.

1860-luvulla egyptiläinen lääkäri Muhammad Ali Bey päätteli, että sangen yleisesti käytetty kannabis oli pääsyy mielisairauksiin Egyptissä. Vuonna 1868 opetusministeri Ali Mubarak vakuutti Egyptin parlamentin kieltämään hasiksen käytön. 1870-luvulla kannabis taas laillistettiin kunnes se kiellettiin uudestaan 1880-luvulla.

Vuonna 1903 Kairon mielisairaalan johtaja John Warnock julkaisi British Journal of Psychiatry lehdessä artikkelin "Insanity from Hasheesh”. Siinä hän väitti, että suurin osa mielisairauksista Egyptissä on seurausta kannabiksen käytöstä. Hänen tutkimuksensa mukaan 2564:stä potilaasta 689 poltti kannabista, mistä hän päätteli, että 27% mielisairauksista oli kannabiksen käytön syytä.

Omana aikanaan Warnockin tutkimus oli kuriositeetti, koska Britanniassa ei käytetty kannabista. Vuonna 1923 Scotland Yardin etsivä houkutteli kaksi afrikkalaista kahvinvalmistajaa myymään hänelle oopiumia. Tapauksesta nousi julkinen kohu, jota ei hillinnyt lainkaan se, että etsivälle olikin myyty hasista. Lehdistö vaati kannabiksen kieltämistä. The Royal Pharmaceutical Society otti skandaalin tosissaan ja ilmeisesti Warnockin tutkimuksen innoittamana vaati kriminalisointia. Vuonna 1925 Britannian parlamentti kriminalisoi kannabiksen.

Tämä laki astui voimaan samana vuonna Palestiinan brittiläisellä hallintoalueella. Vuonna 1936 Britannian hallitus laati uuden huumeiden vastaisen lain, joka astui voimaan myös Palestiinassa. Koska Euroopasta muuttaneet juutalaiset eivät käyttäneet kannabista, kohdistui uusi laki melkein ainoastaan arabiväestöön.

Israelin itsenäistyessä vuonna 1948 päätti uusi valtio pitää kaikki vanhat lait voimassa ja niiden joukossa myös vuoden 1936 kieltolain, joka on ollut voimassa aina nykypäiviin. Ensimmäisten vuosikymmenien aikana kannabiksen käyttö rajoittui arabiväestöön ja arabimaista muuttaneisiin juutalaisiin. Näin huumelaista tuli eurooppalaisen aškenasijuutalaisen eliitin väline valvoa ja hallita valtion arabiväestöä ja mizrahijuutalaisia. Vasta 1970-luvulla kannabiksen käyttö alkoi levitä hippikulttuurin vaikutuksesta muihin väestönosiin.

Onko kannabis kosher ?

altGeriatrian tohtori ja juutalaisuuden tutkija Yosef Glassman on tutkinut kannabiksen käyttöä muinaisina aikoina juutalaisessa kulttuurissa. Mainintoja kannabiksesta löytyy Talmudista ja Tanakista, joka kristillisessä kulttuurissa tunnetaan Raamatun vanhana testamenttina. Lähteiden löytämistä on helpottanut asenteiden lieventyminen aiheen ympärillä.

Talmudin mukaan kannabiksen käyttö vaatetuksessa ja muissa tarkoituksissa on ollut hyvin tavallista. Kannabis kuului pääsiäisenä kiellettyjen asioiden joukkoon, mikä tarkoitti sitä, että sitä käytettiin mm. ruuanlaitossa muulloin vuoden ympäri.

Tanakin ensimmäisessä osassa Toorassa eli Mooseksen kirjoissa Jahve neuvoo Moosesta ottamaan käyttöönsä lääkinnällisiä yrttejä, joista yksi on "keneh bosem", "tuoksuva tai aromaattinen ruoko", joka viittaa kannabikseen. Keneh bosem on osa pyhää voiteluöljyä, johon reseptin mukaan tuli muiden yrttien ohella 3 kiloa kannabista 7 litraan oliiviöljyä. Tuoksuruoko on mukana monissa muissakin raamatun jaksoissa kuten Laulujen kirjassa eli Korkeassa veisussa, Jesajan, Jeremian ja Hesekielin kirjoissa.  Voiteluöljy oli aluksi tarkoitettu vain pappiskastin käyttöön mutta myöhemmin kuninkaat ja profeetat käyttivät sitä. Neljännessä Mooseksen kirjassa ylipappi, “High Priest”, Aaron polttaa kannabista suitsukkeena “levottomina aikoina”.

Arkeologisten todisteiden valossa tiedetään, että kannabista on käytetty muinaisessa Israelissa mm. kivunlievitykseen synnytyksessä. Antiikin juutalaiset eivät olleet ainoa kulttuuri, jossa kannabista käytettiin mm. lääkkeenä. Kiinalaisessa lääketieteessä kannabis on yksi viidestäkymmenestä keskeisestä lääkeyrtistä, muinaiset egyptiläiset käyttivät sitä mm. silmäkipuihin ja antiikin kreikkalaiset liuottivat kannabista viinissä ja käyttivät tätä lääkkeenä. Muinaisten skyyttien tiedetään humaltuneen kannabishöyryistä erityisissä telttasaunoissa, joita on löydetty haudoista. Keskiaikainen juutalainen rabbi Maimonides suositteli kannabista lääkkeeksi mm. kylmettymiseen ja korvakipuihin.

“Talmudissa on monimutkaisia ohjeita kasvien sekoituksista ja niiden risteytyksistä, joita Maimonides kommentoi”, Glassman selittää.

Aika on taas kääntynyt siihen, että Israelista on tullut maailman johtava valtio kannabiksen lääkekäytössä ja lääketutkimuksessa. Itse asiassa nykyinen kannabiksen lääketutkimus perustuu kahden israelilaisen tutkijan, Raphael Mechoulam ja Yechiel Gaoni, tutkimuksiin. He löysivät kannabiksen vaikuttavan aineen, THC, vuonna 1964, mistä sai alkunsa nykyinen kannabinoiditutkimus.

Keväällä 2016 rabbi Chaim Kanievsky julisti, että kannabiksen käyttö lääkkeenä on kosher myös pääsiäisenä kaikille juutalaisille. Suuri ympyrä on sulkeutumassa.

Lähde: Haaretz 26.1.2017YLE 26.1.2017Reuters 26.1.2017Haaretz 24.1.2017Haaretz 8.12.2013Independent 22.4.2016


Rabbi Kanievsky siunaa kannabiksen pääsiäiseksi vuonna 2016


 

Syqe mainosvideo

 

 

 

 

alt


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...