maanantai 1. lokakuuta 2012

Sveitsi: kannabiksen käyttö dekriminalisoidaan

Sveitsin parlamentti hyväksyi lakialoitteen kannabiksen hallussapidon rankaisemisesta pelkällä sakolla ilman rikosrekisterimerkintää. Tämä ei vielä merkitse kannabiksen laillistamista.

AlpsLaki hyväksyttiin niin, että Sveitsissä käsiteltäisiin kannabiksen käyttöä samalla tavalla kuin muualla Euroopassa. Neljä vuotta sitten kannabiksen dekriminalisointialoite hävisi kansanäänestyksessä. Parlamentin molemmissa kamareissa käytyjen neuvottelujen jälkeen edustajainhuone liittoutui senaatin kanssa tässä asiassa niin, että asia tullaan ratkaisemaan lopullisesti vielä tänä syksynä.

Sveitsin lainsäädännössä kannabiksen asema on ollut moniselitteinen: sen kasvatus, käyttö ja kauppa ovat kiellettyjä. Kuitenkin vuoden 1951 huumelaki sallii jonkin verran suvaitsevaisuutta. Pienen huumemäärän valmistus omaan käyttöön ei ole rikos.

Liittovaltiossa on myös paikallista vaihtelua. 26 kantonia saa soveltaa kansallista lakia ja käyttää sellaista kieltolakia ja rankaisemista, mikä soveltuu paikallisiin oloihin.

"Epämääräisyys kantonien tasolla aiheuttaa eniten sekaannusta, koska ei voi tietää onko kannabis suvaittua vai ankarasti kiellettyä. Tarvitsemme selvemmät säännöt", selittää Jean-Félix Savary, huumeriippuvuutta tutkivan Grean pääsihteeri.

Parlamentti otti askeleen tähän suuntaan kesällä, kun sen molemmat kamarit hyväksyivät periaatteen, että aikuisia kannabiksen käyttäjiä sakotetaan eikä alisteta rikossyytteille.

"Olemme siirtymässä rikoksesta rikkomukseen, joten tietyssä mielessä voidaan puhua dekriminalisoinnista, vaikka teko itsessään pysyykin kiellettynä", jatkaa Savary, jonka mielestä parlamentti ansaitsee kunnian siitä, että se on selventänyt asioita.

"Viimeisten 15 vuoden aikana kannabiskeskustelua ja ylipäänsä huumekeskustelua on hallinnut käytön kriminalisointi. Kaikki tutkimukset kuitenkin osoittavat, että sortotoimet ovat epäonnistuneet", toteaa Savary.

Nykyään puhutaan jälleen markkinoiden valvonnasta ja Savary korostaa sitä, kuinka kannabiksesta on tullut ennen muuta "turvallisuusasia".

Markkinoiden valvonta ja kannabisosuuskunnat

Kannabiksen salakuljetus on "hyvin kannattavaa bisnestä, joka houkuttelee rikollisia", tiivistää liittovaltion poliisin raportti asian. Huolestuttavaa onkin kannabismarkkinoiden ja kovien aineiden markkinoiden yhdistyminen järjestäytyneen rikollisuuden valvonnassa.

Myös Sveitsissä järjestäytynyt rikollisuus on tullut mukaan kannabiksen kasvatuskuvioihin. Sveitsin liittovaltion tuomioistuin langetti äskettäin Helvetin Enkeleiden Zurichin osaston entiselle presidentille kahden vuoden ehdonalaisen tuomion kannabiksen kuljetuksesta ja jakelusta sekä kiristysyrityksestä, laittomasta vapaudenriistosta ja kidnappauksesta. Toinen Lausannen osastoon kuulunut Helvetin enkelien jäsen sai kymmenen kuukauden ehdonalaisen tuomion kannabiksen salakuljetuksen auttamisesta.

Tuomitut olivat syytteiden mukaan kymmenen vuotta sitten korjanneet ja myyneet osan satojen kilojen kannabiserästä, joka oli kasvatettu Bernin kantonissa Aarbergin alueella. Kahden vuoden salakuuntelun ja varjostamisen jälkeenkin poliisilla oli vaikeuksia todistaa oikeudessa, että Helvetin Enkelien Zurichin osasto olisi osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Oikeudenkäynnissä yksi syytetyistä piti vapauttaa syytteistä ja hänelle määrättiin maksettavaksi korvauksia aiheettomasta pidätyksestä ja tutkinnasta.

Sveitsiläinen alkoholismin ja muiden huumeriippuvuuksien ehkäisyä tutkiva Addictions Switzerland -instituutti pitää markkinoiden valvontaa parhaana ratkaisuna.

"Tämä sallii kuluttajan hankkia kannabiksensa laillisesti ja erottaa sen muista aineista, kuten kokaiinista", selittää Addictions Switzerlandin edustaja Ségolène Samouiller.

Hän korostaa sitä, että jos kannabista myytäisiin valtion valvonnassa, olisi mahdollista valvoa paremmin tuotteen laatua eli sen THC-pitoisuutta ja hyönteismyrkkyjen pitoisuuksia. Tällaisia kokeiluja on tällä hetkellä Zurichissa ja Baselissa.

"Sveitsi voisi saada uusia ideoita niistä malleista, jotka ovat saaneet tukea ulkomailla", toteaa Savary ja kertoo Espanjan ja Belgian kannabisosuuskunnista.

"Näiden osuuskuntien puitteissa jäsenet voivat kasvattaa omansa ja käyttää sitä tietyissä kiinteistöissä, jotka poliisi tietää."

Näiden kasvattajaosuuskuntien etuna on se, että käyttäjät on rekisteröity. Näin voidaan suojella alaikäisiä ja toteuttaa käytön ehkäisyohjelmia ja haittoja vähentäviä ohjelmia.

Lähde: Swissinfo 20.9.2012, 18.9.2012 ja 22.7.2012


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...