Kanadan oikeistopääministeri Stephen Harper on tullut tunnetuksi tiukan linjan huumesodan kannattajana, joka yrittää muun muassa ankaroittaa kannabislainsäädäntöä. Siksi hän yllätti Amerikan mantereen valtioiden huippukokouksessa Cartagenassa Kolumbiassa viime viikonloppuna toteamalla huumesodan epäonnistuneen.
Lehdistötilaisuudessa hän sanoi: "Luulen kaikkien uskovan siihen, että nykyinen lähestymistapa ei toimi. Mutta ei ole selvää, mitä meidän pitäisi tehdä."
Latinalaisen Amerikan valtioiden päämiesten esittelemät faktat olivat ilmeisesti tehneet vaikutuksen. Ei kuitenkaan pidä uskoa hänen kokeneen täydellistä kääntymistä tässä asiassa, koska Harper lisäsi nopeasti perään, että "Huumeet ovat laittomia, koska ne hyvin nopeasti ja totaalisesti - monet niistä huumeista - tuhoavat ihmisten elämän".
Kanadan julkisen terveydenhoidon edustajat: verota ja valvo
Kanadan konservatiivihallituksen aikoessa säätää uusia, tiukkoja huumelakeja, joihin kuuluisi mm. pakollisia minimirangaistuksia kannabiksen kasvatuksesta, julkaisivat Kanadan julkisen terveydenhoidon lääkärit kannanoton huumelakien liberalisoinnin puolesta. Kannabiksen käytön kriminalisointi ja muu tiukka huumepolitiikka ei ole onnistunut ja Kanadan lääkärikunta suosittelee verotusta ja valvontaa niiden sijaan.
Brittiläisen Kolumbian, Nova Scotian ja Saskatchewanin osavaltioiden julkisen terveydenhoidon johtajat julkaisivat yhteisen kannanoton Improving community health and safety in Canada through evidence-based policies on illegal drugs, jossa käydään läpi Kanadan tämänhetkistä huumepolitiikkaa.
Yksi artikkelin kirjoittajista, Nova Scotian terveydenhoidon johtaja tohtori Robert Strang sanoo, että pelkästään rikosoikeuteen nojaava laittomien huumeiden käsittely on epäonnistunut:
"Portugali dekriminalisoi kaikkien huumeiden käytön kymmenen vuotta sitten ja siellä on Euroopan alhaisimmat huumeiden käyttöluvut ja siellä on myös vähiten huumeiden käytöstä johtuvia haittoja."
Sen sijaan huumeiden käyttö USA:ssa ei ole vähentynyt sen jälkeen, kun se aloitti neljäkymmentä vuotta sitten huumesotansa, jonka agressiiviseen lain täytäntöönpanoon on kulunut jo biljoona dollaria (trillion dollars).
Lääkäriryhmän mukaan tiukka huumekieltolaki on hyödyttänyt järjestäytynyttä rikollisuutta samaan aikaan kun vankiloihin ahdettujen huumeiden käyttäjien keskuudessa leviää HIV ja hepatiitti ja aseellinen väkivalta kasvaa.
USA:ssa New Yorkin, Michiganin, Massachusettsin ja Connecticutin osavaltioissa ollaan peruuttamassa pakollisia minimirangaistuksia väkivallattomia huumerikoksia tuomittaessa, kertoo tohtori Evan Wood, yksi artikkelin kirjoittajista ja yksi Urban Health Research Initiative -aloitteen johtajista.
Kannabis verolle ja valvontaan
Huumepolitiikan uudistamista vastustavat väittävät usein, että kansanterveyttä korostava huumepolitiikka lisää huumeiden käyttöä. Artikkelin kirjoittajat viittaavat WHO:n tuoreeseen tutkimukseen, joka osoittaa, ettei tiukan huumepolitiikan maissa ole sen alhaisempi huumeiden käytön taso kuin liberaalimmissa maissa.
Kirjoittajien mielestä hallitusten tulisi kokeilla muita lähestymistapoja, joilla tavoitellaan kansanterveydellisiä päämääriä vähentämällä yhteiskunnallisia ja terveydellisiä haittoja kuten:
- verotetaan kannabista kuten alkoholia ja tupakkaa
- annetaan lupia lääkekannabisapteekeille ja myönnetään lääkekannabisreseptejä
- asetetaan ikärajoja ja muita myyntirajoitteita kuten alkoholin käyttöä rajoitettaessa
- säädetään ja valvotaan vahvojen aineiden saatavuus sellaiseksi, että saadaan pidettyä laittomat markkinat joissakin rajoissa
Lisäksi Kanadan kahdeksantoista suurimman kaupungin ylintä lääkintäviranomaista on allekirjoittanut Vienna Declaration nimellä tunnetun maailmanlaajuisen vetoomuksen, jossa vaaditaan laittomien huumeiden valvontaan tieteellisesti tehokkaiksi todettuja toimenpiteitä.
Kofi Annan ja Richard Branson vetoavat myös Kanadan hallitukseen
YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja miljardööriyrittäjä Richard Branson ovat allekirjoittaneet avoimen kirjeen Kanadan pääministerille Stephen Harperille ja Kanadan senaatille käsittelyssä olevan rikoslain muuttamiseksi. Heidän viestinsä kuuluu: "Vähäisten kannabisrikosten ankara rankaiseminen ei vähennä huumerikollisuutta Kanadassa, koska se ei ole toiminut muuallakaan".
Maailmanlaajuinen huumepoliittinen komissio, Global Commission on Drug Policy, kehottaa Kanadan senaattia hylkäämään tietyistä huumerikoksista säädetyt minimirangaistukset. Komissio suosittelee myös ottamaan marihuana verotuksen ja valvonnan piiriin "vaihtoehtoisena strategiana järjestäytyneen rikollisuuden heikentämiseksi ja yhteisöjen terveyden ja turvallisuuden kohentamiseksi". Komission mielestä marihuanan laittomuus ja sen korkea kysyntä USA:ssa ovat aiheuttaneet sen, että Kanada osaltaan auttaa Kanadan ja Meksikon järjestäytynyttä rikollisuutta ja väkivaltaa. Komission kirjeessä todetaan mm:
"Yhä uusien vankiloiden rakentaminen, mitä on kokeiltu USA:n epäonnistuneessa huumesodassa, vain pahentaa huumeongelmaa eikä vähennä kannabiksen saatavuutta eikä käytön tasoa. Sen sijaan USA:n nuorison mielestä marihuanaa on helpompi saada kuin alkoholia tai tupakkaa. Nyt uuden lain Bill C-10:n sisältämät pakolliset minimirangaistukset kannabisrikoksista ovat viemässä Kanadaa kohti muiden maiden kokemia erehdyksiä, kohti sellaista politiikkaa, joka on osoittautunut tehottomaksi ja tuhoisaksi saavuttamatta tavoitteitaan."
"Alkoholin kieltolain esimerkki osoittaa, että huumelakien ankaroittaminen säätämällä pakollisia minimirangaistuksia ja muita rangaistuksia, ei vähennä kannabiksen tuotantoon liittyvää rikollisuutta eikä väkivaltaa. Tällaiset lait ainoastaan ajavat kannabismarkkinat yhä enemmän väkivaltaisten rikollisten käsiin ja tuhlaavat verorahojamme."
Kanadan senaatissa käsiteltävänä oleva rikoslain uudistus on saanut kritiikkiä osakseen siihen liitettyjen pakollisten minimirangaistusten takia. Eniten huomiota on saanut osakseen yhden vuoden vankeusrangaistus kannabiksen kasvatuksesta, vaikka se olisi vain muutaman kasvin viljelmä omaan käyttöön.
Lain käsittelyssä siihen on tehty joitakin muutoksia. Samoin mielenterveysongelmaisten määrän kasvaminen vankiloissa sekä alkuperäisasukkaiden suhteeton vangitseminen ovat herättäneet keskustelua.
"Pakollisten minimirangaistusten ottaminen käyttöön pienistä kannabisrikoksista sysää Kanadan kehityksen kohtalokkaalle radalle, mikä tulee maksamaan miljardeja veronmaksajille eikä silti vaikuta huumekaupan väkivaltaan eikä huumeriippuvuuteen. Kanadan tulisi tutkia sellaisia politiikan muotoja, joissa huumeita käsitellään terveys- eikä rikosasiana ja jotka auttaisivat epäonnistuneen huumesodan lopettamisessa", Branson esitti lehdistötiedotteessaan.
"USA:n huumesota on ainoastaan pahentanut huumeongelmaa, koska huumeiden kieltolaki aiheuttaa väkivaltaa kautta Amerikan mantereen mukaan lukien Kanada", selitti entinen Brasilian presidentti ja komission puheenjohtaja Fernando Henrique Cardoso.
Poliisit kieltolakia vastaan
Brittiläisen Kolumbian osavaltion poliisipäällystöön kuuluva David Bratzer kertoo, kuinka marihuanan kieltolaki ja epäonnistunut huumesota hyödyttävät vain järjestäytynyttä rikollisuutta ja aiheuttavat väkivaltaa. Bratzer on mukana kieltolakia vastustavassa lainvalvontaviranomaisten järjestössä Law Enforcement Against Prohibition, johon kaikki voivat liittyä ilmaiseksi.
Lähde: CBC News 16.4.2012, CBC News 28.3.2012, Open Medicine Vol 6, No 1 (2012), Canada.com 29.2.2012, Ottawa Citizen 29.2. ja Stop the Violence BC
0 comments:
Lähetä kommentti