Huumesota on aiheuttanut satojen tuhansien ihmisten kuoleman Latinalaisessa Amerikassa, mutta epäonnistunut huumeiden käytön vähentämisessä maailmanlaajuisesti.
Arvostettu ajatushautomo International Institute For Strategic Studies, IISS, julkaisi raportin Drugs, Insecurity and Failed States huumesodan epäonnistumisesta, jossa kehotetaan harkitsemaan laillistamista vaihtoehtona. Merkittävää tässä raportissa on myös se, että toinen kirjoittajista on entinen Britannian tiedustelupalvelun MI6:n päällikkö Nigel Inkster. Toinen kirjoittajista on IISS:n tutkija Virginia Comolli.
Nigel Inkster (60), toimi 28 vuotta vakoilujohtajana vuoteen 2003 saakka. Hän oli tiedustelun operatiivinen apulaisjohtaja ja johti MI6:n taistelua huumeparoneita vastaan. Nyt hän työskentelee IISS:ssä valtioiden rajat ylittävien ja poliittisten uhkien tutkimusjohtajana.
Kolumbian presidentti Santos haluaa puolueettomia asiantuntijoita tutkimaan huumesodan vaihtoehtoja mukaan lukien huumeiden laillistaminen. Juuri tätä IISS:n tutkimuskin esittää johtopäätöksissään. Raportti osoittaa, että tämä niin kutsuttu "huumesota" rapauttaa kansainvälistä turvallisuutta.
Kehittyneen maailman kuluttajavaltioissa koetaan kokonaisten asuinyhteisöjen tuhoutuvan huumeiden väärinkäytön ja rikollisuuden epidemioihin. Huumeriippuvaiset ovat marginalisoitu ja leimattu, ja monet muuten lainkuuliaiset kansalaiset kriminalisoitu kulutusvalintojensa takia.
Mutta yhteiskunnallisesti heikot tuottaja- ja kauttakulkumaat kehittyvissä maissa ovat saaneet maksaa kovimman hinnan.
Nigel Inkster on henkilökohtaisesti omassa työssään joutunut näkemään huumeiden kieltolain ei-aiotut vakavat seuraukset. Huumekaupan tuottamat suuret voitot ovat luoneet valtavan tuottoisat maailmanlaajuiset huumemarkkinat, joita vahvat kansainväliset rikollisjengit hallitsevat.
"Peitellyt edut" huumesodan takana
Inkster kertoo kehittyvissä maissa kasvavasta kapinasta huumesodan aiheuttamien yhteiskunnallisten kustannuksien takia. Hänen mukaansa ainoastaan kuluttajamaiden "peitellyt edut" ovat muutoksen esteenä.
Tutkimuksen mukaan viranomaisten pitäisi takavarikoida 70% huumevirrasta pystyäkseen häiritsemään kauppaa. Koska takavarikoiden suhteesta koko kaupankäyntiin ei ole minkäänlaisia lukuja, on se varmasti paljon tämän tavoitteen alle.
Kuluneiden 30 vuoden aikana huumekauppaan liittyvän väkivallan kasvu heiluttaa Kolumbian ja Afganistanin kaltaisia tuottajavaltioita rikollisryhmien taistellessa keskenään sekä valtiovaltaa vastaan.
Sittemmin huumesotaan liittyvät murhat ovat saavuttaneet järkyttävän tason Meksikossa ja Keski-Amerikassa. Salakuljettajien hakeutuessa uusille reiteille välttääkseen lainvalvontaa, ovat Länsi-Afrikan valtiot joutuneet osaksi maailmanlaajuista huumekaupan ketjua, mikä on täysin korruptoinut niiden hallintojärjestelmän.
Useiden vuosien ajan vallassa olevat poliitikot eivät ole halunneet asettaa huumekieltolain tehokkuutta kyseenalaiseksi. Nyt tämä on muuttumassa.
Latinalaisen Amerikan valtioiden kuten Kolumbian ja Meksikon johtajat ovat julkisesti alkaneet kyseenalaistaa sen, miksi heidän pitää kantaa länsimaiden "huumesodan" päävastuu.
He vaativat nykyisen lähestymistavan täydellistä uudelleen harkintaa, mikä perustuu avoimeen keskusteluun, jossa asiantuntijuudella ja todistusaineistolla korvataan nykyistä keskustelua hallitsevat tunteet ja ideologiat.
Niin kauan kuin huumeiden kysyntää on olemassa, on myös ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään kaikkensa tämän kysynnän tyydyttämiseksi. Kansainvälisen yhteisön tulee tunnustaa tämä ja muuttaa puhetapa "huumesodan" voittamisesta keskusteluun ongelman hoitamisesta siten, että aiheutamme mahdollisimman vähän "oheisvahinkoja".
Britannialla olisi mahdollisuus olla merkittävä tekijä kaikkien poliittisten vaihtoehtojen puolueettoman tutkimuksen edistämisessä ja se on perinteisesti ollut huumeongelman käsittelyn etulinjassa.
Britannian huumeiden kulutus perustuu suurelta osin Latinalaisen Amerikan ja Afganistanin huumeiden tuottajiin ja myyjiin ja siksi on meidän kaikkien etu, että omaksumamme politiikka lisää tämän tuotantoketjun molemmissa päissä olevien turvallisuutta.
Inkster on Britannian tähän mennessä korkein huumeita vastaan taistellut virkamies, joka on tullut julkisuuteen huumesodan kritisoijana. Muita huumepolitiikan uudelleen harkintaa kannattavia henkilöitä ovat mm. entinen MI5 johtaja Eliza Manningham-Buller, Sir Richard Branson, entinen puolustusministeri ja kansanedustaja Bob Ainsworth sekä Britannian lakimiesliiton puheenjohtaja Nicholas Green.
Merkittävää on myös se, että huumesotaa estottomasti kannattanut ja kannabishysteriaa levittänyt The Sun -iltapäivälehti julkaisi Inksterin puheenvuoron.
Lähde: The Sun 17.4.2012 ja The Telegraph 17.4.2012
0 comments:
Lähetä kommentti