lauantai 29. syyskuuta 2012

Latinalaisen Amerikan presidentit vaativat huumeiden laillistamista YK:ssa

Latinalaisen Amerikan johtajat vaativat YK:n yleiskokouksessa huumepolitiikan muutosta. Lehdistötilaisuudessa ennen kokousta Guatemalan presidentti Perez Molina kertoi huumesodan epäonnistuneen eikä Keski-Amerikan valtioilla ole enää muuta vaihtoehtoa kuin laillistaminen, koska USA ei pysty vähentämään huumeiden kulutustaan.

Un MolinaYK:n yleiskokoukselle Molina kertoi Guatemalan olevan kiinnostunut kutsumaan koolle sellaiset valtiot, jotka ovat "kiinnostuneita uusista ja innovatiivisista vaihtoehdoista kansainvälisen huumepolitiikan uudistamisessa".

Meksikon presidentin Felipe Calderonin puhe oli hänen viimeisensä YK:ssa uuden presidentin ottaessa vallan 1.12. Calderonin kaudella Meksikossa on käyty sotilaalliseen hyökkäykseen huumekartelleja vastaan ja vähintään 47 000 ihmistä on kuollut taisteluissa.

Calderon kuvasi järjestäytynyttä rikollisuutta "suurimmaksi kuoleman aiheuttajaksi" ja "yhdeksi suurimmista uhkatekijöistä demokratialle 21. vuosisadalla".

Hän vaati huumeiden kuluttajamaita "harkitsemaan vakavissaan ja rehellisesti, onko heillä tahtoa vähentää merkittävästi huumeiden käyttöä".

"Jos kulutusta ei pystytä vähentämään, tarvitaan päättäväisiä tekoja", Calderon korosti.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos vaati myös keskustelua "perinteisen huumesodan" vaihtoehdoista ja sanoi, että keskustelun "pitää olla rehellistä ja ilman muuta maailmanlaajuista".

"Meidän velvollisuus on tutkia - objektiivisen tieteellisesti - olemmeko tehneet parhaamme vai olisiko vielä parempia vaihtoehtoja tämän paheen hallitsemiseksi."

Presidentit puhuivat YK:ssa 193:n valtion yleiskokouksessa kansainvälisellä näyttämöllä haastaen USA:n ja muiden valtioiden laillistamista vastustavan asenteen.

Amerikan valtioiden järjestö, OAS, tutkii paraikaa keinoja vähentää rikollisuutta ja sen raportin odotetaan valmistuvan vuoden kuluessa.

Lähde: Drug Policy Alliance 26.9.2012, ABCNews 26.9.2012 ja Reuters 26.9.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...